Nieuwe Baltic Forest Trail slingert door het mooiste van Estland, Letland en Litouwen

Eentje om met stip op de loodjeslijst te noteren: de Baltische staten doorkruisen doorheen sommige van de meest uitgestrekte natuurgebieden van Europa. Tegen begin deze zomer moeten de laatste markeringen van de Baltic Forest Trail geverfd zijn.

De Baltic Forest Trail verbindt Litouwen, Letland en Estland, de drie landen van het Balticum, met mekaar. Onderweg wandel je op stoffige landwegen, doorheen uitgestrekte nationale parken en op keistranden. De route loopt van Lazdijai, aan de grens van Polen en Litouwen, helemaal tot in de Estse hoofdstad Tallinn, al kan je ‘m ook in omgekeerde richting stappen. Goed voor 2141 kilometer in totaal

De Baltische staten behoren tot de groenste van Europa. Geen wonder dat je onderweg amper de natuur verlaat. In Litouwen stap je door nationaal park Dzukija en de vallei van de Nemunas, in Letland doorkruis je onder meer de venen van nationaal park Kemeru en de beeldschone vallei van de Gauja. In Estland staat ten slotte het heuvelachtige Haanja, de boorden van het Peipusmeer (de grens met Rusland), en het nationaal park Lahemaa, het oudste van de voormalige Sovjet-Unie, op het programma. Zowel in Litouwen, Letland als Estland mag je legaal wildkamperen.

Finaal zal de Baltic Forest Trail onderdeel uitmaken van E11, een Europese langeafstandswandeling die aanvat in Den Haag. Wie een echte uitdaging zoekt, weet waar te beginnen. Voor de 2141 kilometer op Baltisch bodem trek je best 102 à 114 dagen uit. Nu nog verlof krijgen.

Info over transportopties, accommodatie, alsook de gpx-routes vind je op de website van Baltic Forest Trail.

Gepubliceerd op maandag, juni 14, 2021 door Tom Peeters

Delen