Trek je naar het zuiden?

Op deze zuiderse kampeerbestemmingen moet je rekening houden met nieuwe wetgeving.

Winterbanden in Frankrijk

VANAF 1 NOVEMBER 2021 gaat Frankrijk in bergachtige streken het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen op zowel personenwagens, vrachtwagens als campers verplichten. Het gaat om een lijst van gemeenten in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en op Corsica. De lokale besturen beslissen hierover. Concreet moeten ten minste twee aangedreven wielen voorzien zijn van winterbanden (de gekende M+S-, M.S- of M&S-aanduiding) of sneeuwkettingen. Dit is van toepassing van 1 november tot en met 31 maart.

Meer Spaanse wegen tolvrij

In 2020 werd de AP-7 tussen Tarragona (vanaf Salou) tot Alicante tolvrij en je hoeft ook geen tol meer te betalen op de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz. Ook de AP-1 tussen Burgos en Armiñón in het noorden van Spanje is al tolvrij. Aan dit lijstje worden VANAF SEPTEMBER 2021 extra snelwegen toegevoegd:  

  • In Catalonië betreft het twee delen van de AP-7: het traject tussen Tarragona (vanaf Salou) tot aan La Jonquera (grensovergang met Frankrijk) en het traject tussen Montmeló en El Papiol. Dit is een besparing van 15,90 euro. De AP-7 zal dus tolvrij zijn vanaf de Spaans-Franse grens tot aan Alicante.
  • De C-32 en de C-33 tussen Barcelona en de Maresmekust en Barcelona en Montmeló.
  • De AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell. Vanaf de Costa Dorada naar Zaragoza vervalt de tol van 20,65 euro.

Niet meer wildkamperen in Portugal

Portugal werd overspoeld door campers: vooral langs de kustlijn overwinterden heel wat camperaars. En die hielden helaas steeds minder rekening met de natuur en de lokale bevolking. Daarom legt Portugal wildkamperen nu aan banden. SINDS EIND NOVEMBER 2020 is overnachten in en het parkeren met campers verboden behalve op daarvoor speciaal aangewezen plekken. Een verboden overnachting kan je een boete opleveren van 200 tot 600 euro. Het negeren van een parkeer- of stopverbod dan weer een boete van 60 euro.

Gepubliceerd op vrijdag, februari 12, 2021 door Steven Durnez

Delen