Winterband in Winterland

‘Op de winterbanden van mijn camper staat de code M+S (modder en sneeuw). Naar verluidt mag je die echter ‘s winters niet meer gebruiken?’

Het wordt er niet eenvoudiger op met verschillende regelgevingen in Europa. Slechts in enkele Europese landen is de M+S-codering op een band in de winter onvoldoende. In Zweden (al sinds 2014) en in Frankrijk bijvoorbeeld is een bijkomend sneeuwvloksymbool verplicht. In Duitsland tegenwoordig ook, maar de Duitsers maken een onderscheid tussen M+S-banden van voor 2018, die er tot 30 september 2024 nog als winterband beschouwd worden, en banden geproduceerd vanaf 1 januari 2018: die zijn alleen winter- of vierseizoenenband met een sneeuwvloksymbool op de zijkant.

Welke band moet ik kiezen?

Een camper moet banden hebben met voldoende draagvermogen en een snelheidsindicatie tot voorbij de haalbare maximumsnelheid. De twee banden op een as moeten samen de maximale last mogen dragen van de voor- of achteras. Laat je voor elke as adviseren door je bandenspecialist.

Is veel draagvermogen veiliger?

Fors overdreven draagvermogen gaat ten koste van je rijcomfort. Een beetje meer draagvermogen geeft net wat extra zekerheid en vangt mogelijk gewichtsverschil tussen links en rechts op. De juiste bandenspanning is zeer belangrijk voor het draagvermogen en de levensduur van de band, bovendien bespaar je daarmee brandstof.

Welke soorten winterbanden zijn er eigenlijk?

Vaak zijn tegenwoordig zogenaamde CP-banden gemonteerd. CP-banden zijn speciaal voor campers ontwikkelde vierseizoenenbanden met een soepel en stevig karkas, een iets grovere profilering én M+S-codering. Van dit type band is het aanbod relatief klein. Maar C-banden, dat zijn gewone bestelwagenbanden, voldoen ook. Die C-banden zijn als M+S-band, vierseizoenenband én gespecialiseerde winterband verkrijgbaar. Wie veel op wintersport gaat, kan dus speciale winterbanden voor de camper kiezen. Voor incidenteel rijden in sneeuw en gladde omstandigheden is er een CP-vierseizoenenband als de Continental VanContact Camper, nu met M+S-codering én sneeuwvloksymbool.

Gepubliceerd op woensdag, februari 3, 2021 door Wim De Roos

Delen