Langeafstandspad van de maand: West Highland Way (Schotland)

These boots are made for walking? Reken maar van yes! Doorheen Europa kronkelen duizenden langeafstandspaden die smeken om verkend te worden. Wij stellen er regelmatig eentje voor. Deze aflevering: de Schotse West Highland Way.

Tussen Milngavie en Fort William wachten ruim 150 kilometer paden. De Schotse Hooglanden leveren het magnifieke decor voor het populairste wandelpad van Groot-Brittannië. Denk zompige heide en veen, door god en klein pierke verlaten keteldalen en ruwe bergtoppen, soms bedekt met toefjes sneeuw.

Dit is een woest stukje natuur op de rand van Europa. Beschaving is schaars. Je wandelt over eeuwenoude viaducten en stenen omheiningen en maakt kennis met edelherten en schapen. Af en toe verleidt een traditionele Schotse pub je tot een pi(n)tstop. Wie bij aankomst in Fort William nog jus in de benen heeft, kan Ben Nevis bedwingen, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

Schotland mag dan ruw zijn, de West Highland Way schakelt prima onderhouden en gemarkeerde paden aaneen. Daardoor is het de perfecte introductie voor hikers die voor het eerst een meerdaagse tocht willen afwerken. Niet voor niets wagen jaarlijks tienduizenden stappers zich aan deze onderneming.

Kampeermogelijkheden

Toch kan je de West Highland Way zo avontuurlijk maken als je zelf wil. The right to roam laat je niet enkel toe om overal in Schotland te wandelen - dus ook op privéterrein - maar eveneens om je tent op te slaan waar je maar wilt. Dat maakt van het land een pretpark voor wildkampeerders.

Opgelet: een uitzondering geldt aan de oevers van Loch Lomond, waar een kampeerverbod de stromen aan wegkampeerders moet stelpen.

De West Highland Way is ingedeeld in negen etappes die elk eindigen aan een hostel, B&B of een camping. Want zelfs de meest hardcore wildkampeerder heeft soms behoefte aan een straal warm water op het lichaam.

Gepubliceerd op donderdag, maart 17, 2022 door Tom Peeters

Delen