Nieuwe Icoonroutes loodsen fietsers door het mooiste van Vlaanderen

Op de Kempenroute, de Frontroute 14-18 en de Schelderoute krijgen fietsliefhebbers het onversneden Vlaanderen voor de wielen.

Bestaat er een regio met meer liefde voor de fiets dan Vlaanderen? Kijken we niet op tv hoe mannen in lycra het snot uit hun neus rijden, dan zitten we zelf op ons stalen ros. Vlaanderen mag zich met recht en reden een echt fietsland noemen. In ons volgebouwde landje valt er gelukkig ook heel wat moois te ontdekken. En hoe doe je dat beter dan op twee wielen, met de wind in de rug?

In samenwerking met de provinciale toerismediensten en Grote Routepaden lanceert Toerisme Vlaanderen daarom stelselmatig negen Icoonroutes langs het allerbeste van Vlaanderen. Bereid je voor op “weidse landschappen, ontmoetingen in (fiets)cafés onderweg en gastronomie op je bord”. Eerder werden zo Kust- (85 km) en Maasroute (63 km) gelanceerd, nu komen daar drie routes bij:

Kempenroute (203 km, 763 hoogtemeters)

Tussen Maasmechelen tot Antwerpen combineert de Kempenroute natuur, heide en de bossen van Nationaal Park Hoge Kempen met het industrieel erfgoed van de mijnen van Genk. Je passeert ook de duinenrug van Kasterlee en de kasteelparken nabij Antwerpen.

Frontroute 14-18 (100 km, 394 hoogtemeters)

Pedaleren door het landschap van de Groote Oorlog, tussen Nieuwpoort en Mesen. Dat betekent bunkers, loopgraven, bomkraters en militaire begraafplaatsen. Ook de IJzer is nooit veraf.

Schelderoute (181 km, 477 hoogtemeters)

De Schelderoute volgt jaagpaden tussen Antwerpen en Doornik. Je fietst voorbij majestueuze kunststeden als Oudenaarde, maar evengoed door ingeslapen vissersdorpen en overstromingsgebieden. Onderweg scheep je regelmatig in op een van het dozijn veerdiensten dat de rivier oversteekt.

In mei en juni komen er nog vier routes bij: de Groene Gordelroute tussen Halle en Vilvoorde (126 km), de Kunststedenroute (332 km), de Heuvelroute van Poperinge naar Voeren (459 km) en de Vlaanderenroute, een best of van 952 kilometer. Smeer die kuiten al maar in.

De negen tochten koppelen via bestaande knooppunten de allermooiste stukjes van elke streek aan mekaar. Ze zijn in hun geheel of in etappes te trappen en zijn bewegwijzerd in twee richtingen. Elk vertrek- en eindpunt is vlot bereikbaar met de trein en sluit aan op routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. Meer info op Vlaanderen met de fiets.

Gepubliceerd op donderdag, april 8, 2021 door Tom Peeters

Delen