Tips om te beginnen met fietskamperen

Je fiets, je tent en de eindeloze vrijheid van het onderweg zijn: het hoeft niet verbazen dat fietskamperen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op zoveel mensen. Wil je daar ook van proeven, maar weet je niet hoe? Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen van beginnende fietskampeerders.

  • Wat neem ik mee?

Maak het niet te ingewikkeld. Je hebt zeker kampeergerief nodig, enkele liters water, kleren die het weer aankunnen, een slot en een herstelkitje voor lekke banden en andere pech onderweg. Voorzie ook ruimte voor een verzetje: een (dag)boek, een heupflesje whisky en/of een kaart- of reisspel.

  • Hoe draag ik mijn spullen op de fiets?

In het begin kan je perfect op pad zonder meteen zwaar te moeten investeren. Hoe meer spullen je op je fiets kan dragen, hoe beter. Steek tent en ander zwaar materiaal in je fietszakken of gesp ze met snelbinders aan het stuur of op de bagagedrager. Test vooraf even of het niet rammelt. De overschot gaat in een kleine dagrugzak op je rug. Voor kortere trips is die set-up perfect te doen. Later, als je de smaak te pakken hebt, kan je investeren in degelijke toerfietstassen of bikepackmateriaal.

  • Waar rijd ik naartoe?

Begin niet te groots, tenzij je veel doorzettingsvermogen en weinig schrik voor zadelpijn hebt. Op een bivakzone kwamen we ooit een Nederlander tegen die helemaal naar Rome wilde fietsen, zonder eerdere meerdaagse fietservaring. Spoiler: hij geraakte daar niet. Beter is het om een camping of een bivakzone in de regio uit te kiezen en daarnaartoe te fietsen.

  • Hoe plan en navigeer ik?

Voor een simpele trip volstaat de fietsmodus van Google Maps of een app als Komoot. Die loodsen je sowieso langs de meest fietsvriendelijke - lees: verkeersluwe - routes. Wil je langer op pad? Zoek een fietstocht van de gewenste lengte - pakweg een Icoonroute zal de mooiste fietspaden met mekaar verbinden. Een fiets-gps kan handig zijn voor wie langer op pad gaat.

  • Wat eet ik onderweg?

Hangt ervan af waar je naartoe fietst. Het is toegelaten om bij een brasserie of een frituur te stoppen, zeker op je eerste trip moet je niet meteen de Bear Grylls uithangen. Wil je toch zelf kokerellen, kies dan een lichtgewicht gasvuurtje en ditto pot en zoek op voorhand enkele gemakkelijke, campingvriendelijke recepten op.

Gepubliceerd op donderdag, december 8, 2022 door Tom Peeters

Delen