Hoe kies je de juiste slaapmat?

Ook al je gaat kamperen, wil je graag goed slapen. De juiste slaapmat is dan ook belangrijk, maar hoe maak je je keuze uit het enorme aanbod? Deze vragen helpen je op weg.

Hoe ga je kamperen?

Wil je gaan trekken met de rugzak of de fiets, dan zeul je liever niet te veel onnodige kilo’s mee. Voor dit soort tripjes kies je best een lichtgewicht matje onder de 800 gram. Deze matjes zijn iets duurder, maar je spaart er flink wat gewicht én volume mee uit. Ben je van plan om vooral op dezelfde plek of camping te blijven, zijn gewicht en pakvolume minder belangrijk. In dat geval kan je volop voor comfort kiezen en een dikke slaapmat of zelfs luchtmatras nemen.  

In welk seizoen trek je erop uit?

Elke slaapmat heeft een isolatiewaarde of R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter je matje isoleert. Trek je naar koude oorden of wil je gaan winterkamperen, neem dan een matje met een R-waarde van 5 of meer. In zomerse omstandigheden zit je goed met een waarde van 0 tot 2. Laat je niet leiden door de dikte van een slaapmat, maar check altijd de R-waarde. Een dikke luchtmatras kan een lagere isolatiewaarde hebben dan een dunne, zelfopblazende slaapmat.

Wat is je budget?

Gewicht, volume en isolatiewaarde zijn bepalend voor de prijs van een slaapmat. Hoe lichter, kleiner en beter isolerend, hoe duurder. Een schuimrubberen slaapmat is de goedkoopste optie én staat garant voor stevige, slijtvaste mat, maar weet dan dat je inboet op volume en comfort.

 

 

Gepubliceerd op donderdag, maart 25, 2021 door Lien Lammar

Delen