Corona en kamperen in Europa

Het Belgische verbod op Europese vakantiereizen is al een tijdje opgeheven, maar onder welke voorwaarden ben ik nu echt welkom? En hoe reis ik met het Europese corona-certificaat?

De corona-epidemie is op zijn retour, bijna overal in Europa is de situatie verbeterd, maar het gevaar is niet volledig verdwenen. Momenteel stijgen de besmettingscijfers opnieuw en rukken besmettelijker virusvarianten op: reizen blijft een risico voor nieuwe virusverspreiding. 
Daarom zijn er nog altijd reisbeperkingen en andere maatregelen die moeten helpen om nieuwe virusverspreiding te voorkomen en de pandemie blijvend te bedwingen. 
Kampeer-reizen zijn mogelijk, maar naar het buitenland vaak nog met inreis-voorwaarden, en soms ook met quarantaine- en testvereisten bij terugkeer in België.
De campings en de vakantieparken zijn open, soms enkel na reservatie.

Het Europees coronacertificaat vergemakkelijkt de toegang tot -én de terugkeer uit- je vakantieland, zeker voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Maar de regels kunnen nog steeds verschillen van land tot land, en veranderen ook geregeld. Zeker nu ook in ons land de cijfers de verkeerde kant opgaan hebben een aantal landen de inreisvoorwaarden voor ons verstrengd.
Die stijgende besmettingscijfers zorgen er tevens voor dat je in sommige landen ook een geldig coronacertificaat moet kunnen tonen voor toegang tot horeca of attracties.
Blijf je informeren voor je vertrekt!

Meer info over het coronapaspoort 

Het virus zelf neemt helaas geen vakantie, wel integendeel; voorzichtigheid blijft nodig, ook op je kampeervakantie.

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, met de nodige links om up-to-date te blijven.

Laatste update: 28 juli 2021 

Samengevat: 

In ons binnenland

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk. 

Ook daguitstappen in buitenlucht zijn toegestaan, wel met respecteren van onderling een veilige afstand van 1,5 m en met een mondmaskerplicht. 

En er zijn nog een klein aantal corona-beperkingen, qua horeca-voorzieningen, qua zwem- en sportinfrastructuur (oa reserveren kan verplicht zijn).  
Ook voorzorgsmaatregelen van handhygiëne, sociale afstand houden, mondmaskerplicht in openbare ruimten als je de veiligheidsafstand niet kan garanderen blijven aanbevolen, en quarantaine bij ziekte blijft verplicht.  

We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met 8 knuffelcontacten, niet noodzakelijk uit zelfde gezin en kinderen onder 12 jaar niet meegeteld. Een vakantiehuisje huren met 8 personen extra kan eveneens.

En naar het buitenland? 

Toeristische reizen binnen Europa zijn toegestaan, maar deze reizen blijven door onze overheid nog steeds afgeraden.
Je zult zowel rekening moeten houden met bepalingen om je vakantieland binnen te mogen reizen, als met verplichtingen eventueel als je terugkeert in België uit een land met hoog besmettingsrisico of uit een land of streek waar de besmettelijker virusvarianten woekeren. Als in ons eigen land de besmettingscijfers nu opnieuw stijgen kunnen de andere landen de inreis-regels voor ons verstrengen! En eenmaal ter plaatse wordt nu soms ook het coronapas gevraagd voor toegang tot bvb horeca, musea, attracties.

Je kan met het coronapaspoort zonder extra test- of quarantaineplicht vrij je vakantieland inreizen én meestal ook ongehinderd terugkeren naar België.
Voor de anderen zal er wel nog minstens een testverplichting blijven, met een PCR-test van max. 72 u oud, of een sneltest van max 48 u oud. Het invullen van de Passenger Locator Form bij terugkeer is voor iedereen, met of zonder coronapas, ook steeds verplicht!

Terugkeren uit je vakantieland

 • Elk land krijgt een kleurcode toegewezen volgens de besmettingsrisico's ter plaatse en de aanwezigheid van de besmettelijke virusvarianten. In landen met code rood is het besmettingsrisico hoog; groene gebieden zijn relatief veilig om naar toe te reizen, in oranje gebieden is er een matig risico: zie de overzichtskaart van ECDC, of de lijst van de landen en regio's. Landen kunnen de code 'donkerrood'  krijgen als er besmettelijker virusvarianten woekeren.
  Bemerk dat er in Centraal-Europa nog steeds landen of streken zijn die code groen of oranje hebben, wat betekent dat er geen quarantaine- en testplicht bij terugkeer is. In Zuid-Europa daarentegen kleurt de kaart weer overwegend rood.
  Bij terugkeer in België bepaalt namelijk de rode kleurcode van het vakantieland  dat iedereen ouder dan 12 jaar zonder bewijs van volledige vaccinatie of bewijs van genezing bij terugkeer zich moeten laten testen: ofwel juist voor de terugreis met een test in je vakantieland afgenomen, ofwel op de eerste dag na aankomst in België, en in quarantaine moet blijven in afwachting van het testresultaat. 
  Of -en dit is nieuw- keer je terug uit een land of streek met een dominante aanwezigheid daar van een besmettelijker virusvariant: je kan in quarantaine moeten, met inbegrip van 2 verplichte tests (op dag 1 en dag 7 na terugkeer), ook al heb je een coronapas met bewijs van volledige vaccinatie!
   
 • Sedert de invoering van de Europese coronapas, is de testverplichting en quarantaineplicht bij terugkeer uit een rode zone weggevallen, als op je coronapas een bewijs staat van volledige vaccinatie (2 prikken) dat meer dan 2 weken oud is, of een recent bewijs dat je de ziekte hebt doorgemaakt.
 • Maar, als 'noodrem', kan elk land (ook België) bij inreizen en terugkeren uit een donkerrode zone 'met zeer hoge besmettingsgraad' of met gevaarlijke virusvarianten echter nog steeds een quarantaine van 10 dagen opleggen, ook al ben je volledig gevaccineerd. Het invullen van een Passenger Locator Form blijft daarom verplicht voor iedere terugkeerder die langer dan 48 u in het buitenland verbleef.
 • Heb je geen coronapas, of ben je niet volledig gevaccineerd, dan is bij je terugkeer uit een rode zone een PCR-test nodig, en minstens 1 dag quarantaine in afwachting van je testresultaat. Bij het invullen van het Passenger Locator Form zul je hier automatisch van verwittigd worden. Die PCR-test zal gratis zijn indien je nog niet eerder de kans kreeg voor een volledige vaccinatie.
 • Procedure bij elke terugkeer in België na een verblijf in het buitenland van 48 u of meer: je moet (de QR-code van) een ingevuld Passenger Locator Form bijhebben.
  Keer je terug uit een zone met veel virusvarianten, dan kan je verplicht 1 week in quarantaine moeten gaan én je twee keer laten testen op Covid, op de eerste dag na je terugkeer en nogmaals op de zevende dag, ook als je reeds ingeënt zou zijn.
  Dit wordt automatisch berekend en gemeld wanneer je het Passenger Locator Form invult. Je wordt daar per sms van verwittigd en je ontvangt ook een code waarmee je jezelf kan aanmelden bij een testcentrum voor de verplichte corona-tests. Krijg je geen sms, dan is er voor jou geen quarantaine- en testverplichting.
   

Inreizen in je vakantieland

 • In veel landen zijn we op vakantie welkom onder strikte inreis-voorwaarden: denk aan een verplichte negatieve PCR-coronatest, aan een bewijs van volledige vaccinatie of een bewijs van recent herstel van de ziekte (aantoonbaar op je coronapas), als vrijgeleide bij binnenkomst.
  Maar er zijn ook landen die geen voorwaarden meer stellen: Luxemburg bvb, of Spanje, Nederland, Duitsland, ... Sommige landen zijn dan weer strenger dan gemiddeld.  Het aantal landen waar de pandemie weer aan kracht wint neemt toe. 
  De situatie evolueert voortdurend, het blijft dus van belang voor alle afreizen op Reopen.Europe en op de website van Buitenlandse Zaken vooraf de geldende inreis-regels van het land waar je naar toe wil of wil doorreizen te checken. Coronapas of niet, elk land beslist onder welke voorwaarden het binnenkomende toeristen ontvangt. Op de website Reopen.Europe check je dat eenvoudig door je reisplan -met doorreislanden!- in te voeren.
 • Het kan zijn dat je aangewezen blijft op het bewijs van een gepaste PCR-test of sneltest (antigeentest). Voor zo'n reis-tests ga je naar een privé-labo of naar een ziekenhuislabo of testcentrum voor reizigers ( lijst ), niet naar je huisarts. 
  Deze -eventueel gratis- reizigerstest aanvragen kan op Mijngezondheid.belgië.be, inloggen met je identiteitskaart of Itsme-app, voor het aanvragen van zo'n test voor een kind de Kids-ID van dat kind. 
  Het systeem geeft automatisch aan of je recht hebt op een gratis test, en biedt je meteen de mogelijkheid om die te reserveren in een centrum naar keuze. 
  De testuitslagen zullen alleen digitaal beschikbaar zijn, zo'n 24 a 36 uur na de afname. Denk bij het reserveren na over het juiste testtijdstip, niet te vroeg (de testuitslagen zijn maar een beperkte tijd geldig), maar ook niet te laat.
  Het resultaat van je PCR-test kan je raadplegen op myhealthviewer.be of via de CovidSafeBE-app. Alleen wie nog geen kans kreeg om zich volledig te laten vaccineren heeft recht op max. 2 gratis PCR-tests, vanaf 1 juli. 

Eenmaal ter plaatse:

Bij Buitenlandse Zaken zie je per land ook de coronamaatregelen ter plekke: de doorreisverboden, mondmaskerplicht, avondklok, horeca-beperkingen, edm. 
De campings zijn, zo goed als allemaal, open, je checkt dat best bij ANWB-reisadviezen per land, in de rubriek 'Faciliteiten'.

Hier een resumé van de actuele inreis-bepalingen en de plaatselijke maatregelen in enkele kampeervakantielanden:

 • Frankrijk
  - kleurcode oranje op het Franse vasteland, muv Centre-Val-de-Loire en Bourgogne-Franche-Comté: code groen; en Zuid-Corsica: code rood  
  - Voor inreizen en ook op doorrit: indien je volledig gevaccineerd bent (minimum 2 weken; 4 weken indien met vaccin Johnson & Johnson) : geen PCR- noch antigeentest en geen quarantaine nodig.
  Indien je (ouder dan 11 jaar) niet volledig gevaccineerd bent: een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur is nodig, geen quarantaine. 
  - Voor je reis naar Corsica moet iedereen van 12jr of ouder het resultaat van een PCR-test van minder dan 72 uur oud of een antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen, of een bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen. Daarenboven moet iedereen +12 jaar een verklaring op eer bijhebben, waarin hij verklaart geen symptomen te hebben bij inreizen.
  - Terrassen, horeca, winkels, musea en attracties zijn open, vaak met reservering. Op publieke binnenruimten is een mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 11 jaar; er is geen avondklok meer.
  - Vanaf 21 juli kan men voor iedere volwassene een geldige coronapas (met ofwel recente negatieve test (max 48 u oud), bewijs van volledige vaccinatie of bewijs van genezing) eisen voor bezoek aan musea, pretparken en zwembaden, en vanaf 9 augustus (!) ook voor restaurants, cafés, terrassen, winkelcentra, vliegtuigen, enz.; niet voor toegang tot de camping-terreinen, maar wel voor de horeca en de zwembaden op de campings.  
  De Belgische coronapas (op de app Covidsafe) kan daar voor worden gebruikt. Je moet je desnoods terplaatse laten testen, in een apotheek bvb, of in testtentjes die hier en daar zijn opgesteld. Een lijst met testcentra is te vinden op sante.fr
   
 • Nederland
  - kleurcode rood
  - Er zijn voor ons geen inreisbeperkingen.
  - De coronamaatregelen zijn minder strikt dan die in ons land; zo is er geen mondmaskerplicht bij winkelen meer, 1.5 m afstand houden blijft aanbevolen. De terrassen, horeca, dierentuinen, attracties, musea zijn open.
  De toenemende besmettingscijfers zijn wel aanleiding tot nieuwe beperkingen in horeca, oa verplichte afstand houden en verplicht neerzitten. Ook is er opnieuw een sluitingsuur ingevoerd en zijn nachtclubs weer volledig dicht gegaan.
   
 • Groot-Brittannië
  - code rood
  - bij binnenkomst moet je een online Locator Form ingevuld hebben, een negatieve Covid-test heb je nodig, max. 72 u oud, en je moet een reservatie en betalingsbewijs bijhebben voor 2 aanvullende tests op dag 2 en dag 8 van je verblijf. Je moet 10 dagen in quarantaine. Als beide tests negatief zijn mag de quarantaine stoppen. 
  Versoepeling vanaf 2 augustus voor mensen die volledig gevaccineerd zijn:
  geen quarantaineplicht meer, enkel nog een recent negatief testbewijs bij binnenkomst en een herhaaltest op dag 2 van het verblijf. De afspraak voor die test moet je vastgelegd hebben voor je inreist.
  - Ter plaatse zijn er geen coronamaatregelen meer. 
     
 • Ierland: 
  kleurcode rood
  - Een negatieve PCR-test van max 72 u oud is nodig bij binnenkomst voor iedereen ouder dan 6 jaar, evenals een ingevuld Passenger Locator Form.
  De Europese coronapas met bewijs van vaccinatie, of bewijs van genezing of bewijs van negatieve test worden aanvaard als toegangspas.
  - De minimum sociale afstand bedraagt 2 meter tussen 2 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in handelszaken.
  Horeca buiten (terrassen) is open en nu ook de Pubs (binnen), hiervoor kan men wel je coronapas vragen.
   
 • Duitsland
  -
  kleurcode groen
  - er is voor ons Belgen die per auto aankomen geen testplicht, geen registratieplicht en geen quarantaineplicht meer.
  Kom je per vliegtuig dan is er wel nog een testverplichting, het resultaat van een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur of 48 uur bij een antigeentest.
  Zijn hiervan vrijgesteld: kinderen jonger dan zes jaar, mensen op familiebezoek (minder dan 72 uur verblijf), mensen met een bewijs van genezing van het coronavirus (ouder dan 28 dagen en jonger dan zes maanden), mensen met een vaccinatieattest (in het Duits, Frans, Engels, Spaans of Italiaans), met de laatste dosis minstens twee weken voor de reis.
  - De situatie kan verschillen per deelstaat; hier een overzicht van die bepalingen per deelstaat (zie de externe linken).
  - de mondmaskerplicht is er strenger dan bij ons: op openbaar vervoer, in horeca en in winkels bvb. zijn stoffen maskers en wegwerpmaskers niet toegestaan, enkel de medische FFP2-maskers, verplicht voor iedereen boven 6 jr. 
  Campings zijn open, in sommige deelstaten eisen campings een test.
   
 • Denemarken
  - code oranje in Zealand, Centraal-Jutland, Noord-Jutland en Zuid-Denemarken; Hoofdstedelijk Gebied: code rood 
  - Wij kunnen op basis van ons Europees digitaal COVID-certificaat met een een vaccinatiebewijs/herstelbewijs/negatieve test reizen. De negatieve PCR-test is max. 72 u oud, een antigeentest max. 48 u. 
  - Mondmasker verplicht voor +12 jarigen in openbaar vervoer, winkels, horeca & winkelstraten. De coronapas kan gevraagd worden bij toegang tot attracties en musea.
   
 • Noorwegen
  - code groen, behalve in Trøndelag, Adger en Z.O.-Norway: code oranje
  - vakantiereizen zijn voor ons toegestaan mits we een coronapas kunnen tonen met daarop een certificaat van volledige vaccinatie (minstens 1 week oud voor vaccins met dubbele prikken, 3 weken oud voor vaccin Johnson & Johnson), of een certificaat van herstel van COVID-19. (max 6 maand oud). 
  Let op:
  Nu ons land op de Europese kaart opnieuw oranje kleurt is vanaf 21 juli de mogelijkheid afgeschaft om met een bewijs van een negatieve COVID-test (maximaal 24 uur oud), afgelegd aan de grens, binnen te reizen. 
  - Mondkapje is verplicht voor iedereen boven 12 jr op openbaar vervoer en in winkels.
   
 • Zweden
  - code oranje, behalve in Noord-Midden Zweden, Boven-Norrland, Midden Norrland, Oost Midden Zweden, Zuid Zweden, West Zweden: code groen
  - Tot zeker 31 juli enkel toegankelijk voor reizigers met een coronapas met daarop ofwel een vaccinatiecertificaat, een negatief COVID-19-testresultaat van max 72 u oud (in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens), of een certificaat met bevestiging van het herstel van COVID-19; deze beperkingen zijn er niet voor jongeren -18 jaar.
  De test mag maximum 48 uur oud zijn en het testresultaat moet in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens zijn opgesteld. Doorreizen naar een ander land is niet toegestaan.
  - Horeca is open, net als sommige musea en attracties, reserveren is verplicht; theaters, concertzalen, bioscopen zijn gesloten. Dierentuinen zijn wel open mits reserveren. 
   
 • Luxemburg
  - code rood
  - toegankelijk per auto zonder enig test- of vaccinatiebewijs, zowel voor inreizen als doorreizen
  - ter plaatse: terrassen zijn open (beperkt in tijd), attracties en musea zijn open; er is  mondmaskerplicht in publieke binnen- en buitenruimten voor iedereen ouder dan 6 jaar, in buitenruimte vooral wanneer de veiligheidsafstand niet haalbaar is.
  In sommige horeca controleert men de coronapas, en daar zijn er dan geen coronamaatregelen binnen, bij de andere wel, oa mondmaskerplicht, beperkt gezelschap per tafel, edm.
   
 • Oostenrijk
  - code groen
  - Een negatieve antigeentest (max 48 u oud) of PCR-test (max 72 u oud) bij aankomst, of een certificaat van gedeeltelijke of volledige vaccinatie (minstens 3 weken oud) of een certificaat van herstel telt als toegangsbewijs tot het land. 
  Zonder een van deze 3 toegangsbewijzen is er een digitale registratieplicht voor afreisuitgezonderd als je enkel op doorreis bent.
  - Coronaregels verschillen per deelstaat en kunnen er strenger zijn dan bij ons, bvb 2 meter afstand verplicht ipv 1.5 m; op openbaar vervoer en in winkels zijn stoffen maskers niet toegestaan, enkel de medische FFP2-type maskers, die zijn er verplicht voor iedereen + 14 jr. Voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar voldoet een gewoon mondkapje. 
  Bars, restaurants, musea, attracties en ook campings zijn enkel toegankelijk na registratie én met een bewijs van vaccinatie (met minstens 1 prik) , een recent negatief testbewijs van max 24 u oud, of een bewijs van een recente corona-infectie (max 3 maanden geleden).
   
 • Zwitserland
  - code groen, muv Meer van Geneve, Zurich, Centraal Zwitserland, Ticino, Noord-west Zwitserland en Oost-Zwitserland: code oranje 
  - Alleen reizigers die niet gevaccineerd zijn of geen bewijs van herstel van Covid kunnen voorleggen moeten nog getest worden indien ze per vliegtuig inreizen. Deze reizigers moeten eveneens op voorhand een aankomstformulier invullen. Alle anderen mogen zonder beperkingen binnen. 
  Doorreizen kan zonder beperkingen.
  - Ter plaatse is er geen avondklok, terrassen zijn open, evenals attracties en musea.
  Er is een algemene mondmaskerplicht vanaf 12jaar, in publieke binnenruimtes, openbaar vervoer en winkelstraten.
   
 • Kroatië
  - code groen, muv Adriatische kust: code oranje
  - Inreizen kan vanuit Vlaanderen, na het invullen van het registratieformulier, met het digitaal coronacertificaat met daarop ofwel een negatief PCR-testresultaat niet ouder dan 72 uur, of een antigeentestresultaat niet ouder dan 48 uur; of een bewijs van volledige vaccinatie voor de personen die twee dosissen van een vaccin hebben ontvangen (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya of Sinopharm), niet ouder dan 210 dagen of gevaccineerd met een vaccin waarvan maar één dosis wordt toegediend, minstens 14 dagen voor binnenkomst in Kroatië; of een certificaat waarin wordt bevestigd dat je van een COVID-19-infectie bent hersteld
  Kinderen onder 12 jaar zijn vrijgesteld van testen of quarantaine.
  Ook een bewijs van gedeeltelijke vaccinatie kan worden aanvaard, zie.
  - Er zijn weinig coronabeperkingen ter plekke: horecaterrassen en attracties zijn open, er is geen avondklok; er is mondmaskerplicht in alle publieke binnenruimtes en buiten bij drukte. De campings zijn nog niet allemaal open.
   
 • Tsjechië:
  - code groen, muv Praag: oranje
  - Iedereen moet voor aankomst het Public Health Passenger Locator Form op deze website invullen en de QR-code Passenger Card tonen als daarom wordt gevraagd aan de grens of na aankomst. U ontvangt deze QR-code nadat u het Public Health Passenger Locator Form hebt ingevuld. 
  - Toegang tot het land kan voor mensen met een Coronapas met daarop:
  een certificaat van herstel van corona, max 6 maand oud
  een certificaat van minstens 1 prik met coronavaccin, minstens 22 dagen oud
  De andere reizigers moeten het negatieve resultaat hebben van een PCR-test die minder dan 72 uur voor aankomst is uitgevoerd, of van een antigeentest die minder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen. Er is geen testverplichting voor kinderen jonger dan 6 jaar.
  - Ter plaatse is een medisch mondmasker type FFP2 verplicht vanaf 15 jaar in openbaar vervoer, winkels en alle openbare gebouwen. Voor kinderen tussen de 2 en 15 jaar is een gewoon mondkapje voldoende.
  Voor toegang tot horeca kan je digitale coronapas of een recente negatieve PCR-test gevraagd worden.
   
 • Hongarije:
  - code groen
  - De grenzen zijn open voor Belgische vakantiegangers met een digitaal Europees Coronacertificaat (met bewijs van volledige vaccinatie, of een bewijs van herstel van Covid), of met een negatief resultaat voor een test die minder dan 72 uur geleden is uitgevoerd.
  - Mondmaskerplicht is zo goed als afgeschaft, alle faciliteiten zijn open.
   
 • Slovenië:
  - code groen
  - toegang tot het land is mogelijk met: 
  1. een negatieve PCR-test op voorwaarde dat er niet meer dan 72 uur zijn verstreken sinds de test is afgenomen; 
  2. een negatieve snelle antigeentest, op voorwaarde dat er niet meer dan 48 uur zijn verstreken sinds de test is genomen;
  3. een certificaat van herstel (een certificaat van positief PCR-testresultaat, dat meer dan tien dagen oud is, tenzij een arts anders beoordeelt, maar niet meer dan zes maanden oud, of een medisch certificaat dat bevestigt dat de persoon is hersteld van COVID-19 en dat er niet meer dan zes maanden zijn verstreken sinds het begin van de symptomen; 
  4. een vaccinatiecertificaat waaruit blijkt dat :
  - ten minste 7 dagen zijn verstreken sinds de tweede dosis van vaccin door BioNTech/Pfizer,
  - ten minste 14 dagen zijn verstreken sinds de tweede dosis van het vaccin Moderna,
  - ten minste 21 dagen zijn verstreken sinds de eerste dosis van het vaccin AstraZeneca,
  - ten minste 14 dagen zijn verstreken sinds de dosis van het Janssen-vaccin door Johnson & Johnson,
  Kinderen jonger dan 15 jaar zijn van deze inreisvoorwaarden vrijgesteld.
  - Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen + 6 jaarin alle gesloten openbare ruimtes, in het openbaar vervoer, in open openbare ruimten of daarbuiten, indien een afstand van ten minste 1,5 meter niet wordt aangehouden en in persoonlijke voertuigen. 
   
 • Polen:
  - code groen 
  - het land is toegankelijk na ofwel een bewijs van een negatieve covid-test, afgenomen binnen de 48 uur voor aankomst of indien men gevaccineerd is met een goedgekeurd vaccin. Het bewijs van vaccinatie moet in het Engels of Pools opgesteld zijn. In de andere gevallen is er een quarantaineplicht bij aankomst, tot een PCR-test ter plekke afgenomen, binnen de 48 u na binnenkomst, aantoont dat men virusvrij is. 
  Kinderen jonger dan 12 jaar die een negatief testresultaat hebben bij binnenkomst, zijn vrijgesteld van extra test- en quarantainevoorschriften. 
  - Er is geen avondklok, winkels en musea zijn open. Er is een mondmaskerplicht in publieke binnenruimten.
 • Italië 
  - code groen, muv Sicilië, Sardinië, Veneto & Lazio: code oranje
  - Binnenkomen kan, naar keuze:
  1. met een negatieve test (max 48 u oud) voor iedereen ouder dan 6 jaar,
  2. een bewijs van volledige vaccinatie, minimaal 14 dagen voor aankomst (vaccinatiecertificaat). Geldigheid: 9 maanden. 
  3. bewijs van herstel van COVID-19: een attest afgeleverd door het ziekenhuis of door een huisarts. Geldigheid: 6 maanden.
  Kinderen minder dan 6 jaar zijn steeds vrijgesteld van deze attesten.
  Een ingevuld Passenger Locator Form is verplicht voor iedereen die binnenreist.
  Op Sicilië is een test verplicht voor iedereen.
  - Musea en horeca zijn open, soms op afspraak. In publieke binnenruimtes en op openbaar vervoer is er een mondmaskerplicht voor iedereen ouder dan 6 jaar. Er is geen avondklok meer.
  Campings zijn open, reserveren kan nodig zijn.
  Nieuwe verstrengingen vanaf 6 augustus: 
  Een  coronapas zal nodig zijn voor toegang tot zwembaden, welness en fitness en horeca. Maar anders dan in de andere landen zal ook een bewijs van onvolledige vaccinatie (dit is dus na de eerste prik van een vaccin dat uit 2 prikken bestaat) worden aanvaard.
   
 • Spanje
  - volledig code rood, de besmettelijkere deltavariant is er sterk in opmars. 
  - Het land binnenkomen kan, mits iedereen ouder dan 12 jaar, een recente negatieve PCR-test (max 72 u) of een negatieve antigeentest (max 48 u), of een bewijs van volledige vaccinatie, of een bewijs dat je de laatste 6 maanden Covid hebt doorgemaakt, kan tonen. Deze attesten moeten opgesteld zijn in het Frans, Duits, Engels of Spaans.
  Kom je per vliegtuig, dan moet vooraf ook dit formulier worden ingevuld; per boot dit formulier
  - Ter plaatse kunnen er meer of minder corona-beperkingen zijn, de situatie verschilt van streek tot streek. Horeca, attracties, musea, stranden: meestal open, soms met beperkingen.
  Plaatselijk (oa omgeving Valencia & in Catalonië en Cantabrië) kan er een avondklok zijn vanaf 23 u, en discotheken en nachtclubs zijn opnieuw gesloten. 
  Ook kan er een geldig coronacertificaat geëist worden voor toegang tot horeca en evenementen. 
  Een mondmasker is in binnenruimtes verplicht en ook buiten als je de veilige afstand niet kan houden, voor iedereen + 6 jaar.
   
 • Portugal
  - vasteland volledig code rood; Madeira: oranje 
  Het land kampt momenteel met nieuwe uitbraken van de besmettelijke deltavariant. 
  - Portugal is voor Belgen toegankelijk voor toeristische reizen met een negatieve PCR-test (vanaf de leeftijd van 12 jaar) van max 72 u oud, opgesteld in het Engels, of een antigeen-sneltest van max 48 u, of met een Europees coronapaspoort met daarop een geldig vaccinatieattest of een attest van herstel van de ziekte.
  Ook een ingevuld reisformulier heb je nodig.
  - Er zijn wat corona-beperkingen ter plaatse en ze verschillen van streek tot streek: alles is wel open, maar er is in 48 gemeenten opnieuw een avondklok vanaf 23.00 u (oa in Lisboa, Porto, in de Algarve). Er zijn ook beperkingen op het aantal mensen dat samen mag zijn, evenals een mondmaskerplicht voor alle + 10 jarigen op publieke binnen- en buitenplaatsen, als de veilige afstand niet gegarandeerd is en op openbaar vervoer. 
  Een geldige coronapas kan gevraagd worden voor toegang tot horeca en cultuur; een recent bewijs van negatieve test, ook zelftest, wordt hiervoor aanvaard. 
   
 • Griekenland ​​​​​​
  - hoofdzakelijk code oranje;  
  Attica, Kreta, Zuid-Egeïsche Eilanden, Epirus, Thessaloniky, Ionesische Eilanden: code rood

  - Toegankelijk met een bewijs van volledige vaccinatie of - voor iedereen ouder dan 6 jaar- een negatieve PCR-test van max. 72 u oud, een negatieve snelle antigeentest van max 48 u voor aankomst, of als je kunt aantonen dat je tussen de 2 en 9 maanden geleden Covid hebt doorgemaakt.
  Ter plaatse kan men tevens bij iedereen steekproefsgewijs snel-tests afnemen vooraleer je mag doorreizen, naar de eilanden bvb.
  Voor iedereen is er ook een verplicht in te vullen PLForm, minstens 24 u voor aankomst. Voor toegang tot de eilanden gelden dezelfde voorwaarden als voor de toegang tot het vasteland.
  - Musea en archeologische sites zijn open, campings en terrassen ook. Er is een mondmaskerplicht in binnenruimtes en op openbaar vervoer vanaf 3 jaar.

  De toenemende besmettingen kunnen controle vereisen van je coronapas met bewijs van vaccinatie, bij toegang tot horeca, musea, en andere binnenruimtes.

En de coronabeperkingen ter plekke?

De epidemie is een tijd lang de goede kant opgegaan en de coronamaatregelen ter plaatse zijn stapsgewijs steeds meer afgebouwd. Met de doorbraak van de deltavariant en de stijgende besmettingscijfers in veel landen worden hier en daar nieuwe concrete maatregelen genomen. In Portugal bvb heeft men de avondklok in 45 gemeenten opnieuw ingevoerd, Spanje beperkt of sluit bepaalde horeca-voorzieningen, Nederland heeft een aantal versoepelingen in horeca en nachtleven teruggedraaid; en ook de coronapas wordt in sommige landen (Frankrijk, Italië, ...) meer en meer gehanteerd als controle bij toegang tot horeca en binnenattracties.
Maar een deugddoende kampeervakantie zullen deze nieuwe, bijkomende maatregelen niet volledig kunnen verhinderen!