Power in je bord

Snelle, voedzame proteïnerijke, calorierijke gerechten waar je slechts één pitje voor nodig hebt en een powersnack voor onderweg: daar maak je sportieve avonturiers blij mee.

Linzen bolognaise

Voor 4 personen

Met zo’n stevige portie pasta met linzen kan je er weer even tegen. En: superhandig onderweg, zo’n eenpansgerecht!

  • Snipper de ui en knoflook.
  • Spoel en snij de wortelen in blokjes.
  • Giet de linzen af en spoel onder stromend water. Laat de linzen uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan en stoof de ui en knoflook glazig. Voeg er de wortelen aan toe en bak vijf minuten samen met het venkelzaad.
  • Doe de tomatenpuree in de pan en bak drie minuten. Giet er de tomatenblokjes en pasta bij. Giet er een glas water bij, voeg de pasta toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer af en toe zodat de pasta niet aanbakt. Giet er nog water bij indien nodig.
  • Doe er de linzen bij en laat nog vijf minuten pruttelen.
  • Kruid met peper, zout en chilivlokken.
  • Serveer met rucola en Parmezaanse kaas.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 3 el olijfolie
  • 1 kl venkelzaad
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 blik linzen van 400 g
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 g
  • peper en zout
  • 1 kl chilivlokken
  • 80 g rucola
  • 80 Parmezaanse kaas
  • 400 g pasta naar keuze

Chili con carne met witte bonen

Voor 4 personen

Fiesta Latina in je camper: zo’n Mexicaanse chili hapt heerlijk weg met nacho’s, maar kan je ook met rijst serveren als een stevige maaltijd.

  • Snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook glazig. Bak het kippengehakt rul bij de ui.
  • Giet ondertussen het blik bonen af en spoel onder stromend water.
  • Doe 1/3 van de witte bonen bij het gehakt en plet de bonen met de achterkant van een vork voor een smeuïge saus.
  • Kruid het geheel met de komijn, kaneel en chilipoeder. Giet de bouillon erbij en laat 20 minuten rustig pruttelen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Doe de rest van de bonen erbij en laat nog vijf minuten pruttelen.
  • Serveer met ricotta, nacho’s, partjes limoen en koriander.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 800 g kippengehakt
  • blik witte bonen van 800 g
  • 2 kl komijnpoeder
  • 2 kl kaneel
  • 2 kl chilipoeder
  • 500 ml kippenbouillon
  • peper en zout
  • zak nacho’s
  • 2 el ricotta of yoghurt of zure room
  • 1 limoen
  • ½ bos koriander

Energieballetjes

Voor 20 stuks

Niet alleen een lekkere snack voor onderweg, maar meteen ook een fikse portie energie voor langere hikes of stevige fietstochten. Echte powerballs, die je body lang van trage(re) suikers voorzien.

  • Hak de noten in kleinere stukken.
  • Doe de noten samen met de havermout, kaneel, zout, kokospoeder en veenbessen in een mengkom en meng alles goed onder elkaar.
  • Schep er de pindakaas en dadelstroop bij.
  • Meng goed tot een stevige massa.
  • Draai er balletjes van.
  • Bewaar ze in een gesloten potje in de koelkast.

Ingrediënten:

  • 75 g havermout
  • 2 kl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • 20 g kokospoeder
  • 50 g veenbessen of rozijnen
  • 110 g pindakaas
  • 50 g dadelstroop of agavesiroop
  • 50 g ongezouten noten naar keuze
Gepubliceerd op maandag, juli 24, 2023 door Els Sirejacob

Delen