Hoe meer camperzielen, hoe meer vreugd

Reporter Kelly houdt van de vrijheid van het camperen: stoppen waar en wanneer je maar wil, slapen op een toevallige, mooie plek en nooit afhankelijk zijn van anderen. Geen reserveringen, geen verplichtingen en niemand om rekening mee te houden. Toch koos haar gezin er al een paar keer voor om samen met anderen op pad te gaan. Hoewel de vooroordelen van camperkaravanen legio zijn, zijn de voordelen dat ook!

Voordelen

 1. Speelkameraadjes

  Gezinnen met kinderen kiezen er vaak voor om eropuit te trekken met een bevriend gezin of een paar andere jonge gezinnen. Gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd zijn natuurlijk favoriet. Verveling leidt tot gezeur, wat leidt tot gestresseerde ouders. De remedie? Speelkameraadjes! De kinderen zijn de hele dag zoet, en de ouders hebben wat tijd voor zichzelf. Zijn de kinderen nog klein, dan kan je als ouders ook om beurten een oogje in het zeil houden. Zo stuurden wij in de namiddag de mannen met alle kinderen naar het zwembad, terwijl de vrouwen genoten van de rust en een glaasje cava. Goeie deal, toch? Ook worden activiteiten die met je gezin al gauw ‘saahaai’ worden bevonden, plots heel leuk als je ze met leeftijdsgenootjes kan doen. Wandelen of een stadje bezoeken bijvoorbeeld.
   

 2. Gezelligheid troef

  Tijd doorbrengen met gelijkgezinden is, net als voor de kinderen, ook voor ons gezellig. Een aperitiefje drinken of barbecuen, ervaringen uitwisselen over voorbije camperavonturen of de route voor de komende dagen uitstippelen: samen is dat zoveel leuker dan alleen. Zelfs alledaagse klusjes zoals groenten snijden, de tafel dekken of de afwas doen blijken plots toch niet zo vervelend te zijn. Al zeker niet met een aperitiefje erbij. Ga je op pad met een groep die je van tevoren nog niet kende, dan is het de perfecte manier om nieuwe vrienden te maken. Je ontmoet immers mensen die net als jij van kamperen en buiten leven houden. Vooral ’s avonds is het fijn om nog even bij te praten, een gezelschapsspel te spelen of te genieten van een knisperend kampvuur.
   

 3. Veiligheid & geborgenheid

  Na jarenlang op een camping te hebben gestaan, besloten we rond te trekken door Zweden en zo veel mogelijk ‘in het wild’ te kamperen. Het was fijn om dat met twee campers te doen, voor de gezelligheid en de speelkameraadjes, maar ook omdat het voor ons toch veiliger aanvoelde. Helemaal alleen aan een meertje of in een groot bos is toch ook maar alleen. Als er iets zou voorvallen, dan waren we toch met vier volwassenen op pad. Om deze reden kiezen ook heel wat camperaars voor de geborgenheid van een groep. Een bestemming die helemaal nieuw is of waar we ons toch niet zo veilig bij voelen, daar is het heel fijn om een groep te hebben om op terug te vallen. Een panne, een lekke band of iemand die ziek wordt? Iemand om je te steunen is dan eens zo prettig.
   

 4. Samen plannen

  Samen een reisroute uitstippelen en de mooiste pareltjes uitzoeken is veel leuker dan op je eentje. In de meeste gezinnen wordt dat door één partner gedaan, het is leuk als je dan een andere geïnteresseerde hebt om te bespreken of je het best langs A of B reist en welke hotspots de moeite waard zijn. Bij een uitgestippelde groepsreis hoef je zelf helemaal geen tijd meer te besteden aan het uitzoeken van routes, campings of geschikte overnachtingsplaatsen: je krijgt een draaiboek en relaxen maar. Bij problemen kun je terugvallen op een ervaren reisleider. Zo zorgde in Amiens Govaka-reisleider Hugo voor een tabel met de vertrekuren van de bus en bracht hij ’s ochtends verse broodjes voor ons mee: een echte luxe. Bij alle uitstapjes die we maakten, had hij alles van tevoren tot in de puntjes geregeld. Geen wachtrijen voor tickets, geen stress en toch allerlei ervaringen. Ook dát is een vorm van vrijheid.
   

 5. Ook praktisch prettig

  Voor een rondreis zeul je vaak heel wat materiaal mee. Als je met meerdere gezinnen reist, kan je die last ook verdelen. Het heeft dan ook helemaal geen zin om allemaal vijf verschillende gezelschapsspelletjes of een kookpot voor op het kampvuur mee te nemen. Onze apotheekkast is bijvoorbeeld altijd goed gevuld, voor elke beet heb ik wel een zalfje, voor elk kwaaltje wel een pilletje. Onze medereizigers hadden dan weer een Dutch oven en een driepikkel in de aanbieding, waardoor we in Zweden toch vers brood konden bakken. Op onze eerste trip samen nam ik bijvoorbeeld voorverpakte hamburgerbroodjes mee en mijn vriendin hamburgers, exact hetzelfde aantal, van telepathie gesproken! Ook op groepsreizen geldt: als je iets nodig, hebt, is er altijd wel iemand die het bij zich heeft.

Valkuilen

 1. Duidelijke afspraken

  Ga je samen met vrienden op tocht, bespreek dan vooraf jullie verwachtingen. Reizen jullie de hele weg samen of ontmoeten jullie elkaar onderweg? Hoeveel kilometer rijden jullie ongeveer per dag? Hou je van slow travel of wil je net álles gezien hebben? Het is goed om te weten wat jullie gewoontes zijn en welke dingen jullie belangrijk vinden. Je eigen tempo kunnen aanhouden op vakantie is belangrijk. Als het ene gezin ’s ochtends graag uitslaapt en de anderen al om 7 uur zitten te popelen om samen op uitstap te gaan, kan dat voor spanningen zorgen. Zo ben ik zelf helemaal geen ochtendmens en hadden wij tijdens onze eerste reis samen met een ander gezin de afspraak gemaakt om apart te ontbijten en pas daarna samen iets leuks te doen. Dat werkte voor ons prima. Ook bij een groepsreis is het tempo belangrijk. Hou je van een volle agenda, of wil je net tijd om ook wat rond te lummelen? Bekijk voor je boekt het programma of bespreek het met de reisleider. Voel je je ergens niet goed bij, communiceer dat dan met de rest van de groep voor het roet in het eten gooit en je vakantiegevoel verpest.
   

 2. Iedereen is vrij
  Camperaars houden meestal van camperen om de vrijheid die het biedt. Gun je reisgenoten dan ook de vrijheid om af en toe iets alleen te doen en ga ook je eigen weg als je daar zin in hebt. Als je wekenlang samen onderweg bent, is het belangrijk om je eigen privacy te bewaken als je daar behoefte aan hebt. Er is niets mis met af en toe iets alleen te doen, zoals een etentje of een stad te bezoeken. Zo splitsten wij in Stockholm onze groep ook op: de eerste dag bezochten de mannen met de kroost een pretpark en gingen de dames winkelen, de tweede dag trokken we met ons eigen gezin de stad in. Een stad en een groep met vijf wildebrassen leek ons niet zo’n goede combinatie.

Anne-Mieke Karsemeijer is dol op geocachen én op camperen.

‘We houden van wat afwisseling, soms gaan we met ons tweetjes op pad, soms met een tiental campers, maar af en toe trekken we eropuit met een grote groep van wel honderd of meer campers. Dat zijn voornamelijk camperaars die ook allemaal aan geocachen doen: Birre’s Camper Friends. De oprichter van de groep is een Belg, maar het is een internationaal gezelschap met – behalve uiteraard Belgen – ook Nederlanders, Duitsers, Fransen en Zwitsers. Samen trokken we er al tientallen keren op uit en daar zien we alleen maar voordelen in: de gezelligheid, samen ontbijten, samen fietsen of wandelen, samen barbecueën.

Onze tip voor een geslaagde groepsvakantie? Laat ieder in zijn eigen waarde en geef elkaar (figuurlijk dan) de ruimte. Niets moet, alles mag!’

Benieuwd naar de geocache- en camperavonturen van GeoKars en GEOrg? https://dnffinder.blogspot.com

Evi Deruelle en haar kroost  hebben de tijd van hun leven tijdens de kampen van Pasar.

‘Soms trekken we er een weekendje tussenuit met de zwerfauto, als het weer het toelaat, maar meestal camperen we in groep. Tijdens de korte schoolvakanties schrijven we ons meestal in voor een van de georganiseerde kinderkampen van Pasar, in de zomervakantie gaan we met andere gezinnen naar het buitenland. Onze kinderen vinden het superleuk om met hun vriendjes op te trekken en de vrijheid te krijgen om rond te rennen en avonturen te beleven op de camping. Als zij niet de hele tijd zitten te zeuren dat ze zich vervelen, hebben wij óók rust en een gezellige vakantie. Als we zin hebben, zoeken we ook de andere ouders op om gezellig bij elkaar te zitten. Er is maar één nadeel: als we iets willen bezoeken, willen de kinderen absoluut niet mee omdat ze het zo leuk vinden met hun vrienden! Ik kan groepscamperen echt aanraden: er is altijd wat te doen en als je graag eens op jezelf wil zijn, dan maak je een uitstapje. Er zijn helemaal geen verplichtingen. Wij reisden nu al zo’n twintig keer mee en gaan zeker nog even door. Onze tip voor een geslaagde groepsvakantie? Communiceer eerlijk. Iedereen is vrij om te doen wat hij wil.’

Boek je ook graag een groepsvakantie, neem dan zeker een kijkje op www.pasar.be, of bij een van de lokale kampeerclubs zoals Happy Kids: kchappykids.be

Ellen van den Bouwhuysen houdt ervan om met het gezin onderweg te zijn én van reizen met vrienden.

‘Camperen doen we vaak alleen, maar soms ook met vrienden. Zo trokken we vorige zomer met een bevriend gezin door Noord-Spanje en gaan we deze zomer voor de derde keer met de camper mee op een surfkamp van BoardX in het gezelschap van een grotere vriendengroep. Het is net de afwisseling die ik zo tof vind. Ik vind het heerlijk om met mijn gezin onderweg te zijn. Met ons viertjes een trager ritme aannemen en genieten van de kleine dingen. Gewoon echt samen zijn. Langs de andere kant is het ook geweldig leuk om met vrienden op stap te zijn: samen koken, de gezellige babbelavondjes, samen koffiedrinken en de volgende locatie bespreken. Om rond te trekken vind ik een kleinere groep wel het meest praktisch, maar als je op één locatie blijft, zoals bij BoardX, is het ook heel leuk om met meerdere vrienden samen te zijn. We hebben allemaal kinderen van dezelfde leeftijd, die heerlijk samen spelen. Zo hebben wij als ouders ook de tijd om eens samen te zitten. Of om te surfen! Als we samen reizen, geven we duidelijk aan wat we zelf willen gaan doen, en doen we ook af en toe een uitstapje met ons eigen gezin. Dat werkt voor ons prima. Onze tip voor een geslaagde groepsvakantie? Hoe gezellig het ook is, zo samen zijn, vergeet niet dat je ook je eigen (vakantie)ritme mag volgen.’

Lees je graag meer camperavonturen van Ellen en haar gezin? Check dan hun blog op www.decampercrew.be

Gepubliceerd op woensdag, januari 27, 2021 door Kelly Mortelmans

Delen