Pimp up your camper

Een camper die echt van alle gemakken is voorzien kost algauw 100.000 euro of meer. Bedenk dat ook na aankoop nog veel comfort kan worden toegevoegd. Ook kan je oudere campers vaak nog flink upgraden. Aan veel in- en aanbouwaccessoires heb je misschien nog niet gedacht.

Voor dagelijks gebruik zijn er allerhande camperaccessoires op de markt. Naast ons lijstje zijn er zeker nog meer mogelijkheden. Vraag ernaar bij je dealer of bezoek de vermelde websites. Met name inbouwdozen met aansluitingen voor stekkers komen in steeds meer varianten op de markt voor prijzen tussen de 15 euro en 45 euro, maar die kunnen oplopen tot 98 euro. Kijk voor je iets koopt dus goed naar de prijs, montagekosten uiteraard niet inbegrepen. Bijna alles is verkrijgbaar, van 12 volt tot 230 volt, 12 volt auto-, CEE- en Schuko-stekkers, USB-aansluitingen, HDMI, gassnelkoppelingen, antennedoorvoeren, aansluitingen voor zonnepanelen, noem maar op.

Monteren

Soms is versteviging in de wand nodig. De montage is meestal vrij eenvoudig, tenminste als je in de wand een goede plaats kiest. Je voorkomt veel werk in het interieur door een doorvoer in de buurt van het aan te sluiten leidingnet te plaatsen: een buitengasaansluiting dus zo dicht mogelijk bij een gasleiding en een wateraansluiting dicht bij de boiler. Je hoeft dan geen extra leidingen aan te leggen in het interieur. Meestal kan je stroomdraden wel vrij gemakkelijk aanleggen.

Het monteren is voor handige harry’s een eenvoudige klus. Doe het wel zorgvuldig en let op deze aandachtspunten:

  • Plaats bepalen. Voldoende ruimte op de buitenwand betekent niet dat dat binnen ook zo is. Je kan beter drie keer kijken, meten en controleren.
  • Boren, zagen, schroeven. Zorg dat in de wand of binnen in je camper geen stroomdraad of leiding geraakt wordt.
  • Wandconstructie. Soms moet je een versteviging in de wand aanbrengen als je een opening hebt gemaakt. Schroeven vinden daar dan houvast in.
  • Weer en wind. Zorg dat je het accessoire waterdicht tegen de wand plaatst, met lijm dus of met een flexibele kit, bijvoorbeeld Butyl. Gebruik nooit siliconenkit.
  • Ergonomie. Let erop dat je de locatie voor de plaatsing kiest waar aansluiting eenvoudig is en niet hindert.
  • Kwaliteit. Kies kwalitatieve accessoires die een camperleven mee kunnen.
  • Waardevast. Zorg dat de camper er netjes en verzorgd uit blijft zien. Plaats accessoires in de juiste kleur, bij voorkeur in lijn en op dezelfde hoogte als andere accessoires.
  • Garantie. Doe-het-zelfklussen kunnen ten koste gaan van de (verlengde) garantie op waterdichtheid. 

Serviceluiken

Om bijvoorbeeld bergruimte onder banken of kastruimte onder in de lengte opgestelde bedden gemakkelijker te bereiken zijn tal van serviceluiken verkrijgbaar. Je koopt alleen de kaders, het stuk wand dat je eruit snijdt, wordt bij de montage de klep of deur van de opening. Daarom is het erg belangrijk om alles goed na te meten. Afhankelijk van soort en grootte ligt de prijs exclusief montage rond de 60 euro. Aluminium serviceluiken die in de wand worden gelijmd zijn duurder en zwaarder.

Tip: Overweeg om achter een serviceluik een compressor koelkastlade (bijvoorbeeld een Coolmatic CD30S) te plaatsen. Handig voor de barbecuevoorraad.

Deursloten

De mooi gestroomlijnde Thule Universal Locks zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar voor alle deuren en schuifdeuren. Voor cabinedeuren zijn ook binnen te monteren sloten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het merk Heosolution. Laat deze sloten plaatsen door een vakman, aan de opbouw liefst door de merkendealer. De locatie van het slot op de caravanwand is immers erg belangrijk. De wand moet voldoende dik zijn, anders veroorzaakt een extra slot deuken of biedt het zelfs geen weerstand tegen inbraak. Boren in het metaal van een campercabine of buscamper is bovendien een lastig klusje met al die gebogen en bolle lijnen in het plaatwerk. 

www.thule.com

www.heosolution.de

Tip: Eén versie van de Thule-sloten voor de camperdeur kan ‘s nachts van binnenuit voor de deur gedraaid worden.

360° camera

Achteruitrijcamera’s kennen we allemaal. Dometic PerfectView CAM 360 is een camerasysteem met vier camera’s die de vier zijden in één beeld samenbrengen in een vogelperspectief. Op het scherm zie je de camper dan van bovenaf in de omgeving staan. Het afstellen van de camera’s tot dat ene beeld is een klusje voor een specialist. Als de set wordt aangesloten op de voertuigsystemen kan hij als rijassistent functioneren als je richting aangeeft, achteruitrijdt, of als ‘achteruitkijkspiegel’. Het scherm toont dan of er links, rechts of achter de camper verkeer is. Het systeem slaat om de 10 minuten video-opnames op als bewijs.

Tip: Cam 360 werkt door de opslag van opnames ook als beveiligingssysteem

Buitendouche

Diverse merken bieden voor inbouw in de buitenwand een buitendouche of wateraansluiting. Dit warmwaterverzorgingskastje van Reich heeft een mengkraan en een slot tegen baldadigheid. Met een buitendouche gemonteerd in de linkerwand of in de achterkant van de camper heb je meer privacy omdat die kanten vaker geparkeerd staan naar een muurtje of heg. Een los douchegordijn met zuignappen is ook een optie. Overigens is zo’n wateraansluiting ook bijzonder handig om modderige uitrusting of fietsen af te spoelen of om de hond te wassen. Je kunt de douchekop buiten vastzetten met zuignappen van Multianker en/of Sichtschutz-Roth.

www.reich-web.com

www.multianker.com

www.sichtschutz-roth.de

Tip: Een alternatief is de douchekop van het campersanitair met een langere slang uit het toiletraampje (als dat er is) hangen.

Muziek

Fusion Panel-Stereo is een bluetoothversterker die een selectie van stereobronnen aankan. Het is een AM/FM radio met bluetooth, USB en twee AUX-aansluitingen. Je kan dus ook de televisie aansluiten. Hij heeft 2 x 3 luidsprekers (140 Watt max.) en alle elektronica zit gecombineerd in de plug en play-behuizing. Daarmee biedt Fusion één product voor entertainment in de cabine of… gemonteerd in de buitenwand. Buiten dus. De behuizing is UV-bestendig en waterdicht. Meer dan een 12 volt-stroomaansluiting heb je niet nodig om muziek te kunnen streamen. Met de meegeleverde adapters kan je kiezen voor opbouw, deels verzonken of vlak in de wand inbouwen. Afmetingen: 34 x 15,5 x 5 cm.

www.fusionentertainment.com

Buiten koken

Een ‘must have’ accessoire is een gasaansluiting met snelkoppeling buiten. Een gat van slechts 85 mm is voldoende voor deze handige toepassing van Truma. Met een T-stukje maakt de vakman eenvoudig een aftakking aan de bestaande gasleiding. Een extra gaskraan is niet eens nodig, die zit al aan de koppeling buiten. Liggen de gasleidingen ver weg, dan is een route onder de vloer altijd mogelijk. Plaatsing in de wand bij de toegangsdeur van de camper ligt voor de hand, maar vlak naast de gasbunker kan ook. Je kan de barbecue, terrasverwarmer of skottelbraai daarna aansluiten zonder gesleep met gasflessen. Klik, klaar en bakken maar! Laat gasleidingen aanleggen en controleren door een vakman.

Tip: Buiten kan je een meterslange gasslang gebruiken. Berg de slang na gebruik wel meteen op.

USB

We brengen steeds meer tijd door met e-readers, smartphones en tablets, ook om buiten te lezen, appen en internetten. Ook steeds meer buitenlampen, ventilatoren en ander elektrisch kampeerspul werken tegenwoordig op stroom via een USB (Universal Serial Bus)-laadpunt. En dan zijn er misschien nog kinderen met computerspelletjes.

Een strategisch geplaatste inbouwdoos met USB-aansluiting is daarom vaak geen luxe meer maar een noodzaak. Aansluiten gebeurt via een 12 volt-kabeltje. Het USB-stopcontact zet dat om naar 5 volt. Voor het laden van diverse apparatuur zijn verschillende USB-aansluitingen beschikbaar. USB 2.0 levert 5 volt / 500 mA. USB 3.0 en 3.1 bieden bij 5 volt respectievelijk 900 en 2.000 mA, waardoor alle aangesloten apparaten sneller opladen. 

Tip: Je kunt de kinderen ermee buiten laten spelen.

 

Dakventilator

De dakkoepel van Dometic is gemaakt van kwalitatief waterafstotend kunststof, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en op twee manieren bruikbaar. Je kan er een afzuigkapje van Dometic op aansluiten, maar ook op elke handige plek in het dak plaatsen, bijvoorbeeld in een onvoldoende geventileerde douchecabine. GY 11 is het elektrische model met twee-standenventilator die 65 m3 of 105 m3 lucht per uur verplaatst, afhankelijk van de stand van de schakelaar. Je moet een dakopening maken met 105 mm diameter, wat maakt dat zo’n ventilator altijd wel ergens tussen de zonnepanelen en dakluiken op het dak past. 

www.dometic.nl

Tip: Model GY 20 is een soortgelijke dakkoepel voor permanente ventilatie zonder bewegende delen.

Campingtelevisie

Haba biedt fabrikanten van campers een enorm assortiment inbouwdozen met talloze mogelijkheden, alles zelf geproduceerd en getest. Wij kozen de HDMI 12V / 230V-contactdoos met satellietantenne-aansluiting. Daarmee kan je de antennekabel van een vrijstaande satellietschotel aansluiten en naar binnen voeren. Met deze inbouwdoos kan je ook buiten televisiekijken, met de stroomvoorzieningen in 12 volt en 230 volt en een HDMI-aansluiting met de satellietdecoder. Daarvoor moet natuurlijk binnen ook de bedrading aangebracht zijn.

Tip: Oortjes of een hoofdtelefoon voorkomen geluidsoverlast voor de buren.

Universele doorvoer

Mogelijkheden te over dus voor het inbouwen van kant-en-klare doorvoerdozen. Maar wat als jouw unieke idee niet leverbaar is? Daarvoor biedt BBA, naast verschillende inbouwdozen, een model met volledig open doorvoer en één geheel gesloten buitenwanddoorvoer. Heel geschikt voor bijvoorbeeld het doorvoeren van een verlengkabel of een doorgeefluikje voor de douchekop. Ook met de gesloten versie (€ 23,95) kan je al je eigen ideeën uitvoeren.

www.bbatechniek.nl

Gepubliceerd op woensdag, januari 27, 2021 door Wim De Roos

Delen