Gek op de zee

Karin Hendrickx en Maïka Van Caeseele zijn vaste vrijwilligers in Pasar Kampeerclub Amuse. Ze zijn allebei zot van koken en kamperen. Die hemelse combinatie is precies waarom deze kampeerclub bestaat. Amuse zag het levenslicht in 2023 en organiseert leuke kampeerweekends met een focus op culinaire ontdekkingen.

In Zeeland zijn ze gek op de zee. Dat betekent een overvloed aan mosselen en oesters, lekkere vis en kraakvers zeewier. Maar wist je dat in Zeeland per oppervlakte ook het meeste fruit geteeld wordt van alle Nederlandse provincies? Appels, peren, zwarte bessen, kersen … Geen wonder dat Pasar Kampeerclub Amuse dit culinaire wonderland als uitvalsbasis kiest voor een kampeerweekend. Wij gaan een kijkje nemen.

Stop 1: Wieren zoeken op Neeltje Jans

In 2011 begon de eerste duurzame proefboerderij voor zeewier in de Oosterschelde. Sindsdien vind je er verschillende producenten die er op grote schaal planten en oogsten. Zeewieren zijn echte superfoods. Dat ze steeds vaker op ons bord belanden, is dus goed nieuws voor onze gezondheid én voor het milieu.

Guido Krijgers van wildwier.nl wil mensen laten kennismaken met de verschillende wonderlijke zeewiersoorten die je in de Oosterschelde en de Noordzee vindt. Wij spreken vroeg met hem af op werkeiland Neeltje Jans. Het is laagwater, het ideale moment voor een wierenwandeling. ‘Wier verzamelen in het wild is verboden in Nederland, maar wij zijn vergund en doen deze wandelingen om mensen te informeren over de soorten, de gezondheidsvoordelen en de regeneratiesnelheid van wieren. Dat is belangrijk, want we zien een evolutie in de voedingssector. Enerzijds is het positief dat mensen meer zeewier beginnen te eten, anderzijds kan het grootschalig of agressief oogsten van zeewier ook kwetsbare ecosystemen verstoren. We dragen graag ons steentje bij aan de educatie rond wieren, om de evolutie op een duurzame manier te laten gebeuren.’

wildwier.nl

Stop 2: De oesterputten van Yerseke

We komen terug aan op Camping Linda in Wemeldinge, waar een colonne campers en caravans verzameld staat op het mooiste uithoekje van de camping. ‘Toen we gisteravond aankwamen, zijn we naar goede gewoonte het weekend gestart met enkele amuses. Daar hoorde ook een oester bij, het symbool van Zeeland’, vertelt Karin. ‘Yerseke ligt hier op een half uurtje fietsen vandaan.’

Daar, in de oesterhoofdstad van Nederland, stoppen we bij de oesterputten. Dat zijn grote betonnen bassins met Oosterscheldewater. Daarin worden net opgeviste oesters geplaatst om ‘uit te rusten’ en zichzelf schoon te spoelen. Deze bassins en omliggende loodsen gaan terug tot 1873. Wil je een oester proeven met zicht op de bassins? Dat kan bijvoorbeeld bij de Oesterij.

oesterij.nl

Stop 3: Het Oosterscheldemuseum

We wandelen naar het centrum van Yerseke. In het oude gemeentehuis vind je sinds 1995 het Oosterscheldemuseum. In dit kleine, maar charmante museum ontdek je alles over de historische mossel- en oestercultuur, maar ook over Reimerswaal. De naam ken je vandaag van de overkoepelende gemeente waartoe ook Yerseke behoort, maar in feite was Reimerswaal ooit de derde grootste stad van Zeeland. Tot ze samen met achttien dorpen de strijd tegen het water verloor in 1633 en volledig verdween… Het toont nog maar eens hoe nauw de Zeelanders samenleven met de zee, in voor- én tegenspoed.

oosterscheldemuseum.nl

Stop 4: Het fruitteeltmuseum

De laatste stop in onze ontdekkingstocht door Zeeland is opnieuw een culinaire. ‘Niet alleen de visvangst floreert in Zeeland, maar ook de fruitteelt’, vertelt Maïka. ‘In Kapelle vind je het Fruitteeltmuseum. Dat was al een populaire stop toen we met Kampeerclub Happy Kids onderweg waren, vanwege het kindvriendelijke en interactieve karakter van het museum. Maar ook voor volwassenen is het een leerrijke ervaring.’ En een lekker museum is het ook: in de omliggende fruittuin kan je uiteenlopende fruitbomen van allerlei rassen bewonderen, terwijl je binnen op een interactieve manier kennismaakt met het hele fruitteeltproces. Van bijzonder oogstgereedschap tot een nagebouwd veilingshuis, allemaal verrijkt met video, kijkkasten en aanraakschermen… Afsluiten doe je met een heerlijk sapje op het terras van het museumcafé.

fruitteeltmuseum.nl

4 slimme kampeerkooktips van Amuse

1. Werk met lokale ingrediënten

‘Dat is goed voor het milieu en je gemoedsrust. Bovendien leer je zo de beste kwaliteiten van de lokale producten kennen; altijd kraakvers en (h)eerlijk!’

2. Maak het jezelf makkelijk

‘Kies voor eenpansgerechten, die zijn makkelijker klaar te maken én leveren minder afwas op. Bovendien is er niets mis met simpele klassiekers, zeker op in kampeercontext: de pannenkoeken zijn bij ons altijd een favoriet.’

3. Buiten koken is altijd fijn

‘Als het even kan, koken wij liefst buiten. Dat is minder gedoe, je vermijdt nare geurtjes én het is sociaal. Een insidertip: de gasbarbeceus van CADAC zijn een godsgeschenk, je kan er vrijwel alles mee klaarmaken.’

4. Prepareer thuis al wat je kan

‘Dat is een goede tip als je voor grote groepen kookt. Veel van de amuses die wij serveren, zijn thuis klaargemaakt en werken we ter plekke nog even af. Dat kan je voor heel veel kampeergerechten.’

 

Gepubliceerd op vrijdag, april 19, 2024 door Maarten Van Caesbroeck

Delen