Corona en kamperen in Europa

Op 19 april is het Belgische verbod op Europese vakantiereizen opgeheven, maar waar zijn we nu welkom?

De corona-epidemie is momenteel nog niet onder controle, bijna nergens in Europa. De ziekenhuizen liggen meer dan vol met zwaar zieke covid-patiënten, zowat overal gelden er nog reisbeperkingen en andere maatregelen die moeten helpen om virusverspreiding te voorkomen en de pandemie in te dijken. 
Kampeer-reizen zijn wel al mogelijk, maar naar het buitenland nog beperkt.

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, met de nodige links om up-to-date te blijven.
Het virus zelf neemt helaas geen vakantie; dubbele voorzichtigheid blijft nodig, ook op je kampeervakantie.

Laatste update: 19 april 2021 

Samengevat: 

  • In ons binnenland

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk. 

Ook daguitstappen in buitenlucht met max. 4 personen -kinderen jonger dan 12 niet meegeteld- zijn toegestaan, wel met respecteren van onderling een veilige afstand van 1,5 m en met een mondmaskerplicht. Vanaf 26 april wordt dat een max. van 10 personen in de buitenlucht. 

En er zijn nog een aantal corona-beperkingen, oa qua horeca-voorzieningen, qua zweminfrastructuur, in de animatie op de campings en er is een avondklok.
Ook maatregelen van handhygiëne, sociale afstand, mondmaskerplicht in openbare ruimten als je de veiligheidsafstand niet kan garanderen en quarantaine bij ziekte zijn overal van kracht.  

We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met ons vast knuffelcontact, en vanaf 8 mei kunnen dat 2 knuffelcontacten uit hetzelfde huishouden zijn.  

 

  • Naar het buitenland? 

Alle toeristische en andere niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn in principe opnieuw toegestaan vanaf 19 april. Dan zijn de Belgische grenzen voor vakantiereizen naar Europa terug geopend, maar deze reizen blijven door onze overheid nog sterk afgeraden of er is zelfs een negatief reisadvies voor reizen naar landen met code rood.
Groene gebieden zijn relatief veilig om naar toe te reizen, in oranje gebieden is er een matig risico.

Bij elke terugkeer in België na een verblijf in het buitenland van 48 u of meer zal je (de QR-code van) een ingevuld Passenger Locator Form moeten bijhebben, en bij terugkeer uit een 'rode zone' moet je daarenboven verplicht 1 week in quarantaine én je twee keer laten testen op Covid, op de eerste dag na je terugkeer en nogmaals op de zevende dag, ook als je reeds ingeënt zou zijn.

Ons reisverbod naar Europese landen is dus wel gesneuveld, maar er zijn nog niet veel landen waar we welkom zijn, of er zijn strikte voorwaarden: denk aan een verplichte negatieve coronatest en aan quarantaine bij aankomst eventueel. Ook kunnen er doorreisbeperkingen zijn of zone's in lock-down waar we helemaal niet heen mogen.

Praktisch de volledige Europese Unie en de Schengenzone kleuren momenteel 'rood'; de lijst van oranje en groene bestemmingen waar zelfisolatie niet verplicht is, is nog zeer beperkt!
Uitzondering zijn enkele 'oranje' regio's in Denemarken, Spanje, Finland, Ierland, Italië en Noorwegen; Ijsland en Portugal zijn volledig oranje; regio Trondelag in Noorwegen heeft als enige code groen; zie het overzicht op VRT-NWS.    

Je mag dus in principe wel afreizen naar eender welk land, maar check op de website van Buitenlandse Zaken of  op VRT-NWS vooraf de regels van het land waar je naar toe wil of wil doorreizen, want elk land  beslist zelf of en hoe het binnenkomende toeristen ontvangt.
Zo is een recente negatieve PCR-test nodig in o.a. FrankrijkSpanje en Italië, en in Nederland en Duitsland moeten we als Belg daarenboven 10 dagen in quarantaine bij binnenkomen. 
Bemerk dat, met uitzondering van Griekenland,  er nog geen ander land is dat een bewijs van volledige vaccinatie (de 2 dosissen) aanvaard als vrijgeleide.
Bij Buitenlandse Zaken  zie je per land ook de coronamaatregelen ter plekke: doorreisverboden, avondklok, edm, (in Frankrijk bvb avondklok vanaf 19 u, verplaatsingen beperkt tot 10 km, enz.).