Een op vijf kampeerinstallaties te zwaar geladen

Een of vijf kampeerinstallaties is te zwaar geladen. Dat bleek tijdens de jaarlijkse Veiligheidscheck van Pasar.

Kampeerorganisatie Pasar organiseerde dit weekend een gratis veiligheidscheck voor caravans en motorhomes in 5 verschillende keuringsstations in Vlaanderen. In totaal kwamen zowat 180 installaties langs voor een uitgebreide controle. In vergelijking met vorig jaar bleken meer kampeerinstallaties te zwaar geladen.

'Zowat 20 procent van de aangeboden kampeerinstallaties had te maken met overgewicht. Dit jaar valt dit vooral op bij de combinaties auto en caravan.  Doordacht laden is de boodschap. Een te zware caravan of motorhome gaat veel sneller aan het slingeren. Kampeerders letten er dus best op niet boven het hoogst toelaten gewicht te laden en de lading mooi te verdelen over de hele caravan. De zware stukken onderaan en in het midden vlak boven de wielas, lichtere bagage kan voor- of achteraan geplaatst worden of in de kastjes van de caravan of motorhome', vertelt Patrick Palmers van Pasar Kamperen.

Andere opvallende vaststelling is de toenemende diversiteit onder de kampeersinstallaties met zelfbouwcampers, creatief ingerichte caravans en daktenten. 'Het blijft een aandachtspunt om je goed bewust te zijn van wat je auto mag wegen, je caravan, de combinatie en welk rijbewijs daarbij geldig is.  Uiteraard is dit ook zo voor camperbestuurders. Veilig op de baan begint bij kennis van je materiaal.'

Hoe overgewicht vermijden?

 

Gepubliceerd op maandag, april 22, 2024 door Bart Van Belle

Delen