Alternatieven voor een campervan

Met zijn smalle buitenbreedte is de campervan het ideale compromis tussen een buscamper en een standaard camper. Wie uiteindelijk toch niet helemaal overtuigd is van een campervan, heeft nog twee alternatieven.

Alternatief 1: De compacte camper 

Wil je genieten van de klassieke buitenbreedte van 230/235 cm, dan bieden heel wat merken verschillende indelingen van modellen kleiner dan zeven meter. De standaardbreedte maakt het ruimtegevoel iets groter. We zien hier de vier klassieke indelingen terugkomen met dwarsbed, twinbed, centraal bed en Frans bed.

Daarnaast zijn ook de indelingen zonder een vast bed achteraan heel populair in deze categorie. Ze situeren zich eerder rond de 650 cm. Het voordeel is dat wanneer je een bed wegneemt uit een camper je heel wat extra ruimte krijgt. Dat bed verplaats je dan naar een elektrisch paviljoenbed boven de zithoek.

Die laatste is dan nog eens extra ruim in de vorm van de populaire face à face-zithoek of een maxisalon. Achteraan zit een badkamer over de volledige breedte van de camper. Hiermee krijgt je camper hotelallures. Die badkamer bevindt zich tegen de achterwand of centraal met tegen de achterwand een grote dressing met eronder de garage.  

Alternatief 2: De buscamper 

Buscampers zijn al vaker aan bod gekomen in Campertijd. Ook hier zien we indelingen met een dwarsbed, twinbed, centraal bed en zelfs een Frans bed. De lengtes situeren zich tussen de zes en zeven meter. Je blijft hier in een breedte van 205 cm en een hoogte van 265 cm. We hebben het dan niet over de monovolume buscampers, die nog compactere afmetingen hebben. 

Het voordeel van een buscamper is de dubbele deur achteraan. Daar kan je heel wat spullen achter kwijt. Veel merken hebben vandaag buscampers waarbij je het bed niet alleen kan wegnemen maar ook elektrisch in de hoogte kan verstellen. Zo creëer je in een handomdraai ruimte voor fietsen of een scooter.

De innovatieve vondst van het verwijderen van de dakstijl van de stuurcabine en de komst van het panoramische dakraam hebben buscampers een extra dimensie gegeven. 

Gepubliceerd op dinsdag, januari 12, 2021 door Steven Durnez

Delen