Meer dan 60% van de Nederlandse camperreizigers boekt vooraf

Een recent onderzoek onder 4.000 camperreizigers onthult een opmerkelijke verschuiving in de Europese reiscultuur vergeleken met 2019.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal camperreizigers dat in Nederland, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk van tevoren campings en camperplaatsen boekt aanzienlijk gestegen. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland leiden het peloton met respectievelijk 74% van de camperreizigers die vooraf reserveren, terwijl het grote camperland Frankrijk op 50% staat.

Uit een internationaal onderzoek uitgevoerd door Campercontact, een app met meer dan 41.000 overnachtingsmogelijkheden in 58 landen, blijkt dat 61% van de Nederlandse camperreizigers aangeeft wel eens een camping of camperplaats te boeken. Dit markeert een significante stijging ten opzichte van de 41% die dit in 2019 deed. De toenemende drukte op camperlocaties heeft ervoor gezorgd dat het steeds vaker voorkomt dat overnachtingsplekken bij aankomst volgeboekt zijn. Vooraf boeken vermindert deze frustratie.

Deze trend is niet alleen in Nederland, maar ook in andere prominente Europese camperlanden waar te nemen. In Italië was er een verschuiving van 43% in 2019 naar 67% nu, terwijl de grootste sprong werd gemaakt in Duitsland, van 36% naar 74%, waarschijnlijk als gevolg van de recente recordverkoop van campers en motorhomes.

Alleen in het Verenigd Koninkrijk was vooraf reserveren al gebruikelijk in 2019 (72%) en dit percentage is nu gestegen naar 74%, gelijk aan de Duitse camperreizigers. Frankrijk stond vijf jaar geleden al laag op de lijst (32%) en blijft dat nu ook (50%), hoewel er ook hier een duidelijke stijging zichtbaar is.

Gepubliceerd op donderdag, maart 21, 2024 door Bart Van Belle

Delen