Zo kampeer je probleemloos in de sneeuw

(Foto: Lien Lammar)

Omdat sneeuw en koude flinke spelbrekers kunnen zijn: vijf tips om van je winterse kampeertrip een succes te maken.

  1. Neem een slaapzak met comforttemperatuur -10°C of -15 of zelfs lager. Kijk naar de comforttemperatuur, niet naar de extreme temperatuur. Een extra liner (lakenzak) is geen overbodige luxe. Stop eventueel een donsjas of trui mee in je slaapzak om je benen en billen warm te houden, of vul een drinkbus met warm water als alternatieve kruik.

    Lees meer: Hoe kies je je winterslaapzak?
     

  2. Veel van de koude komt via de grond, dus zorg voor een goed isolerende slaapmat. Kijk naar de R-waarde: hoe hoger het getal, hoe beter de mat isoleert. Ga voor een R-waarde van minstens 4.
     
  3. Een tent opstellen in de sneeuw vraagt een andere aanpak dan op gras. Oefen op voorhand al eens in zacht zand.
     
  4. Houd jezelf warm en droog. Kleed je tijdens het wandelen warm aan, maar niet té. Hoe harder je zweet, hoe sneller je gaat afkoelen wanneer je stilstaat. Trek meteen een extra trui en (dons)jas aan wanneer je pauzeert om te eten of wanneer je op je kampeerplaats aankomt.
     
  5. Degelijk materiaal zoals een stevige tent en warme slaapzak is onontbeerlijk, maar vaak prijzig. Gelukkig kan je veel spullen ook huren, bijvoorbeeld bij outdoor speciaalzaak Verreweg in Zonhoven.
Gepubliceerd op vrijdag, februari 5, 2021 door Lien Lammar

Delen