Reserveer je plekje in andermans tuin

Kamperen in andermans tuin, dat is ‘gamping’. Met deze websites en deelplatformen vind je deze zomer zo een geschikt privéplekje voor je tent of camper.

‘Gamping’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘garden’ en ‘camping’. Toen corona ons lange tijd verhinderde om (ver) te reizen, leek kamperen in de tuin plots een fantastisch idee. Voeg daarbij het feit dat de plekken waar je mag wildkamperen steeds schaarser worden, en je kan er prat op gaan dat ‘gamping’ een blijver is.

  • Het meest bekende platform om een plekje in andermans tuin te zoeken, is ongetwijfeld Welcome To My Garden. Op deze website kan je mensen contacteren die hun eigen tuin gratis openstellen voor ‘trage reizigers’ zoals fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar een stek voor de nacht. Het platform werd in volle coronacrisis bedacht door de Belg Dries Van Ransbeeck, en telt intussen adressen van België tot Indonesië.

Lees de Pasar-reportage over Welcome to my garden.

  • Gelijkaardig initiatief is Campspace, waar je kan zoeken naar originele, kleinschalige, kampeerplekken met nét dat tikje extra. In tegenstelling tot Welcome To My Garden betaal je hier wel iets voor je overnachting. Van kampeerplekken aan zee tot boomgaarden van boerderijen: kies je stijl of bestemming, reserveer en vertrek.
(c) HomeCamper
  • Voor een nachtje ‘gamping’ buiten België kan je gebruik maken van HomeCamper. Iedereen die reist met een camper of caravan, te voet of met de fiets, kan hier een plekje in een privétuin zoeken. Bestemmingen gaan van Frankrijk, Spanje, Italië en Schotland tot Californië, New York en Australië.  
     
  • Hipcamp noemt zichzelf de Airbnb voor kampeerders, en dat is niet overdreven. Het platform bestaat al sinds 2013 en bundelt tienduizenden locaties, van simpele tuin tot luxueuze boomhutten. Naast de Verenigde Staten, Canada en Australië is Hipcamp sinds kort ook actief in enkele Europese landen, zoals Engeland, Frankrijk en Spanje.
     
  • Op het Deense Brug Min Baghave (‘gebruik mijn achtertuin’) kan je zoeken naar gastvrije Denen die hun tuin gratis openstellen voor reizigers op zoek naar een overnachtingsplek. Het enige dat je als gast mag achterlaten, is je voetafdruk en een glimlach, aldus de website. 
     
  • Op roadtrip of trektocht door Duitsland is Hinderland het ideale platform om de mooiste plekjes te vinden voor je tent of camper, weg van drukke campings.
     
  • In Zwitserland doet Nomady hetzelfde. Naast grasvelden, tuinen en natuurdomeinen voor je tent of camper kan je hier ook op zoek gaan naar houten huisjes en hutjes om in te slapen.
Gepubliceerd op maandag, juli 11, 2022 door Lien Lammar

Delen