Laad me raden…

‘Op social media wordt veel gediscussieerd over het toereikende laadvermogen van nieuwe campers. Er heerst veel verwarring over gewichten. Hoe zit het nu?’

MTM min rijklaargewicht = laadvermogen

  • Kies je camper naar het gebruik: Camperen is niet hetzelfde als verhuizen. Tenzij je camper over een meer dan gemiddeld laadvermogen beschikt, moet je altijd (met de dealer) berekenen of het laadvermogen voor jouw specifieke gebruik toereikend is. Pas daarna kan je pas keuzes maken inzake accessoires, noodzakelijke uitrusting en bagage.
  • Leeggewicht vs. rijklaargewicht: Als een fabrikant het heeft over laadvermogen, is het belangrijk te weten ofwel het ‘leeggewicht’ ofwel het ‘rijklaargewicht’ het uitgangspunt was voor die berekening.

Leeggewicht is het gewicht van de lege camper, zonder bestuurder en inzittenden, brandstof of bagage.

Rijklaargewicht is het leeggewicht vermeerderd met 75 kilo voor een bestuurder, het gewicht van een volle brandstoftank, een gevulde verswatertank, een elektrische aansluitkabel en één lichtgewicht (aluminium/kunststof) gevulde grote gasfles.

  • Opgelet met opties: Gewichtsaanduidingen veranderen als fabrieksopties worden bijbesteld en als er uitbreidingen op het optiepakket gebeuren. Fabrikanten rekenen voor het minimale maximale laadvermogen 75 kg per officiële zitplaats, 10 kg persoonlijke uitrusting en 10 kg per lengtemeter voor te monteren uitrustingsopties.
  • Tel maar uit: Trek het rijklaargewicht van de maximale toegestane massa af en dan heb je het effectieve laadvermogen. Check dan of dat voldoende is om de familie en benodigde uitrusting te vervoeren. Je kan je natuurlijk ook gaan wegen op een weegbrug. Op www.camperland.be/weegbruggen-voor-campers zie je waar die te vinden zijn.
Gepubliceerd op woensdag, februari 3, 2021 door Wim De Roos

Delen