Koken voor kampeerders: Op gas of op hout?

Niets gaat boven een knetterend kampvuur met daarboven een dampende ketel comfortfood. Alhoewel: een slim kooksysteem kan het koken voor kampeerders een pak makkelijker maken. Op hout of op gas: wat is het handigst?

We vallen maar meteen met de deur in huis: Biolite is net als ik fan van een vuurtje stoken.  Met de Campstove 2+ neem je dan ook geen brandstof mee, maar sprokkel je ter plaatse kleine takjes.  Aan de brander zit een geel plastic blok met een ventilator, een accu en een USB-uitgang.  De thermische staaf zet de warmte van het vuur om in elektriciteit, waarmee je meteen je smartphone oplaadt.  Het kooksysteem zelf is zeker niet het lichtste, maar je hoeft geen gascartridge mee te zeulen en het systeem kan dus ook gemakkelijk mee op het vliegtuig.  Het perfecte reismaatje dus? Het vuurtje doet het verbazingwekkend goed op een stapel droge takjes, als je pot op het vuurtje staat gaat er maar weinig warmte verloren. De ventilator produceert een constant gezoem, genieten van het knetterende houtvuur is er niet bij. Ook moet je het vuurtje blijven voeden terwijl je kookt: multitasken! Het grootste nadeel van koken op een houtvuur: het geeft roet. Niet alleen de brandkamer wordt vies, ook je zwartgeblakerde kookpot heeft een schrobbeurt nodig.  

 

Supersimpel

Campingaz is de klassieker onder de kooksystemen en perfect voor wie het graag simpel houdt.  De Twister Plus PZ klikt eenvoudig op de gasbus en door de piëzo-ontsteking heb je zelfs geen lucifer nodig.  Een druk op de knop en je vuurtje is klaar om te koken.  De blauwe gasbusjes met een mengeling van propaan en butaan zijn dan wel wereldwijd verkrijgbaar, op grote hoogte of in de koude doen ze het minder goed.  

Allesbrander

Voor avontuurlijker reizen is de Primus Omnilite TI ontworpen.  Het is een omnifuelbrander, wat wil zeggen dat het vuurtje werkt op heel wat verschillende brandstoffen. Handig wanneer je niet goed weet welke brandstof het makkelijkst verkrijgbaar is in je land van bestemming én bij lage temperaturen. De brandstoffles zet je via een pomp onder druk, zo kan je de druk hoog genoeg houden om het vuurtje te gebruiken.  De Primus is ook enorm licht én zuinig in verbruik, waardoor de brandstof die je moet meenemen beperkt blijft.  Het starten met koken vraagt de eerste keer wat meer oefening en ook de warmte regelen is in het begin moeilijker, maar oefening baart kookkunst.

Klein & compact

Compact en dus handig mee te nemen in je rugzak is het geïntegreerde kooksysteem MicroMo van Jetboil. De brander neem je mee in de kookpot. De smalle hoge pot met isolerend jasje is vooral handig voor het opwarmen van water, de hoes houdt niet alleen de inhoud langer warm, het voorkomt ook dat je je handen brandt.  De Jetboil is ook zuinig, een gasblikje van amper 100 gram kom je wel drie tripjes lang toe, zelfs wanneer de temperaturen rond het vriespunt schommelen. De kookpot is wel beperkt qua volume: voor twee personen moet je al snel in twee beurten koken. Gelukkig gaat het koken van water wel enorm snel, dus echt veel geduld moet je niet hebben. Het deksel is handig om iets warm te houden, al sluit het niet genoeg af om een restje mee te nemen in je rugzak. Een kleine tip voor Jetboil?

Koken op het kampvuur

Koken op gas of benzine is dan wel enorm praktisch, het mist toch de charme van een kampvuur... Al is dat ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Zeul je een vuurschaal mee? En een hele stapel houtblokken? De rook is ook niet altijd een pretje. En op heel wat plaatsen mag je ook gewoon geen open vuur maken. De even grote liefhebbers van een fikkie stoken bij Biolite kwamen met een nieuwe gadget op de proppen: De FirePit+.  Je gooit er enkele houtblokken of houtskool in en je bent klaar voor een gezellig avondje met je vrienden of familie.  Je kunt ermee barbecueën op het bijgevoegde barbecuerooster, maar ook gewoon een vuurtje in maken en daar eventueel een Dutch oven boven hangen. 

Met de bluetooth functie activeer je de ingebouwde ventilator, die zorgt voor een efficiëntere verbranding van je hout. Dat is niet alleen aangenaam want je hebt amper rook, maar ook beter voor je omgeving. Je hebt ook veel minder hout nodig om evenveel warmte te produceren. In je rugzak ga je dit toestel met z’n 9 kg niet meenemen, maar voor de camping, een tripje naar het strand of in je kampeerbus is het een perfect kampvuurmaatje. 

Gepubliceerd op vrijdag, april 7, 2023 door Kelly Mortelmans

Delen