Zuid-Noorwegen, kampeerwalhalla voor jong en oud

Noorwegen, het is voor veel mensen de ideale camperbestemming, en we kunnen hen geen ongelijk geven. Van zodra je het land binnen rijdt, zie je prachtige natuur. Hoe verder je camper je brengt, hoe mooier en grootser die natuur wordt. Kampeerbloggers Ellen en Bryan van Alongtheroad verkenden Zuid-Noorwegen met hun baby Florence, toen ze slecht twee maanden oud was. Het gezinnetje genoot met volle teugen. Ze delen hun route en tips voor 10 dagen in het land van bergen en fjorden.

De meeste Vlaamse campers komen Noorwegen binnen via Kristiansand, na enkele uurtjes op de ferry. Hier kan je ervoor kiezen het kleurrijke stadje te bezoeken of meteen wat kilometers te maken. Start net als wij, je rondtrip met een prachtige oude route waar we meteen ook de nacht kan doorbrengen, namelijk Røldalsfjellet (onderdeel van de Ryflyke scenic road). De kronkelige weg is geschikt voor campers tot 2 meter breed, en vraagt wat rijvaardigheid bij het achteruit rijden, maar is ongetwijfeld de omweg waard. Ze brengt je langs mooie watervallen, prachtige uitzichten en voldoende plekjes om er één of meerdere nachtjes te verblijven.

Van de ene stevige bergpas naar de andere! Onderweg naar de Folgefonna gletsjer passeer je de Furebergsfossen. Impressionante watervallen waar je gewoon langs rijdt met je camper. Van een unieke ervaring gesproken! Rij daarna de route vanuit Dimmelsvik naar Blådalsvatnet. De uitzichten zijn nog mooier en de wegen nog steiler. Rij je helemaal tot het einde, kom je uit bij Mosevatnet, een meer waar je een stukje van de Folgefonna gletsjer kan bewonderen. Er is een kleine parking voorzien, maar dit punt is enkel te bereiken met een buscamper. Neem daarom zeker ook je wandelschoenen bij de hand, en verken de omgeving te voet.

Onderweg naar de volgende stop in deze rondtrip, vind je de wandeling naar gletsjermeer Bondhusvatnet. Deze wandeling van 2 uur heen en terug is voor iedereen toegankelijk en daarom ook makkelijk te doen met kinderen. Nadien is het tijd om terug te keren langs het bekende Hardangervidda park te verkennen. De mogelijkheden hier zijn eindeloos. Zo is er een toeristisch route die je kan rijden met verschillende tussenstops. Bezoek bijvoorbeeld de bekende Voringsfossen, een toeristische trekpleister met een grote parking waar je van bovenaf de watervallen kan bewonderen. Hiervoor hoef je je wandelschoenen dus niet boven te halen. Wil je dat wel, dan biedt het nationaal park verschillende wandelroutes die je nog dichter bij de natuur van Hardangervidda brengt.

 

Zuid-Noorwegen met een baby

 • Hou het warm:
  Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar. Ook op mooie zomerdagen, koelt het ’s nachts soms flink af, zeker wanneer je in de bergen slaapt. Zorg dus voor voldoende warme kledij en dekens, alsook een warme slaapzak voor je kleintje. Of zorg ervoor dat je je camper kan verwarmen.
   
 • Hamsteren is aangeraden:
  Noorwegen is een uitgestrekt land met nog ongerepte natuur. Het kan soms even rijden zijn vooraleer je een winkel tegenkomt. Zie dus dat je steeds voldoende boodschappen, zoals pampers of melk, inslaat zodat je nadien enkele dagen kan vertragen in de natuur.
   
 • Bereid je voor op het ergste:
  (Ver) reizen met een klein baby’tje kan soms wat eng lijken. Vraag daarom vooraf even aan je pediater welke medicatie je best meeneemt op trip.
Gepubliceerd op maandag, januari 29, 2024 door Alongtheroad.be

Delen