Over zijn toeren

‘Ik kan een Ford Transit op de kop tikken voor een gunstprijs. Maar campers van dit type van tussen 2006 en 2011 zouden motorproblemen hebben. Klopt dat?

Het probleem zit eerder bij lang stilstaan en onaangepast rijgedrag.

Is er een probleem met de Ford Transit?

Inderdaad was er enkele jaren geleden een verhoogd aantal klachten over de motor bij campers op een Ford Transit-onderstel, met name bij voorwielaangedreven onderstellen met 2,2 liter Duratorq TDCi-motoren met Euro-4 toelating, gebouwd tussen januari 2006 en oktober 2010. Ook campers uit 2011 hadden motorproblemen, omdat die onderstellen nog uit deze periode kwamen. Over wagens van voor 2006 en na 2011 zijn er geen klachten.

Wat waren de klachten?

  • defecte en gesmolten zuigers
  • schade aan of roestvorming op verstuivers

Reparatie van de schade kon weleens oplopen tot 5.500 euro, zelfs 8.500 euro. In 2015 bracht Ford een update uit voor het motormanagement.

Wat waren de oorzaken?

Bij Ford Transit-bestelwagens waren nauwelijks klachten. Dat het probleem zich vooral bij campers situeerde, wijst op gebruiksproblemen:

  • langdurig stilstaan
  • zware belasting: mogelijk door een verkeerd gebruik van de motor en de versnellingen

Hoe kun je die problemen vermijden?  

Let op je toerental! De tijd van ‘tokkelen’ in een zeer laag toerental en veilige korte ritjes was voorbij met de introductie van de hoogrendementsmotoren. Kracht zoek je bij de Duratorq-motoren vanaf 2.000 toeren per minuut tot de motor piekt bij 3.500 toeren en meer. Ook blijft een dieselmotor – en zijn uitlaat – schoner als je langer aan 2.500 tot 3.000 toeren rijdt.

Ook bergop! Rijd zo ook bergop. Kijk maar eens in de gebruikershandleiding bij ‘rijden in de bergen’, want terugschakelen is voor velen nog steeds een probleem. En zet de cruisecontrol uit zodra het landschap heuvelachtig wordt.

Kopen of niet?

Je kan niet zeggen dat je een Ford-camper uit die periode echt niet mag kopen. Ze krijgen niet allemaal motorproblemen en vele wagens zijn al geüpdatet. Belangrijk bij een aankoop is de onderhoudsgeschiedenis. Data in het onderhoudsboekje geven veel informatie, facturen nog meer. Zonder onderhoudsgeschiedenis is elke tweedehands camper bij voorbaat verdacht.

Gepubliceerd op woensdag, februari 3, 2021 door Wim De Roos

Delen