Tot Zeven Maal Zeventig Maal rond het kampvuur?

Overgewaaid uit Engeland: Champing of kamperen in een kerk. Vanaf nu ook in de kerk van Kaaskerke bij Diksmuide.

Champing is een samentrekking van Church en Camping. In de Sint-Bartholomeuskerk in Kaaskerke staan in het schip zes pods opgesteld. Elke pod biedt een slaapplaats aan twee personen.

“Ze meten 3 x 3 x 4,5 meter. Absurd hoog dus. Zo trekken we het ruimtelijk effect van de kerk door in de pod. Iedereen die voor het eerst een kerk binnenstapt, kijkt altijd eerst omhoog”, zegt mede-eigenaar Wouter Dernau.

Knusse woonkamer voor altaar

De pods staan voor bas-reliëfs die mooi uitgelicht worden. “Met indirecte verlichting zetten we het klassieke tongewelf extra in de kijker. Vanuit de pods zie je de nok van de kerk.” Er is een sanitair blok aanwezig in een zijbeuk en voor het altaar werd een knusse woonkamer geïnstalleerd. “We eten aan een lange kloostertafel. Je krijgt er een Laatste Avondmaal – gevoel.”

De tuin is deels gereserveerd voor een pop-up zomerbar, de Bar-Tolomeus, en deels voor de gasten. De Champing wordt Bed-Tolomeus gedoopt.

Tot in de nok

Heel bijzonder is de ontsluiting van de kerktoren. “Op het oksaal op de eerste verdieping richten we een extra zithoek met cinema in. Je kan de kloeke, 38 meter hoge toren verder beklimmen tot aan de veilige torenwandeling.”

De initiatiefnemers kwamen als bij toeval op de Sint-Bartolomeuskerk uit, een ontwijde kerk waar tot voor kort een antiekzaak zat. Het neogotische gebouw werd, zoals nagenoeg alles in deze voormalige frontstreek, in de jaren twintig heropgebouwd. “Het is een interessante plek met veel mogelijkheden. We zochten al langer naar ondergewaardeerd beschermd erfgoed waar we onze ideeën konden vorm geven. De Sint-Bartolomeuskerk leent zich daar perfect toe.”

Speciale beleving

De ligging is ideaal naast het centrum van Diksmuide en vlakbij de IJzer, de IJzertoren en provinciedomein IJzerboomgaard. Vlakbij passeert de Frontzate, een groene fiets- en wandelas naar Nieuwpoort.

De pods kunnen door groepen of families van maximaal twaalf mensen worden afgehuurd. ’s Morgens wordt ontbijt voorzien. “We mikken op mensen die iets meer comfort zoeken dan een camping en mensen die op zoek zijn naar een speciale beleving.”

Info en reservatie via de Facebookpagina van Bed & Bar Tolomeus.

Ontdek hier hoe de kerk er van binnen uit zal zien:

Gepubliceerd op woensdag, juni 16, 2021 door Marijn Follebout

Delen