Na 30 jaar is wildkamperen in Polen legaal

In 1991 maakte de Boswet wildkamperen in Polen illegaal. Daar kwam eerder dit jaar (een beetje) verandering in: voortaan mag je je tent optrekken in 429 staatsbossen.

Gelobby van trage reizigers en survivallers wees op een nood om de vele uitgestrekte bossen van Polen op een intiemere manier te leren kennen. Na een succesvol pilootproject opende de overheidsdienst voor staatsbossen vanaf 1 mei 2021 in 429 bossen zones waarin kampeerders met tent of bivvybag kunnen slapen. Het programma heet Zanocuj w lesie, ofte ‘slapen in het bos’, en is vergelijkbaar met het systeem van bivakzones bij ons.

Dat wil zeggen dat er bepaalde regels verbonden zijn aan het wildkamperen. De belangrijkste is het ‘leave no trace’-principe: je neemt je afval mee, verstoort de natuur niet en maakt geen vuur. Een klein gasvuurtje is wel toegelaten. Je kan met maximum negen personen en niet meer dan twee nachten op een site verblijven. Anders dien je vooraf toestemming te krijgen.

Waar kan je je tent opslaan?

Op deze overheidswebsite vind je alle geselecteerde gebieden. Klik onderaan op ‘BDL Maps’ en vervolgens op ‘Tourist Infrastructure Map’. De oranje percelen met een rode rand staan open voor wildkampeerders.

Gepubliceerd op maandag, oktober 18, 2021 door Tom Peeters

Delen