Da’s goed gezien!

Een goede hoofdlamp is echt onmisbaar bij avontuurlijke kampeertrips. Handsfree bijlichten is een must, of je nu je tentje moet opzetten in de gietende regen of bij valavond de pootjes van je caravan moet uitdraaien. Ik test drie hoofdlampen: een prijs-kwaliteittopper, een multisportwonder en een groots licht.

Laten we starten bij het huismerk van de winkel waar je waarschijnlijk eerst binnen liep met bovengenoemd shoppinglijstje: de ouwe vertrouwde Decathlon. Zij zetten de Forclaz HL900 in de ring en dat is meteen een klepper van formaat. Dat mag je letterlijk nemen: deze lamp schept op met een flinke lichtoutput van 600 lumen en de grootste batterij, maar heeft daardoor ook het zwaarste gewicht van 105 gram. Deze Forclaz lamp wordt geleverd met een verwisselbaar achterdeurtje: het ene is een batterijpack van 1900 mAh, het andere werkt op drie AAA-batterijen. Dat betekent dus dat je beide deurtjes mee kan nemen op je trip en de lamp zo nog betrouwbaarder wordt. Bovendien is dit het enige batterijpack in deze test dat je kan opladen via USB-C, dezelfde kabel als je smartphone dus. Da’s slim! Maar het kleine prijskaartje komt met een nadeel: met 105 gram en de smalste hoofdband van de drie voel je deze lamp wel echt zitten op je hoofd. De lamp werkt met twee knoppen, + en -, waarmee je in serie door de 5 lichtstanden (rood en wit licht) schakelt. Dat is niet hyperefficiënt als je één favoriet standje hebt. Geen probleem voor korte taakjes op je kampeerplek, maar hier wil ik geen ultramarathon mee lopen.

 

Lekker licht

Een lamp waar ik wél een marathon mee zou lopen – tenminste, als ik daar de conditie voor had – is de Silva Explore 4RC. Deze lamp is licht, zit ongelofelijk comfortabel op je hoofd én komt bovendien met een handige clip waarmee je de lamp ook zonder hoofdband kan bevestigen aan je rugzak of zo. Het rotatiesysteem dat Silva gebruikt, is ook het makkelijkste om on-the-go aan te passen. Deze lamp werkt met één knop waarmee je door 5 standen (rood, oranje en wit licht) schakelt, maar onthoudt als enige lamp de stand waarin de lamp laatst hebt gebruikt. Dat is handig!

Het enige nadeel van de Silva is de ingebouwde batterij, oplaadbaar via micro USB. Niet zozeer de grootte van de batterij, want ik apprecieer het vederlichte gewicht, maar ze is niet vervangbaar. Is de batterij stuk? Of neemt de laadcapaciteit af? Helaas…  Nu ja, als dat je enige bekommernis is, maakt Silva ook de Explore 4. Die werkt op drie AAA-batterijen, perfect voor langere expedities.

Dé klassieker

De derde deelnemer is er eentje van een merk dat zo gerenommeerd is, dat ik ze gerust de Pampers onder de zaklampen mag noemen: Petzl. Zij leveren de Actik Core, het fitnessbroertje van de bekende Tikka. De Actik Core levert 600 lumen, net zoals de Forclaz, maar het licht is iets witter, met een waarheidsgetrouwer beeld tot gevolg. Core verwijst naar de oplaadbare en uitneembare, batterij in deze Petzl. Dat is trouwens een batterij van 1250 mAh, die ook werkt voor de andere Petzl Core-reeksen (Tikkid, Tikkina, Tikka, Aria, Iko, …). Deze batterij is bovendien klein en je kan extra’s aanschaffen voor je langere avonturen. Hoewel dit systeem zo een voorsprong neemt op de niet-uitneembare batterij van Silva, is deze Petzl toch nog niet zo modulair als de Forclaz, die dus ook op AAA-batterijen werkt.

Conclusie

De medaille voor de meeste lichtopbrengst en het ‘beste’ licht (lees: spreiding en kleur) gaat naar de Petzl Actik Core. Als ik m’n hoofdlamp ook zou gebruiken om te sporten of ik wil ze voor langere periodes dragen, dan wint de Silva Explore 4RC met gemak. Moet ik op m’n budget letten en wil een zaklamp die me niet in de steek laat als de oplaadbare batterij leeg is? Dan kies zou ik resoluut voor de Forclaz kiezen, al zit die minder comfortabel op mijn hoofd.

Gepubliceerd op maandag, april 29, 2024 door Maarten Van Caesbroeck

Delen