Stevig stappen in Nationaal Park Hoge Kempen

In het hart van Limburg strekt zich een groen walhalla uit. Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft heel wat troeven voor natuurliefhebbers.

Op de 75 kilometer lange afstandswandeling ervaar je pas echt de veelzijdigheid van het voorlopig nog even enige nationaal park van ons land. De wandeling wordt bewegwijzerd met het ‘pootje’, de mascotte, van het park. Je stapt door dichte dennenbossen en over heide, op stuifduinen en langs grote waterplassen. Hier en daar ontvouwen zich prachtige vergezichten of is het muisstil, zoals in het officieel erkende stiltegebied Zwarteput in Zutendaal.

Hoogteverschillen

Het fietsknooppuntnetwerk verbindt de negen toegangspoorten tot het Nationaal Park met elkaar. Een andere manier om het prachtige park te ontdekken, is via de 80 kilometer lange mountainbikeroute, bewegwijzerd met zwarte pijlen. Je doet regelmatig onverwachte hoogteverschillen aan, want de steilrand tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau loopt dwars door het park.

Publiekstrekkers

De toeristische attracties in het Nationaal Park zijn de negen toegangspoorten. Elk heeft een andere identiteit. Zo is het blotevoetenpad in toegangspoort Lieteberg in Zutendaal een absolute publiekstrekker. In toegangspoort Cosmodrome in Genk draait alles om de ruimte en in Terhills in Maasmechelen gaat het om de pure natuurbeleving.

Op adem komen

Het fiets- en wandelcafé van kampeerverblijfpark Salamander aan toegangspoort Mechelse Heide is de ideale plek om even op adem te komen. Nabij elke toegangspoort is er horeca. Zo kan je heerlijk smullen in Hoeve Pietersheim, de kinderboerderij aan de gelijknamige toegangspoort waar zich ook de ruïne van een ooit machtige waterburcht bevindt.

Kampeermogelijkheden

Sinds enkele jaren hoort ook de Duingordel van Oudsbergen bij het Nationaal Park Hoge Kempen. Camping Zavelbos is de ideale link om beide fantastische natuurgebieden te ontdekken.

Meer info: www.nationaalparkhogekempen.be 

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 5, 2021 door Marijn Follebout

Delen