Kampeerservies van bamboe en melamine schadelijk voor de gezondheid

De EU laat servies gemaakt van een mix van bamboe en melamine uit de rekken. Bij opwarming kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bamboeservies is populair bij kampeerders. Het is licht, stevig en breekt niet meteen wanneer nonkel Jos zijn petanquebal weer eens verkeerd mikt. Maar nu blijkt dat borden, kommen en mokken die gemaakt zijn van een mix van bamboe en melamine schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij verhitting boven 70 graden geeft melamine namelijk formaldehyde af, een stof die maagklachten kan veroorzaken. De EU laat het servies nu uit de handel nemen.

Wie zulke spullen in huis heeft, kan die mits de nodige voorzichtigheid blijven gebruiken. “Het is heel belangrijk dat je de gebruiksinstructies van de fabrikant goed opvolgt”, zegt Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in De Standaard. “We raden dus af om ze te verwarmen boven de 70 graden Celsius in de microgolf of in de vaatwassen of ze in contact te laten komen met heel warme dranken of voedsel. Bij voorkeur was je ze met de hand of plaats je ze in het bovenste deel van de vaatwasser.”

Let wel: het gaat enkel over servies gemaakt van een mix tussen bamboe en melamine. Spullen die volledig uit bamboe gemaakt zijn, bijvoorbeeld drinkrietjes, vormen geen enkel gevaar. Het verschil is gemakkelijk te herkennen: 100 procent bamboeservies heeft een houtachtige structuur, terwijl een mengeling eerder plastic lijkt.

Gepubliceerd op maandag, maart 8, 2021 door Tom Peeters

Delen