Hars op de camper en de luifel

'Tijdens onze vakantie stonden we met onze camper onder pijnbomen. Daaruit lekte hars op de camper en cassetteluifel. Hoe kan ik dat verwijderen?'

Is het wel hars? 

Is de hele camper plakkerig, dan is het hoogstwaarschijnlijk geen hars maar zogenaamde luizenpoep, de erg zoete, maar kleverige ontlasting van luizen die zich vooral in linden en esdoorns ophouden. Met lauw water was je dat er zo weer af.  

Ja, het is hars 

Op de lak: 

Hars is hardnekkiger. Het valt in druppels uit de boom en blijft zichtbaar als bolle vlek. Om het te verwijderen van autolak zijn speciale poetsmiddelen verkrijgbaar zoals Valma Harsverwijderaar en teer- en harsdoekjes van Holts. Oplosmiddelen als wasbenzine, thinner en alcohol werken ook.  

Let op: niet te hard wrijven of drukken. Hard poetsen veroorzaakt een poetsvlek in plaats van de harsplek. Een geduldwerkje dus.  

Op de luifel:  

Fabrikanten van luifels adviseren om hars te laten drogen en daarna van het doek te peuteren. Ik kreeg de tip om ontharingsstrips (zonder harslaag; te koop bij de drogist) te gebruiken. Leg ze op de harsresten, verwam ze kort met een lauwe strijkbout en trek ze dan voorzichtig los.  

Gepubliceerd op dinsdag, januari 12, 2021 door Wim De Roos

Delen