Kamperen langs de Laugavegur, het mooiste wandelpad van IJsland

De Laugavegur balt het mooiste wat IJsland te bieden heeft in een langeafstandspad van 55 kilometer. Op drie à vier dagen wandel je door een ongelooflijke kleurenpracht van bergen, lavavelden, gletsjers en geothermische activiteit. Onderweg bivakkeer je op de meest fotogenieke plekken. In deze blogpost vind je alles wat je moet weten over kamperen langs de Laugavegur.

Wat is de Laugavegur?

De Laugavegur is een legendarisch langeafstandspad in het zuiden van IJsland. De route kronkelt van Landmannalaugar naar Thórsmörk, 55 kilometer door een dwarsdoorsnede van wat dit land van vuur en ijs te bieden heeft: eindeloze woestijnen van lava, kolkende gletsjerrivieren, sneeuwvelden, geisers, fumaroles en prachtige panorama’s.

Kan je kamperen op de Laugavegur?

Jazeker. Op de route van Landmannalaugar naar Thórsmörk liggen zes hutten van Ferðafélag Íslands (FI), de IJslandse Reisvereniging die de paden onderhoudt. Daarnaast zijn er twee commercieel uitgebate hutten in Thórsmörk. Aan elke hut kan je kamperen. In tegenstelling tot een bed in een hut moet je een kampeerplek niet op voorhand reserveren. Het volstaat om je bij aankomst even aan te melden bij de huttenwaard en te betalen.

In 2024 kost kamperen bij de hutten van FI 2400 IJslandse kroon per persoon, iets minder dan 16 euro. Voor dat bedrag krijg je toegang tot drinkwater, toiletten, wastafels en soms een tent om te koken of eten, maar niet tot de huttenkeukens of douches. Voor een warme douche betaal je extra - in 2024 900 kroon (6 euro) voor vijf minuten warm water. De kampeerprijzen bij de commercieel uitgebate hutten verschillen een beetje, zie verderop.

Meer info over kamperen bij de hutten: www.fi.is/en/mountain-huts/camping

Wat mag je verwachten van de kampeerplekken?

Verwacht geen grote luxe, wel basisvoorzieningen die volstaan voor een korte kampeertrip.

  • Landmannalaugar

Bij het officiële startpunt van de Laugavegur kampeer je op een ruige, rotsachtige (maar vlakke) ondergrond. Rotsharingen komen van pas, al lukte het ook met gewone. Ook een deftige slaapmat is hier geen overbodige luxe. Wat verderop liggen heerlijke warmwaterbronnen, een fijne bonus.

Faciliteiten: toiletten, drinkwater, wastafels, douches (tegen betaling), tent om te koken en te eten, klein winkeltje.

  • Hrafntinnusker

Vertrek je goed op tijd in Landmannalaugar, dan kom je in Hrafntinnusker aan tegen de middag en vermijd je een overnachting hier. Dat is aan te raden, dit is de hoogste hut van de tocht. Op 1100 meter hoogte ligt er vaak nog sneeuw als die elders al gesmolten is en doet de wind de temperaturen nog verder kelderen. Wil je hier toch kamperen, zorg dan voor een tent die tegen een stootje kan en een warme (winter)slaapzak.

Faciliteiten: droogtoiletten, drinkwater, wastafels. Geen warm water of douche.

  • Álftavatn

Mooie kampeerplek aan de boorden van een meer dat de omgeving prachtig reflecteert. In een cafeetje kan je een kop koffie of een warme maaltijd scoren. Bij stormweer loont het de moeite om een kleine vier kilometer verder te wandelen, tot aan de hut van Hvanngil. Daar beschermen rotsen je tegen de wind.

Faciliteiten: toiletten, drinkwater, wastafels, douches (tegen betaling), winkeltje, café/restaurant. Geen tent om te koken.

  • Emstrur

Wie vroeg arriveert, kampeert in een vallei naast een idyllisch stroompje. Latere aankomers moeten het doen met een plek hogerop, op zand en rotsen.

Faciliteiten: toiletten, drinkwater, wastafels, douches (tegen betaling), winkeltje, tent om te koken.

  • Thórsmörk

In en rond aankomstplaats Thórsmörk liggen drie kampeerplekken, telkens een paar kilometer uit mekaar. Let op dat je tijdens het wandelen de juiste afslag niet mist. Langidalur is de site van FI, een zeer mooie plek naast een rivierbedding. En vooral: met veel gras, een verademing na dagenlang je piketten in steen en zand te duwen.

Bij de commercieel uitgebate Volcano Huts betaal je als kampeerder 2900 kroon (20 euro), maar daar zit gebruik van douches en sauna inbegrepen. Je kan er ook eten en drinken in een restaurant. Anderhalve kilometer van Langidalur ligt nog een derde camping, Básar. De prijs voor kampeerders bedroeg daar in 2023 2000 kroon per persoon (13,50 euro), die voor 2024 is nog niet bekend gemaakt.

Faciliteiten: toiletten, drinkwater, wastafels, douches, winkeltje, restaurant (Volcano Huts), tent om te koken.

Tip

Tenzij je een stopcontact vindt in een van de cafeetjes/restaurants, kan je als kampeerder in principe geen elektriciteit gebruiken in de hutten. Neem dus de nodige powerbanks mee. Sommige huttenwaarden laden je gsm wel op tegen betaling.

Kan je wildkamperen op de Laugavegur?

Wildkamperen is niet toegelaten op de Laugavegur. De route is erg populair: door te kamperen bij de hutten beperk je de impact daarvan het meest.

Wanneer kampeer je het best?

In IJsland kan het op één dag waaien, vriezen, sneeuwen en regenen. En dan hebben we het alleen nog maar over de zomer! Tenzij je ervaring hebt met poolexpedities waag je je best enkel in de zomer aan deze onderneming - midden juni tot begin september. Dat is ook de periode waarin de bussen rijden - zie verderop. In het begin van het wandelseizoen zijn de omstandigheden doorgaans het ruigst, vanaf eind juli heb je de beste kans op gunstig weer. Tegen eind augustus dunt de massa uit.

Wat heb je zeker nodig om te kamperen op de Laugavegur?

Kamperen in IJsland vergt kwaliteitsvoller materiaal dan pakweg een weekend op Pukkelpop. Een weersbestendige tent (wij sliepen in een MSR Elixir 3), warme slaapzak (minstens eentje met comfortwaarde van nul graden, liefst nog wat lager) en een afdoende isolerende slaapmat  (minstens een R-waarde van drie à vier). Heb je geen materiaal en wil je liever niet investeren, overweeg dan om te huren bij een buitensportwinkel.

Kampeerders krijgen geen toegang tot de keukens in de hutten. Neem dus een gasvuurtje mee. Pakjes gevriesdroogd voedsel hebben als voordeel dat je bij koude avondtemperaturen niet moet staan afwassen. Koop ze wel thuis, onderweg kost het je een nier.

Wind- en waterdichte kledij is een absolute noodzaak. Denk in laagjes en vergeet ook geen handschoenen en muts. Waterschoenen of -sandalen heb je nodig om onderweg rivieren over te steken.

Hoe geraak je er?

De F-wegen van en naar Landmannalaugar en Thórsmörk zijn enkel in de zomer open. Zelfs dan heb je een 4x4 nodig die door rivieren kan rijden. Veel eenvoudiger is het om een van de bussen te nemen, er zijn drie maatschappijen die de route aanbieden: Reykjavik Excursions, Sterna Travel en TREX.

Kan je verder wandelen?

Veel hikers wandelen vanuit Thórsmörk via het Fimmvorduhals-pad door naar Skogar. Ook daar kan je kamperen.

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 31, 2023 door Tom Peeters

Delen