Corona en kamperen in Europa

Op 19 april is het Belgische verbod op Europese vakantiereizen opgeheven, maar waar zijn we nu welkom?

De corona-epidemie is momenteel nog niet onder controle, bijna nergens in Europa, maar de vooruitzichten zijn wel positief. 
De ziekenhuizen liggen nu nog vol met zwaar zieke covid-patiënten, en zowat overal gelden er nog reisbeperkingen en andere maatregelen die moeten helpen om virusverspreiding te voorkomen en de pandemie in te dijken. 
Kampeer-reizen zijn wel al mogelijk, maar naar het buitenland eerder nog beperkt.

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, met de nodige links om up-to-date te blijven.
Het virus zelf neemt helaas geen vakantie; dubbele voorzichtigheid blijft nodig, ook op je kampeervakantie.

Laatste update: 7 mei 2021 

Samengevat: 

 • In ons binnenland

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk. 

Ook daguitstappen in buitenlucht met max. 10 personen -kinderen jonger dan 12 niet meegeteld- zijn toegestaan, wel met respecteren van onderling een veilige afstand van 1,5 m en met een mondmaskerplicht. 

En er zijn nog een aantal corona-beperkingen, oa qua horeca-voorzieningen, qua zwem- en sportinfrastructuur, in de animatie op de campings. 
Ook maatregelen van handhygiëne, sociale afstand, mondmaskerplicht in openbare ruimten als je de veiligheidsafstand niet kan garanderen en quarantaine bij ziekte zijn overal van kracht.  

We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met ons vast knuffelcontact, en vanaf 8 mei kunnen dat 2 knuffelcontacten uit hetzelfde huishouden zijn, kinderen onder 12 jaar niet meegeteld. Op 9 juni worden dat 4 knuffelcontacten, niet noodzakelijk meer uit hetzelfde gezin. Een vakantiehuisje huren met die 4 personen kan dan ook.

 • Naar het buitenland? 

- Alle toeristische en andere niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn in principe opnieuw toegestaan vanaf 19 april. Dan zijn de Belgische grenzen voor vakantiereizen naar Europa terug geopend, maar deze reizen blijven door onze overheid nog steeds afgeraden.
Elk land krijgt een kleurcode toegewezen volgens de besmettingsrisico's. In landen met code rood is het besmettingsrisico hoog; groene gebieden zijn relatief veilig om naar toe te reizen, in oranje gebieden is er een matig risico: zie overzichtskaart ECDC. 

- Bij elke terugkeer in België na een verblijf in het buitenland van 48 u of meer zal je (de QR-code van) een ingevuld Passenger Locator Form moeten bijhebben, en bij terugkeer uit een 'rode zone' ben je verplicht 1 week in quarantaine te gaan én je twee keer laten testen op Covid, op de eerste dag na je terugkeer en nogmaals op de zevende dag, ook als je reeds ingeënt zou zijn. 
Op basis van je antwoorden bij het invullen van het Passenger Locator Form en de kleurcodes per land berekent het formulier automatisch of je beschouwd wordt als een hoogrisicocontact. Je wordt daar per sms van verwittigd. Reizigers terugkerend uit een rode zone worden per definitie beschouwd als hoogrisicocontact en 'hoogrisicontact zijn' betekent verplichte quarantaine en PCR-tests. Krijg je geen sms, dan is er voor jou geen quarantaine- en testverplichting.

- Ons reisverbod naar Europese landen is dus wel gesneuveld, maar er zijn nog niet veel landen waar we welkom zijn, of er zijn strikte voorwaarden: denk aan een verplichte negatieve PCR-coronatest, aan verplichte registratie ter plekke en aan quarantaine bij aankomst eventueel.
Ook kunnen er doorreisbeperkingen zijn of zones in lock-down waar we helemaal niet heen mogen.
Check op de website van Buitenlandse Zaken vooraf de regels van het land waar je naar toe wil of wil doorreizen, want elk land beslist zelf of en onder welke voorwaarden het binnenkomende toeristen ontvangt.
Zo is een recente negatieve PCR-test nodig in o.a. Groot-BrittanniëFrankrijkSpanje (bij aankomst per boot of vliegtuig), Slovenië, Duitsland en Italië, en o.a. in Groot-Brittannië, in Nederland, in Duitsland -verschillend per deelstaat: 10 of 14 dagen , in Oostenrijk en in Noorwegen moeten we als Belg daarenboven 10 dagen in quarantaine bij binnenkomen; in Italië is de quarantaineplicht vijf dagen.
In Denemarken en in Portugal zijn toeristische reizen voor ons niet toegelaten.
Bemerk ook dat, met uitzondering van Griekenland,  er nog geen ander land is dat een bewijs van volledige vaccinatie (de 2 dosissen) aanvaardt als vrijgeleide.
Bij Buitenlandse Zaken zie je per land ook de coronamaatregelen ter plekke: de doorreisverboden, mondmaskerplicht, avondklok, horeca-beperkingen, edm. 
  

Wat zijn de vooruitzichten?

Veel mensen vragen zich af of ze deze zomer al ongehinderd naar het buitenland op vakantie kunnen..., en de vooruitzichten zijn optimistisch.
Het Europees Parlement stemt alvast in met het gebruik van een coronapaspoort als algemeen geldend toegangsbewijs, en meerdere Europese landen zeggen de deuren te willen openen voor toeristen.
Bedoeling is dat begin juli alle lidstaten zo'n coronapaspoort beschikbaar hebben voor mensen die ingeënt zijn, recent negatief getest zijn of Covid hebben doorgemaakt en dus antilichamen tegen de ziekte hebben. EU-landen mogen zelf invulling geven aan hoe ze het coronapaspoort verder willen implementeren, en vooral Zuid-Europese landen grijpen de goedkeuring van de coronapas nu al aan om versoepelingen voor toeristen bekend te maken.

 • Spanje:
  plant in juni toeristen met een coronapaspoort weer welkom te heten, zonder quarantaine na aankomst.
  Het is wel nog te vroeg om in te schatten welke coronabeperkingen ter plekke dan nog zullen gelden. 
 • Frankrijk:
  wil vanaf 9 juni buitenlandse toeristen opnieuw ongehinderd binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring, zoals bvb het coronapaspoort.
  Andere versoepelingen zijn aangekondigd, maar nog niet definitief. Als alles meezit zou bvb de avondklok op 30 juni helemaal weg moeten zijn.
 • Griekenland:
  heeft op 19 april de quarantaineplicht bij binnenkomst die eerder gold al opgeheven. Reizigers die gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen tonen, zijn dus weer welkom, of ze nou met het vliegtuig, met de auto of per veerboot aankomen.
  Men verwacht dat de meeste corona-beperkingen die er nu nog zijn vanaf half mei, stap voor stap, worden opgeheven. 
 • Duitsland:
  kijkt de kat nog uit de boom, en spreekt nog niet over de zomervakantie voor buitenlanders; de besmettingscijfers moeten er eerst verder omlaag. 
 • Oostenrijk:
  wil op 19 mei weer opengaan, met een uitgebreide teststrategie. Maar Belgen en Nederlanders worden beschouwd als afkomstig uit 'hoge-risico-landen', waardoor wij nu nog bij binnenkomst tien dagen in quarantaine moeten. Het is af te wachten wanneer voor ons die verplichting wegvalt.
 • Italië:
  In Italië is nog veel onduidelijkheid over de zomer. Momenteel moeten buitenlandse toeristen bij een bezoek aan het land vijf dagen in quarantaine. Dat geldt sowieso nog tot 15 mei, voor daarna is nog niets bekendgemaakt.