Hoe werkt het coronapaspoort?

Dank zij het coronapaspoort kunnen we nu gemakkelijk ongehinderd naar het buitenland op vakantie gaan; zeker voor mensen die al een volledige vaccinatie kregen, of een bewijs hebben dat ze de ziekte doormaakten!
Maar ook een recente negatieve coronatest wordt op het paspoort opgenomen, zodat ook die mensen een geldig pas hebben om hun vakantieland binnen te reizen.

Je kan met het coronapaspoort zonder extra test- of quarantaineplicht vrij je vakantieland inreizen én meestal ook terugkeren naar België.
Voor de anderen zal er wel nog minstens een testverplichting blijven, met een PCR-test van max. 72 u oud, of een sneltest van max 48 u oud. Enig voorbehoud moeten we blijven maken voor mensen die terugkeren uit zones of landen waar de besmettelijkere virus-varianten circuleren, landen met kleurcode donkerrood. Ook al zijn ze volledig gevaccineerd, ze moeten in quarantaine bij terugkeer, met 2 verplichte tests, op dag 2 en dag 7 na aankomst. 
Het invullen van de Passenger Locator Form bij terugkeer zal daarom voor iedereen, met of zonder coronapas, wel nog steeds verplicht blijven! Want bij het invullen van dat PLF zul je automatisch vernemen of die test- en quarantaineverplichting voor jou geldt.

 • Dat coronapaspoort of coronacertificaat is een algemeen aanvaard toegangsbewijs (doorgangsbewijs), bedoeld om een einde te maken aan de 'wirwar' van de toegangsbewijzen in de diverse landen. Reizen zonder die pas blijft wel mogelijk, maar een testverplichting (eventueel ook quarantaine) kan dan bij binnenkomst én bij terugkeer wel nog opgelegd worden. Daarbij is wel een 'eenheid van gezin' afgesproken tussen de landen:  als de ouders (bvb omwille van volledige vaccinatie) bij aankomst op de bestemming niet in quarantaine moeten, kunnen de meereizende  minderjarigen daar ook niet toe verplicht worden. Een PCR-test opleggen kan wel, wanneer de jongeren +12jr zijn.
 • Alle Europese lidstaten, evenals Liechtenstein, Ijsland, Noorwegen en Zwitserland, aanvaarden het coronapaspoort als instrument en toegangsbewijs, voor mensen die ingeënt zijn, of recent negatief getest zijn (met PCR-test, max 72 u oud of met sneltest max 48 u oud), of Covid hebben doorgemaakt in de laatste 6 maanden en dus antilichamen tegen de ziekte hebben. Je zult minstens 1 van de 3 geldige coronabewijzen op je coronacertificaat moeten hebben om vrij in en uit te kunnen reizen! 
 • De landen blijven wel de mogelijkheid behouden om de toegangsregels te bepalen, ze kunnen strengere eisen stellen, of daarentegen juist soepeler zijn; maw een check voor je reis op de  website van Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.Europe blijft nodig!
 • Kom je na je vakantie in een rode zone terug in België, dan moet je als je beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), of met een recente negatieve PCR-test  (< 72 uur) of met een herstelcertificaat niet in quarantaine.
 • Ook wie zich bij terugkeer onmiddellijk laat testen (op dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar zal een negatieve PCR-test gevraagd worden. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. 
  Maar als 'noodrem' zal elk land (ook België) bij inreizen en terugkeren uit een donkerrode zone 'met zeer hoge besmettingsgraad' of met gevaarlijke virusvarianten echter nog steeds een quarantaine van 10 dagen met 2 verplichte tests kunnen opleggen, ook al ben je volledig gevaccineerd.  
 • Misschien zullen ook niet-Europese landen deze coronapas als vrijgeleide aanvaarden, alhoewel die landen de facto mogelijks nog minder veilig zijn.
 • Het coronacertificaat is gratis, evenals max. 2 coronatesten (met een max. van 55 euro/keer) op het paspoort indien je als volwassene, of als jongere tussen 6 en 17 jaar oud, nog niet de kans kreeg voor een volledige vaccinatie. Een reis-coronatest reserveer je best vooraf in een privaat testcentrum, niet bij je huisarts. De testuitslag wordt enkel digitaal aangeleverd, zo'n 24 a 36 u na afname.
  De (eventueel gratis) reizigerstest aanvragen kan op Mijngezondheid.belgië.be, inloggen met je identiteitskaart of Itsme-app. 
  Het systeem geeft automatisch aan of je recht hebt op de gratis test, en biedt je meteen de mogelijkheid om die te reserveren in een centrum naar keuze. 
  Hou bij het plannen van je testmoment zeker rekening met de beperkte geldigheidsduur van de afgenomen test. Het is het tijdstip van de testafname die telt, en de vakantielanden hanteren verschillende termijnen voor de testgeldigheid. Informeer je vooraf. 
 • Voor ons Vlamingen is vanaf 16 juni het digitale Coronacertificaat aan te vragen via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, met de pincode en een kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app). Het coronacertificaat kan ook per post geleverd worden.