Mag ik nog met M+S-banden in Frankrijk rijden?

De nieuwe Franse ‘loi montagne’ verplicht sinds 1 november jl. (tot 31 maart) het gebruik van winterbanden (op trekkers) in bepaalde gebieden.

Ga je tijdens de wintermaanden kamperen in Frankrijk? Sinds 1 november 2021 is de zogenaamde ‘bergwet’ van kracht en dus ook verplicht gebruik van winterbanden. Die bergwet mag je gerust ruim interpreteren. In de Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen moeten tenminste twee van de aangedreven wielen voorzien zijn van winterbanden (met M+S-, M.S- of M&S-aanduiding), sneeuwkettingen of sneeuwsokken. Sneewsok zeg je? Dat is een relatief nieuw begrip. Het is een omhulsel van een zeer sterk textiel dat perfect rond het wiel van de auto of camper past. Het zou iets makkelijker en gebruiksvriendelijker zijn in gebruik dan sneeuwkettingen.

 

Als er geen ‘Alpine symbool’ op de banden staat, zijn dat officieel geen winterbanden. Het M+S-symbool is enkel een informatieve indicatie door de fabrikant om aan te duiden dat de banden goed bruikbaar zijn op modderige wegen en in sneeuw, maar deze banden voldoen daarom niet noodzakelijk aan de wettelijke vereisten. Al worden tot november 2024 banden met enkel het M+S-symbool als winterbanden getolereerd.

Gepubliceerd op dinsdag, februari 15, 2022 door Steven Durnez

Delen