Kamperen met de hond? Beestig leuk!

Waarom wij houden van de vrijheid, blijheid van een camper? We gaan en staan waar we willen, back to basics in de natuur brengt veel rust… en Max, onze wollige labradoodle, kan mee op pad. Easy peasy? Niet echt. Fantastisch leuk? Dat zeker!

Met een camper hoef je niet noodzakelijk heel veel te plannen voor je vertrekt… maar dat is met een hond toch net iets anders. Niet alle bestemmingen en kampeerplekken zijn even happig op honden. Zo spendeer ik de avond voor ons vertrek naar Nederland toch heel wat uurtjes met zoeken naar campings waar onze viervoeter ook welkom is. Gelukkig is het geen hoogseizoen meer, dat maakt het toch al iets gemakkelijker, maar heel wat toffe plaatsen vallen toch af. In de Campercontact app staat er vermeld of honden toegestaan zijn: da’s al handig.  Alleen jammer dat je niet op ‘hondvriendelijke plekjes’ kunt filteren.

En dan zijn we vertrokken. Gelukkig vindt onze huisgenoot het allemaal prima en palmt ze in haar eigen mand een hele zetel in. Vastgeklikt, uiteraard! Van wagenziekte heeft ze geen last, dat is een meevaller. Hoewel het niet ver rijden is, maken we toch een tussenstop voor een plasje en om even te rennen. Op het einde van de rit volgt uiteraard een snoepje: flinke hond!

Op onze bestemming blijken heel wat musea, bezienswaardigheden en uitstapjes met de kinderen niet met een huisdier toegankelijk. Daar had ik vooraf nog nooit bij stilgestaan. De meeste indoor activiteiten zijn een no go met de hond.  Gelukkig is het voor Max voldoende om te kunnen rennen op te strand en zich nadien languit aan onze voeten te nestelen op een terras.  Op de meeste Nederlandse stranden mag ze tijdens het laagseizoen ook nog eens zonder leiband rondlopen.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wees bereid een deel van je bagage op te offeren voor je trouwe hond: reken op een opvouwbare bench, een hondenmand, koekjes en eten, drinkfles en kommetjes, handdoeken en verschillende leibanden en speeltjes. En uiteraard de reisapotheek en de kakzakjes niet vergeten! Voor warme dagen is er een koelmat en voor de frissere nachten een gezellig dekentje. Alles samen neemt het bijna even veel plaats in als een kersverse baby-uitzet. Gelukkig zijn we met maar twee kids op pad en niet met drie, anders zou het in de camper wel héél erg krap worden.

Wat zegt de wet?

Qua administratie valt het een tripje naar Nederland wel mee. De algemene regels van de Europese Unie bepalen dat je huisdier een EU-dierenpaspoort moet hebben, gechipt moet zijn en minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt moet zijn tegen hondsdolheid. Meer verplichtingen voor vervoer in de auto of naar inentingen toe zijn er hier niet.  In een aantal EU-landen zijn er aanvullende regels zoals het dragen van een muilkorf of verplichte ontworming en voor heel wat landen is het zelfs verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Let goed op, want je moet niet alleen voldoen aan de regels van het land dat je eindbestemming is, maar ook met de regels van alle landen die je doorkruist. Bescherm je viervoeter ook ter plaatse tegen tekenbeten, zandvliegen of andere plaatselijke ondeugden en behandel je dier zo nodig vooraf. Je hoort het al: planning is de sleutel tot een relaxte vakantie met je hond.

7 tips om het schoon te houden onderweg

  1. Je hond sleept vaak vuil, modder en zand van een half strand mee de camper in.  Een bezem of kruimeldief is geen overbodige luxe. Naast de hele hondenuitzet gaat er dus ook heel wat meer schoonmaakgerief mee. Zo ligt er een extra mat bij de inkom, met een handdoekje voor natte hondenpootjes. 
  2. Ook een krachtige waterblazer blijkt na een bezoek aan het strand geen overbodige luxe.
  3. Bij nat weer is het handig om een regenjas voor je huisdier te voorzien.  Een natte hond in de camper is immers voor niemand prettig. 
  4. Heb je een hond die verhaart, dan borstel je op camperreis best dagelijks. Door de opwinding kunnen stressgevoelige dieren net meer haren gaan verliezen dan thuis en je wil natuurlijk geen zetels vol hondenharen.
  5. Bedek fragiele zetels of kussens met een hoes of plaid. 
  6. Droogvoer bewaar je best in een luchtdichte verpakking en qua voerbakje opteren wij op reis voor een model met deksel. Zo kunnen restjes schoon en geurvrij worden opgeborgen tijdens de rit.
  7. Om overstromingen en natte sokken te vermijden is een drinkbak met antislip of een rubberen mat onder de voerbakjes praktisch.

Bestemming: méér dan dogproof!

• Nederlandse kust: vooral buiten het hoogseizoen zijn de Nederlandse stranden en campings topfavoriet bij kampeerders met de hond. Ook zijn er heel wat campings waar je viervoeter welkom is, zoals Minicamping Klein Zeeduin in Vrouwenpolder met luxe sanitair en op wandelafstand van het strand. Bij de strandbar slurpt je viervoeter bij een heuse doggiebar. Het natuurgebied is jammer genoeg niet toegankelijk voor honden.

• Italië: als je hond geen last heeft van de warmte, zullen de Italianen hem met open armen ontvangen. Wat dacht je van Camping Union Lido met een echte Dog Camp, Een zwembad voor honden, een dog bar, een slentergebied, behendigheidszone en zelfs gratis dogsitters: dit is echt op maat van viervoeters.

• Luxemburg: droombestemming voor natuurliefhebbers én hondenbaasjes, je maakt er prachtige wandelingen in de uitgestrekte bosgebieden.

• Denemarken: Denen zijn hondenliefhebbers en het land kent dan ook heel wat losloopgebieden. Over het algemeen gaan ze ook ook relaxed om met losse honden.  Op de trein zijn er zelfs speciale coupes voor jou en je hond!  Ga je op familievakantie? Je hond is zelfs in Legoland meer dan welkom.

Gepubliceerd op dinsdag, april 25, 2023 door Kelly Mortelmans

Delen