Op stap met een Dreamer

Heel veel zin om eropuit te trekken met de camper? Met de Dreamer 55UP Addict wordt de verleiding nog groter. Deze campervan is tegelijk handig compact en comfortabel groot genoeg om op stel en sprong de vrije baan te kiezen.

Als je hem ziet, springt de Dreamer 55UP Addict er met zijn coole zwarte exterieur meteen uit tussen de andere campers. Blijft hij ook wel koel als het wat heter wordt? Hij heeft een Fun-indeling, maar is zo’n zwarte carrosserie ook écht fun? We deden de test in een hittegolf en dat viel best mee, dankzij de airco. Door de raampjes in zij- en achterkant heeft de tocht er ook vrij spel. Er is geen dakraam, vanwege de pop-updaktent. Daarin kan het wel snel warm worden als de zon erop staat. ’s Nachts is het er koeler dan in de rest van de wagen, al hoor je natuurlijk ook meer van het omgevingsgeluid.

Ook cool zijn de aanraaklampjes: even op duwen en zo gaat het ledlichtje aan en uit, zonder te heet te worden om aan te raken. Zelfs de daktent heeft handige leeslampjes. En je vindt ze ook boven het dwarsbed achteraan, dat ook sfeerverlichting aan het hoofd- en voeteneinde heeft. Zo’n breed vast bed in een van, dat verwacht je niet meteen.

Deze camper barst overigens van het licht: overal zijn lampjes en raampjes. En dan is er nog het panoramaraam boven de cabinezetels... Een smalle hoge spiegel tussen keuken en wc zorgt voor nog meer licht en ruimte. De schuifdeur met hor levert enorm veel lucht en licht op. Ook het interieur is fris, met beige zetels, wanden en plafond, en kasten en vloer in houttinten.

Voor langslapers

Van licht naar duister in een handomdraai: dankzij de verduistering op alle ramen blijft het in de Dreamer pikdonker als je wil uitslapen. Zelfs het blauwe licht van de usb-poortjes kan je verduisteren met een klepje. Behalve twee usb-poorten heeft de wagen ook twee 12V-contactpunten. Je moet wel even zoeken naar een gewoon stopcontact van 230 V, dat zit verstopt aan de keukenkast.

Het keukenblok voor de schuifdeur kan je overigens verlengen met een klapblad langs de twee gaspitten. Ook de tafel kan je vergroten met een extra blad eronder. Met twee zitplaatsen op de bank en de twee omkeerbare cabinezetels kan je zo met vier aan tafel. Rechtopstaand koken is in deze camperbus geen probleem, de binnenhoogte is net hoog genoeg. En veilig, met afgeronde hoeken aan tafel, kasten en badkamer. Al moet je wel opletten om je hoofd niet te stoten aan de zijkant van de hangende keukenkast, die net 5 cm korter had mogen zijn...

Slimme bergruimte

In een campervan is de ruimte beperkt, dus is het aantal kasten dat ook. Er zijn twee kastjes boven de zitbank, één kastje boven de keuken met drie lades, vier kastjes bij het dwarsbed en er is een ruimte achter een rolluikje boven de koelkast. Samen is dat niet zo heel veel voor vier mensen. Gelukkig is er nagedacht over extra bergruimte: in de deur van de douche zit ook een kast met stang voor kleerhangers. En het bovenste deel van de douche kan - als die niet gebruikt wordt - ook omgevormd worden tot bergruimte. Voor de onderste helft kan dat niet, daarvoor staat het bed in de weg. Ingenieus hoe die bergruimte precies tussen de douche en wc-ruimte past en over het dwarsbed schuift... maar het betekent wel dat je even moet opletten als er iemand in bed ligt en je gaat douchen. Met die kast over het bed en de plooideur van de wc dwars op de gang creëer je over de hele breedte een aan twee kanten afgesloten badkamertje. Een klein minpuntje: de deur van de douche heeft een klink, maar die van het toilet niet en dat opent moeilijk.

De garage zelf onder het dwarsbed is groot genoeg voor wat meubilair, een plooifiets of een hondenbench. Toegang tot de garage heb je via de dubbele achterdeur. Heb je een gewone (al dan niet elektrische) fiets bij je, dan is een fietsdrager op de achterdeuren de handigste optie. Er is ook nog extra bergruimte achter de ingebouwde ruimte voor de gasfles in de garage, maar die is wat lastiger te bereiken.

Hoe rijdt ‘ie?

Deze campervan rijdt vlotjes in zesde versnelling naar 120 km/u, maar rammelt dan wel een beetje, als een echte camper. Je hoort ook kleine, technische geluidjes zoals het brommen van de verwarming of een trillend dak, maar dat went wel.

Je moet er onderweg natuurlijk wel rekening mee houden dat je Dreamer ietsje breder is dan een gewone auto, zeker omdat je geen waarschuwing krijgt als je van je rijstrook afwijkt. Spannend op smalle Franse weggetjes! Het dashboard waarschuwt je wél telkens als de Franse maximumsnelheid van 80 km/u overschreden wordt, ook al rijd je op een weg waar 90 of 110 tot 130 is toegelaten. Er is namelijk geen gps aan boord, die is optioneel. Met een navigatie-app op je smartphone is dat echter geen probleem.

Conclusie: Ideaal voor een jong gezin.

De Dreamer 55UP is er niet enkel voor 55-plussers, maar is ook handig voor jong gezinnen met twee of drie kinderen. Als mama en papa slapen in het ruime vast bed, willen de kids niet liever dan de pop-updaktent innemen. Voor vier volwassenen is deze campervan misschien wat krap. Deze compacte, maar toch comfortabele camper is goed uitgerust met alle voorzieningen. Vooral de ingenieus en afzonderlijk te vormen badkamer met douche, toilet en wastafel is een troef.

Gepubliceerd op maandag, januari 30, 2023 door Koen Driessens

Delen