Mobilhome verzekeringen

Om er met je camper onbezorgd op uit te trekken is een goede verzekering belangrijk. Heb je een ongeval ‘in fout’, of is er schade door de fout van een ander? Of sta je met pech onderweg?  

Een goede mobilhomeverzekering helpt je om de kosten te dragen.  

Met de meeste camperverzekeringen ben je in het buitenland voor maximaal 6 of 8 aaneengesloten maanden verzekerd. Wil je een langere rondrit maken in het buitenland, bekijk dan met je verzekeraar of een bijbetaling mogelijk is. 

Pasar-leden kunnen bij DVV terecht voor een camperverzekering aan gunstvoorwaarden: www.pasar.be/camperverzekering  
 
Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid 

Basisverzekering is de verzekering van je ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ tegenover derden; net zoals bij je auto is dit een verplichte polis. Ze dekt de lichamelijke of materiële schade die je met je camper aan anderen veroorzaakt. 
Wil je de camper ook af en toe verhuren, bekijk dan vooraf of de polis verhuur toestaat. 

Omnium verzekering van andere schade 
Er zijn 2 formules: 

  1. De kleine omnium dekt brand, diefstal, diefstalschade, glasbreuk, hagelschade of andere schade door natuurkrachten. Schade aan koplampen, achterlichten en zijspiegels is bij sommige maatschappijen uitgesloten van de dekking ‘glasbreuk’.  Er kan een franchise van toepassing zijn. 

    Tip: Check of de luifel, ook geopend, gedekt is voor stormschade.  
     

  2. De grote omnium dekt naast de risico’s van de kleine omnium ook de zogenaamde ‘eigen schade’, dit is schade die jij zelf aan je camper veroorzaakt, bvb bij het maneuvreren, maar ook schade door bvb vandalisme of door vluchtmisdrijf,…  Ook hier is er een vrijstelling of franchise.  

Met de term ‘Engelse franchise’ bedoelt men dat wanneer de schade lager is dan een bepaald minimumbedrag de verzekering niet tussenkomt, maar is de schade hoger dan dat bedrag dan vergoedt men integraal.  

Goed verzekerd op reis met de camper: de Reisbijstandverzekeringen 

Dekkingen kunnen zijn: tussenkomst in de medische kosten, in de kosten van zoekacties in de bergen, in de repatriëring van de zieke, al of niet met de medereiziger(s), in de verblijfkosten ter plaatse bij ziekte, overlijden of ongeval; of bijstand bij panne of ongeval met je camper: denk aan het opsturen van vervangstukken, opslepen, repatriëring van het voertuig en inzittenden, enz.  

De modaliteiten kunnen erg verschillend zijn, en er kunnen uitsluitingen zijn voor bvb gevaarlijke sporten.  

Bijstand aan personen is niet altijd opgenomen in een camper-reisbijstandsverzekering, de bijstand aan voertuigen staat centraal.  

Bij voertuigbijstand zal de verzekering nooit de herstelling aan het voertuig zelf betalen. De verzekeraar zal enkel de sleepkosten naar de garage of de kosten voor de repatriëring van je voertuig betalen of eventueel hotelkosten voor je verblijf ter plekke tijdens de duur van de herstelling. De herstellingskosten zelf zijn altijd voor jou.  

Bij camperpolissen kan het opslepen of repatriëren van het voertuig beperkt zijn tot campers met hoogst toegelaten massa van max 3.5 t. Wil je deze bijstand voor een grotere camper, dan moet je terecht bij meer gespecialiseerde bijstandverleners. Ook oldtimers kunnen uitgesloten zijn voor deze bijstandpolissen. 

Soms zijn de kosten voor gebruik van een vervangwagen gedekt, maar dit zal dan een personenwagen zijn, geen camper. 
 
Verzekeren van je aansprakelijkheid op de camping of camperplaats: je familiale verzekering of de verzekering van je CKE-card. 

Een familiale verzekering zal tussenkomen in de kosten van schade die jij, je gezinsleden of je huisdier veroorzaakt, waar ook ter wereld. 

Onbezorgd kamperen met het hele gezin kan ook met kampeerkaart Camping Key Europe (CKE). Daarbij is namelijk een aansprakelijkheidsverzekering gratis inbegrepen die je hele reisgezelschap tot 6 personen dekt voor letselschade aan derden, schade aan de camping of camperplaats, of aan de eigendommen van medekampeerders. De CKE-card is verkrijgbaar bij Pasar, www.Pasar.be/cke . 

Verzekerd tijdens de winterstalling? 

Eenmaal het vakantieseizoen voorbij, breekt meestal de tijd aan om de camper naar de stalling te brengen: schoonmaken van binnen en van buiten, banden extra oppompen, gasflessen afsluiten en opbergen horen erbij, evenals eens stilstaan bij de vraag of je camper in die situatie goed verzekerd is, bvb tegen diefstal of tegen schade tijdens de stalling. 

Wanneer tijdens de stalling schade ontstaat is het niet altijd eenvoudig om de aansprakelijke voor die schade te achterhalen: is het de verhuurder, of een andere gebruiker, of is er overmacht…?  

Zorg ervoor zelf goed verzekerd te zijn: 

  • het kan dat een privé-garage of stalling die je ergens anders huurt voor je camper in de brandverzekering van je woning vervat zit.  Is dit niet zo, dan kan je dikwijls via een bijpolis de nodige m2 extra verzekeren. 
  • bekijk ook de dekking van je omniumverzekering: brandschade, carrosserieschade, schade aan de inboedel, hoogte van de franchise, edm.  
  • Wanneer de verhuurder aantoonbaar aansprakelijk is voor de schade, dan moet hij tussenkomen, desnoods voor het bedrag van de franchise.