Hoe werkt het coronapaspoort?

Dank zij het coronapaspoort kunnen we nu gemakkelijk ongehinderd naar het buitenland op vakantie gaan; zeker voor mensen die al een volledige vaccinatie kregen, of een bewijs hebben dat ze de ziekte doormaakten!
Maar ook een recente negatieve coronatest wordt op het paspoort opgenomen, zodat ook die mensen een geldig pas hebben om hun vakantieland binnen te reizen.

Je kan met het coronapaspoort zonder extra test- of quarantaineplicht vrij je vakantieland inreizen én meestal ook terugkeren naar België.
Voor de anderen zal er wel nog minstens een testverplichting blijven, met een PCR-test van max. 72 u oud, of een sneltest van max 48 u oud.  
Het invullen van de Passenger Locator Form bij terugkeer is voor iedereen, met of zonder coronapas, wel nog steeds verplicht! Want bij het invullen van dat PLF zul je automatisch vernemen of een test- en quarantaineverplichting voor jou geldt.

  • Dat coronapaspoort of coronacertificaat is een algemeen aanvaard toegangsbewijs (doorgangsbewijs), bedoeld om een einde te maken aan de 'wirwar' van de toegangsbewijzen in de diverse landen. Reizen zonder die pas kan mogelijk blijven, maar een testverplichting (eventueel ook quarantaine) kan dan bij binnenkomst én bij terugkeer wel nog opgelegd worden. Daarbij is wel een 'eenheid van gezin' afgesproken tussen de landen:  als de ouders (bvb omwille van volledige vaccinatie) bij aankomst op de bestemming niet in quarantaine moeten, kunnen de meereizende  minderjarigen daar ook niet toe verplicht worden. Een PCR-test opleggen kan wel, wanneer de jongeren +12jr zijn.
  • Alle Europese lidstaten, evenals Liechtenstein, Ijsland, Noorwegen en Zwitserland, aanvaarden het coronapaspoort als instrument en toegangsbewijs, voor mensen die ingeënt zijn, of recent negatief getest zijn (met PCR-test, max 72 u oud of met sneltest max 48 u oud), of Covid hebben doorgemaakt in de laatste 6 maanden en dus antilichamen tegen de ziekte hebben. Je zult minstens 1 van de 3 geldige coronabewijzen op je coronacertificaat moeten hebben om vrij in en uit te kunnen reizen! 
  • De landen blijven wel de mogelijkheid behouden om de toegangsregels te bepalen, ze kunnen strengere eisen stellen, of daarentegen juist soepeler zijn; maw een check voor je reis op de  website van Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.Europe blijft nodig!
  • Kom je na je vakantie in een rode zone terug in België, dan moet je als je beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), of met een recente negatieve PCR-test  (< 72 uur) of met een herstelcertificaat niet in quarantaine.
    Ook wie zich bij terugkeer onmiddellijk laat testen (op dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine als het  testreultaat negatief is. Voor personen vanaf 12 jaar zal, indien niet gevaccineerd, een negatieve PCR-test gevraagd worden. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. 
  • Misschien zullen ook niet-Europese landen deze coronapas als vrijgeleide aanvaarden, alhoewel die landen de facto mogelijks nog minder veilig zijn.
  • Het coronacertificaat is gratis.
    Een reis-coronatest reserveer je best vooraf in een privaat testcentrum, niet bij je huisarts. De testuitslag wordt enkel digitaal aangeleverd, zo'n 24 a 36 u na afname.
    De (eventueel gratis) reizigerstest aanvragen kan op Mijngezondheid.belgië.be, inloggen met je identiteitskaart of Itsme-app. een
    Het systeem geeft automatisch aan of je recht hebt op  gratis test, en biedt je meteen de mogelijkheid om die te reserveren in een centrum naar keuze. 
    Hou bij het plannen van je testmoment zeker rekening met de beperkte geldigheidsduur van de afgenomen test. Het is het tijdstip van de testafname die telt, en de vakantielanden hanteren verschillende termijnen voor de testgeldigheid. Informeer je vooraf. 
  • Voor ons Vlamingen is vanaf 16 juni het digitale Coronacertificaat aan te vragen via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, met de pincode en een kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app). Het coronacertificaat kan ook per post geleverd worden.