De milieuzones in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland

Voor de overzichtelijkheid beperken we ons in dit overzicht tot ons eigen land en de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk. Luxemburg kent geen milieuzones.

BELGIË  

Antwerpen, Brussel en Gent zijn in België de drie steden met milieuzones. Ze heten hier lage-emissiezone (LEZ) of zone de basses émissions (ZBE). 

  • Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest valt sinds 1 januari 2018 onder de LEZ, dus alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt er niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings.  
    www.lez.brussels 
  • De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever is een LEZ. De meest vervuilende auto's mogen dit deel van de stad niet meer in. De eisen zijn in 2020 verder aangescherpt en worden dat in 2025 nog eens.  
    www.slimnaarantwerpen.be 
  • Gent heeft per 1 januari 2020 een LEZ binnen de stadsring R40. De regels in Gent komen vrijwel overeen met die in Antwerpen.  
    www.stad.gent/nl 
  • Heel Wallonië wordt per 1 januari 2023 een LEZ. Voor actuele informatie (alleen in het Frans) kijk op wallonie.be/fr/actualites/interdiction-progressive-du-diesel-un-site-pour-sinformer en walloniebassesemissions.be
    Waalse gemeenten kunnen zelf besluiten al eerder een LEZ in te voeren. Daarvan is tot nu toe alleen sprake van in Namen en Eupen, nadere informatie ontbreekt nog. 

NEDERLAND 

Nederland telt steeds meer milieuzones, maar er zijn grote onderlinge verschillen voor welke voertuigen de regels gelden. Dat varieert van brommer tot vrachtauto. Wil je exact weten of je met jouw camper een milieuzone in mag, doe dan de kentekencheck op www.milieuzones.nl. Hier vind je ook alle actuele regels. 

Er zijn in Nederland geen vignetten of stickers nodig, de controles worden uitgevoerd met camera’s en scanauto’s. Sinds 1 januari 2020 zijn er nieuwe verkeersregelsen -borden voor milieuzones. Deze gelden voor alle dieselvoertuigen. Voertuigen op een andere brandstof mogen altijd een milieuzone in.  

  • Steden die al een milieuzone hebben: Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht
  • Steden met geplande milieuzones : Den Haag, Leiden, Maastricht en Nijmegen)

DUITSLAND

  • In veel Duitse steden en in bijna het gehele Ruhrgebied heb je in binnensteden een zogenaamde Umweltsticker of Umweltplakette nodig, verplicht voor alle voertuigen (ook elektrische!). De zones zijn dan aangeduid met borden 'Umweltzone'.  

    Het gaat om Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal

  • Er zijn twee categorieën stickers: groene en gele. De kleur hangt af van de uitstoot van je auto. Een groene sticker is vereist voor toegang tot de zone; alleen in Neu-Ulm wordt nog een gele sticker toegelaten. De vroegere rode stickers zijn nergens meer welkom. 
  • Naast de milieuzones zijn er ook steden met een dieselverbod. Voor dit verbod doet een milieusticker niet ter zake. Dit zijn Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart. Mainz was het van plan, maar doet het voorlopig niet. In Hamburg geldt dus wel een dieselverbod, maar is een milieusticker niet verplicht. 

Meer weten? adac.de/verkehr/abgas-diesel-fahrverbote/umweltzone 

FRANKRIJK 

Ga je naar Frankrijk, dan heb je veel kans dat je een milieusticker nodig hebt. Alle Franse steden en departementen kunnen immers een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk. Een milieusticker is geldig in heel Frankrijk, maar de beperkingen die voor een sticker gelden kunnen per stad verschillen. 

Er zijn stickers in zes categorieën: 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). Kijk op certificat-air.gouv.fr/docs/tableaux_classement.pdf in welke categorie jouw camper valt. Om zeker te zijn dat je nergens in overtreding bent, kun je het beste altijd een sticker aanschaffen. Die kost € 4,51 en is te bestellen via certificat-air.gouv.fr. Doe dat ruim van tevoren. 

Frankrijk kent drie soorten milieuzones: 

  • Lage-emissiezone (ZFE)  
    Een flink aantal steden heeft inmiddels besloten om uiterlijk 31 december 2020 deze zone à faibles émissions in te voeren : Clermont-Ferrand, La Rochelle, Arras, Straatsburg, Annecy, Reims, Grenoble, Aix-en-Provence, Marseille, Rijsel, Lyon, Nancy, Toulon, Nice, Rouen, Montpellier, Saint-Étienne, Toulouse, Valence
  • Tijdelijke milieuzone (ZPA)
    Als er sprake of dreiging is van ernstige luchtvervuiling, kan een tijdelijke milieuzone worden ingesteld. Dit gebeurt steeds vaker, maar afhankelijk van de omstandigheden kan de situatie sterk fluctueren. Kijk voor actuele informatie op: lcsqa.org/fr/vigilance-atmospherique/procedures/carte.
  • Permanente milieuzone (ZCR) 
    Alleen Parijs heeft een permanente lage-emissiezone, de zone à circulation restreinte of ZCR. 
Gepubliceerd op dinsdag, januari 12, 2021 door Ed Lodewijks

Delen