Altijd energie met zonnepanelen

Vijf jaar geleden kochten Tim en zijn vrouw Hanna een busje en vertrokken ze op reis. Vandaag zijn ze nog steeds onderweg, in hun rijdende huis met kajaks én zonnepanelen op het dak.

Tim De Mazière (31): ‘Toen we vijf jaar geleden vertrokken, hadden we geen plan en wisten we niet hoe lang we zouden weg blijven. Maar kijk, het is nog altijd plezant, dus blijven we verder rijden. (lacht) Onze passie voor klimmen, wildwaterkajak en kitesurfen wijst ons de weg. We zijn zowat heel Europa doorgetrokken, en zitten nu in Marokko. We zijn digital nomads: we wonen en werken fulltime in onze omgebouwde bestelbus. Omdat we off grid willen leven, hebben we gekozen om zoveel en zo groot mogelijke zonnepanelen op ons dak te zetten, goed voor 700W, in combinatie met een 4,8kWh LiFePo4 accu. Om ook tijdens de wintermaanden genoeg opbrengst te hebben, heb ik een systeem bedacht waarmee we de zonnepanelen kunnen kantelen. Dat klinkt uitdagend, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Het kantelen moet je manueel doen, maar net daardoor is het een haalbaar project.’

Volg Tim en Hanna op www.instagram.com/balance.is.the.answer

Stap 1

Lijm vier aluminium T-rails vast op het dak met Sikaflex 291i. Je zou ook de hoekijzers (die als scharnierpunten dienen) kunnen lijmen, maar met een rail ben je flexibeler om bijvoorbeeld van formaat van zonnepaneel te wisselen. Wees niet bang om te lijmen: met de juiste lijm, op de juiste manier aangebracht, kan je ongelooflijk sterke constructies in elkaar zetten. En zo hoef je niet met schroeven en bouten door je dak te boren.

 

Stap 2

Bevestig met een bout een RSV hoekijzer aan één zijde van het zonnepaneel, zodat dit kan scharnieren. Deze zijde van het zonnepaneel kan je met een Tbout en het hoekijzer op de rail bevestigen. Gebruik hiervoor stopmoeren die niet los trillen.

Stap 3

Bevestig ook aan de ‘dynamische’ hoeken een hoekijzer, met behulp van een stermoer en een T-bout.

Stap 4

Maak een standaard om de panelen te tilten, of wees creatief met wat je hebt, bijvoorbeeld wandelstokken. Draai de duimschroef van de losse zijde in de T-rail en doe daar de lus van de wandelstok rond. De punt van de wandelstok zet je in het vrijgekomen gat van het bovenste hoekijzer. Maak de zonnepanelen vast in de rail wanneer ze plat liggen.

Gepubliceerd op maandag, mei 15, 2023 door Lien Lammar

Delen