Kamperen kan je leren (en wel van deze organisaties)

(c) Jonathan Nachtergaele voor Op Wandel

Wil je wel avontuurlijk kamperen met een tent, maar voel je je tegelijkertijd onzeker? Ontbreekt het je aan vrienden met ervaring die je op sleeptouw nemen? Maak je geen zorgen. Er bestaan ook andere manieren om te leren van de besten. Verschillende organisaties nemen je mee op kampeertrips. Sommige van hen leren je expliciet de kneepjes van het kampeervak, terwijl andere je omringen met experts aan wie je al je nijpende kwesties kan voorleggen.

Hiking Advisor

Hiking Advisor in Belledonne (c) Yanick Bos
 • Wat? Hiking Advisor is geen commerciële organisatie, wel een bergsportclub en een enthousiaste wandelgemeenschap die draait op vrijwilligers en gediplomeerde begeleiders.
   
 • Wat kan je leren? Hiking Advisor organiseert onder meer bivaktochten in België en de rest van Europa. Je bivakkeert onder begeleiding en kan desgewenst advies vragen over materiaal, technieken om een kampvuur te maken of wat je best in je rugzak steekt. De komende maanden staan er onder meer een winterbivak in de Hoge Venen en een bivaktocht in de Franse Ardennen op het programma. Daarnaast biedt Hiking Advisor opleidingen aan tot zelfstandig (berg)wandelaar.
   
 • Meer info? Op de website van Hiking Advisor kan je niet enkel alle activiteiten bekijken, je vindt er ook een schat aan informatie over bivakkeren en het materiaal dat je daarvoor nodig hebt. Zo leggen artikels onder meer uit hoe je een geschikte bivakplaats zoekt, of je best op pad trekt met tent, tarp of tarptent en hoe je een tent uitkiest.

Outdoorschool

(c) Outdoorschool
 • Wat? De naam spreekt voor zich: in deze school leer je vaardigheden die in de buitenlucht van pas kunnen komen. De Outdoorschool organiseert onder meer jaaropleidingen, bushcraftweekends en activiteiten die zich specifiek op vrouwen of kinderen richten.
   
 • Wat kan je leren? Van vuur maken tot bergwandelen, van kaart en kompas tot eetbare kruiden: op de Outdoorschool komen ze allemaal aan bod. Voor avontuurlijke kampeerders zullen vooral de lessen over tarps en slapen in een hangmat nuttig zijn. Die komen onder meer aan bod in jaaropleidingen en tijdens meerdaagse bushcrafthikes.
   
 • Meer info? Op de website van de Outdoorschool vind je een overzicht van alle activiteiten.

Travelbase

Balkan Trail (c) Tom Peeters
 • Wat? Een Belgisch-Nederlandse avontuurlijke reisorganisatie die onder meer meerdaagse wandeltochten aanbiedt.
   
 • Wat kan je leren? De tochten staan niet zozeer in het teken van bijleren over kamperen, maar dat wil niet zeggen dat zulks niet gebeurt. De gidsen zijn namelijk stuk voor stuk gebeten door het buitenleven en delen met plezier hun tips. Zo leerden we tijdens een tocht in Jordanië heel wat bij over kamperen in de woestijn. Doordat je bij Travelbase kwaliteitsvol kampeergerief kan huren, kan je materiaal uittesten zonder er meteen in te moeten investeren. Let wel: niet elke reis is gericht op kamperen. Dat geldt wel voor het gros van de wandeltochten, alsook voor hun Canoe Trip, Packraft Trail of Bikepack Trail.
   
 • Meer info? Een overzicht van alle reizen staat op de website van Travelbase.

Op Wandel Academy

(c) Jonathan Nachtergaele voor Op Wandel
 • Wat? Een universiteit voor wandelaars, zo kan je de online school van Dorien Draps het best omschrijven.
   
 • Wat kan je leren? Naast uitgebreide videocursussen die je inwijden in de finesses van avontuurlijke wandeltochten biedt de Op Wandel Academy wandelweekends aan. Onder professionele begeleiding wandel, wildpluk en kampeer je, tijdens workshops doe je nog meer kennis op. Ook hier kan je dus terecht met al je vragen over kamperen. Materiaal uitlenen - zoals tenten en slaapzakken - behoort tot de mogelijkheden, een prima gelegenheid om een en ander uit te testen.
   
 • Meer info? Op de website van Op Wandel Academy vind je de data van de wandelweekends van 2024.
Gepubliceerd op dinsdag, november 28, 2023 door Tom Peeters

Delen