Roadtrip van de maand: Litouwen

Of je nu met camper of caravan rijdt, dan wel een tent en slaapzakken in de koffer van je auto gooit, iedereen houdt van een roadtrip. Maar niet alle wegen rijden naar Rome. Integendeel, de keuze is enorm. Elke maand doen wij een optie uit de doeken. Deze maand: Litouwen.

De toeristische dienst van Litouwen stippelde vier roadtrips uit. De vierde verkent het hele land - 1400 kilometer, begroot op 10 à 14 dagen. Wie minder tijd heeft - of wil combineren met Letland en/of Estland - kan opteren voor een van de drie deeltrajecten. Verwacht je onderweg aan veel variatie. Want Litouwen mag dan klein zijn, vervelen doe je je er niet.

Zo is er in het zuiden Nationaal Park Dzūkija. Weinig mensen hier. Wel eindeloze naaldbossen, waar elanden, vossen, wolven en everzwijnen het rijk voor zich hebben. Of neem de Koerse Schoorwal, een smalle landtong van duinen, bossen en ongerepte stranden. Soms lijkt het wel alsof je in de woestijn bent. Onderweg is er ook tijd voor cultuur, onder meer in de drie historische hoofdsteden van het land - Vilnius, Kaunas en Trakai. Op de Heuvel der Kruisen, een bedevaartsoord in het noorden van het land, valt het moeilijk te geloven dat Litouwen het laatste land in Europa was dat toegaf aan het christendom. Al kan je evengoed aan je bronzering werken in badsteden als Palanga en Nida.

Litouwen is een dunbevolkt land, waar wildkamperen op heel wat plekken is toegelaten. Met de camper kan je vaak zelfs tot op de meest scenische plekjes in de natuur of aan het strand rijden. Is helemaal vanuit België karren je te ver? Neem dan de overzet vanuit het Duitse Kiel naar Klaipeda. De route begint en eindigt in Vilnius, maar in principe kan je overal starten. Dus ook in de ferryhaven, aangezien Klaipeda een van de stops onderweg is.

Ontdek de route en download de gpx-track.

Gepubliceerd op maandag, augustus 30, 2021 door Tom Peeters

Delen