Winter in de pan

Dikke erwtensoep, hete kippenboutjes en romige rijstpap toe: één pan, meer heb je niet nodig voor al die lekker warme wintergerechten.

Snert

Snertsoep is een Nederlandse erwtensoep, vaak simpelweg ‘snert’ genoemd. Het is een traditionele en stevige soep die populair is in Nederland, vooral tijdens de koude wintermaanden. Puur comfortfood!

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde groene erwten
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 wortels, in stukjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • Zout en peper
  • 2 liter water
  1. Spoel de gedroogde erwten af onder koud water en laat ze weken in ruim water, bij voorkeur een nacht of minstens 8 uur.
  2. Giet de geweekte erwten af en spoel ze opnieuw af. Zet ze opzij.
  3. In een grote soeppan bak je de gerookte spekblokjes op middelhoog vuur tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  4. Voeg de fijngehakte ui, prei, wortels en aardappelen toe aan de pan en bak deze groenten gedurende ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden.
  5. Voeg de geweekte erwten, laurierblaadjes en tijm toe aan de groenten en spek in de pan. Giet vervolgens het water erbij.
  6. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de erwtensoep ongeveer 1,5 uur sudderen. Roer af en toe en verwijder het schuim dat zich vormt.
  7. Na 1,5 uur haal je de rookworst uit de verpakking en snij je hem in plakjes. Voeg de plakjes toe aan de soep en laat nog eens 30 minuten sudderen.

8. Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep op smaak met zout en peper.

9. Serveer de erwtensoep in kommen met roggebrood.

 

Vlaamse rijstpap

Rijstpap heeft een lange en rijke geschiedenis en blijft een geliefd gerecht in veel families. Het is een voorbeeld van hoe een eenvoudig gerecht door de eeuwen heen is geëvolueerd en aangepast aan de smaken en ingrediënten van verschillende regio's en tijdperken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 125 g witte rijst
  • 1l volle melk
  • 50 g suiker
  • 1 vanillestok of 1tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • Kaneel en bruine suiker voor de afwerking
  1. Spoel de rijst grondig af onder koud water en laat uitlekken.
  2. Doe de rijst, melk en een snufje zout in een middelgrote pan.
  3. Snij het vanillestokje in de lengte open, schraap de zaadjes eruit en voeg zowel de zaadjes als het vanillestokje toe aan de pan. Als je vanille-extract gebruikt, bewaar dit dan voor later.
  4. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur terwijl je af en toe roert.
  5. Zodra het kookt, zet je het vuur laag, dek je de pan af en laat je het sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt.
  6. Laat de rijst ongeveer 30-35 minuten sudderen of totdat de rijst zacht is en de melk is ingedikt tot een romige consistentie. Verwijder het vanillestokje als je dat hebt gebruikt.
  7. Voeg de suiker en vanille-extract (als je dat gebruikt) toe aan de rijstpap en roer goed door. Proef en pas de zoetheid naar wens aan door meer suiker toe te voegen.
  8. Laat de rijstpap nog een paar minuten op laag vuur staan om de suiker volledig op te lossen en de smaken te mengen.
  9. Verdeel de rijstpap over 4 schaaltjes of kommetjes.
  10. Je kan de rijstpap warm serveren, bestrooid met kaneel en extra suiker naar smaak, of je kan hem laten afkoelen en in de koelkast zetten om koud te serveren.

Portugese kip piri-piri met tzatziki en plat brood

Portugese piri piri kip, ook wel bekend als ‘Frango Piri-Piri’, is een gerecht uit Portugal van gegrilde kip,  gemarineerd in een pittige piri piri-saus. Tijdens de wintermaanden kan je het klaarmaken in een kookpot. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kippenbouten
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode chilipepers, fijngehakt (verwijder de zaden als je het minder pikant wilt)
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl komijnpoeder
  • Sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper
  • 250 ml witte wijn
  • Tzatziki
  • 8 el volle yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 4 platte broden of wraps
  1. Maak een marinade door de knoflook, rode chilipepers, paprikapoeder, oregano, komijnpoeder, citroensap, olijfolie, zout en peper te mengen in een kom.
  2. Masseer de marinade grondig in de kippenbouten.
  3. Dek de kom af en laat de kip minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Als je meer tijd hebt, kun je de kip enkele uren of zelfs een nacht laten marineren voor meer smaak.
  4. Verhit een scheutje olie in een kookpot.
  5. Bak de kip goudbruin aan alle kanten en overgiet met de wijn. Laat de kip 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Maak ondertussen de tzatziki.
  6. Rasp de komkommer en knijp het vocht eruit. Doe de yoghurt in een kom en meng er de komkommer onder. Kruid met peper en zout. Rasp er de knoflook onder en zet aan de kant.
  7. Haal de kip uit de pot trek het vlees van de botjes.
  8. Verdeel de tzatziki over de wrap. Leg het kippenvlees op de tzatziki en werk eventueel af met salade. Strooi er nog cayennepeper over voor extra pit.
Gepubliceerd op donderdag, februari 8, 2024 door Els Sirejacob

Delen