7 redenen waarom Galicië je hart zal veroveren

In het noordwesten van Spanje onthult Galicië zich als een regio boordevol rijke tradities en onmiskenbare charme. Met zijn eeuwenoude geschiedenis, prachtige stranden en verrukkelijke delicatessen toont Galicië een betoverend stukje Spanje. Het is een land van devotie, mystiek en eeuwenoude folklore, waarbij elk pad en elke hoek een eigen uniek verhaal vertelt. Je leest er alles over in de Pasar reisspecial Camper en Kamperen van 2024.

1. De geschiedenis van Galicië wordt getekend door pogingen tot overheersing, maar de sterke en veerkrachtige geest van de regio heeft altijd gezegevierd. Het is een regio waar de mensen tot op de dag van vandaag nog steeds diepgelovig zijn, dat blijkt ook uit de talloze kruisbeelden of cruceiros, die verspreid over de regio staan en die passerende reizigers en pelgrims zouden beschermen.

2. Galicië is de eindbestemming van de beroemde pelgrimsroute, de Camino de Santiago. De kathedraal van Santiago de Compostela, het eindpunt van deze reis, is een magneet voor pelgrims uit de hele wereld​​. Ook andere routes, zoals de Camino Portugués en de Camino de Muros e Noia, bieden pelgrims unieke paden door het Galicische landschap​​.

3. Galicië is anders dan de rest van Spanje. Het heeft niet alleen een eigen taal, verwant aan het Portugees, maar ook een eigen cultuur en typische landschap. Dat contrasteert van groene valleien, over ruige kustlijnen met torenhoge kliffen, naar charmante, verborgen baaitjes.

4. Aan de Costa da Morte, ofwel de Kust des Doods, voel je de ruige en ongetemde schoonheid van de regio. Deze kustlijn, bekend om zijn vele scheepswrakken en legendes, herbergt ook Fisterra, een plaats die in de oudheid werd beschouwd als het einde van de wereld​​. De vuurtoren van Fisterra, een van de vele langs deze gevaarlijke kust, waakt als een wachter over de Atlantische Oceaan​​.

5 De adembenemende stranden van Galicië zijn een ander hoogtepunt, zoals het indrukwekkende Praia das Catedrais met zijn natuurlijke steenbogen en grotten, de kilometerslange baai van Carnota, en de serene stranden met turkoois water en fijn wit zand in het mildere zuidwesten van de regio.

6. Galicië beschikt over een erg rijke cultureel erfgoed. Zo kent de streek tal van traditionele feesten, waarvan het bekende vuurfeest op de stranden, de Hogueras de San Juan in A Coruña, maar één van de talrijke voorbeelden is. Dit festival wordt gevierd op de nacht van San Juan, de kortste nacht van het jaar, ter verwelkoming van de zomer​​​​. Tijdens deze viering komen mensen samen op de stranden, steken grote vreugdevuren aan en bereiden queimada, een traditioneel drankje. Ze springen ook over de vreugdevuren, dat zou geluk brengen.  Deze feesten en rituelen vormen een essentieel onderdeel van de Galicische identiteit en weerspiegelen de nauwe band tussen de mensen en hun natuurlijke en spirituele omgeving. Ze verrijken de culturele veelzijdigheid van Galicië en bieden een uniek inzicht in de levenswijze en tradities van deze bijzondere regio.

7. Galicië is ook beroemd om een hele reeks ambachten, waaronder fijn aardewerk en textiel, en culinaire specialiteiten, zoals de heerlijke zeevruchten en de bekende Albariño-wijn die in het groene binnenland, rijk aan heuvels en valleien, wordt geproduceerd​​​​.

Gepubliceerd op zondag, februari 4, 2024 door Jeroen Evens

Delen