Hoe keuzestress vermijden bij aankoop van een camper?

Er is een ruime keuze aan campers op de Belgische markt. Camperaars krijgen tientallen merken, modellen, types, indelingen en variaties voorgeschoteld. Door de enorme hoeveelheid mogelijkheden is het niet gemakkelijk hier een favoriet uit te pikken.

Meer dan elders lijkt kiezen hier verliezen, zoals men weleens zegt, omdat je zoveel andere mogelijke interessante opties aan de kant moet schuiven. Echter, als je dit stappenplan volgt, is het kiezen van een camper geen onmogelijke klus en kom je vanzelf uit bij de winnende camper die bij jou past. Hier geldt: kiezen is winnen!   

Stap 1: Kiezen is schrappen 

Het mag vreemd klinken, maar een camper kiest je door andere campers te elimineren. Je ziet het op bijna elke pagina van deze modellengids: haast elk merk heeft een gamma van buscampers, halfintegralen, integralen en alkoofcampers. Elk type is op zijn beurt weer verkrijgbaar in verschillende indelingen. Daarnaast kan je nog eens kiezen uit een handvol slaapkamer-, salon-, keuken- en badkamervarianten. Kortom: je moet een grote puzzel leggen van elementen die voor jou de ideale motorhome vormen. Soms spreken de keuzes voor zich: een gezin van zes moet zich niet vermoeien met het bekijken van buscampers. Dit type kan je al meteen schrappen. Soms is de keuze lastiger. Alleszins moet iedereen zijn voorkeuren vernauwen tot één of maximaal twee types en indelingen.  

Stap 2: Wat is je budget? 

Je kan er niet omheen: campers kosten een aardige duit. Maar ook hier zijn er veel mogelijkheden en grote verschillen tussen modellen. Je kan een camper kopen van € 50.000, maar ook van € 150.000. Bepaal voor jezelf tot hoever je wil gaan. Stel dat je een budget hebt van maximaal € 75.000, dan kan je meteen al een aanzienlijke groep duurdere campers uitsluiten. Bedenk wel dat je binnen dat budget rekening moet houden met eventuele extra opties. De campers van vandaag zijn door fabrikanten en/of dealers reeds bij het verlaten van de fabriek (‘af fabriek’) zeer goed uitgerust. Toch krijgen potentiële kopers nog steeds een optielijst met accessoires, gaande van een zwaardere motor tot een fietsenrek. Deze uitgaven moet je ook in je budget incalculeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat pakketten beschikbaar waarmee je soms duizenden euro’s kan besparen.  

Stap 3: Hoeveel personen?  

We gaven het al aan: de gezinssamenstelling is een bepalende factor. Vaak kennen campers ook variërende samenstellingen. Om te weten welk type camper het beste bij je past, moet je van tevoren zekerheid hebben over wie de camper zal gebruiken. Een buscamper lijkt ideaal op maat van twee personen, maar omdat je er meestal toch vier gordels in hebt, kan je er dus met vier personen in rijden en feitelijk ook in overnachten. Je moet voor jezelf uitmaken: is dit doenbaar als we frequent met vier op reis gaan? Of is een (half)integraal dan niet misschien een betere optie? In deze types heb je meestal zowel achteraan als vooraan een bed voor twee personen. Ben je met een groot gezin of een uitgebreide vriendengroep, met zes of zeven personen? Dan is een alkoofcamper weer ideaal. Daarin heb je tot zeven gordels en zeven slaapplaatsen.  

Stap 4: Hoe belangrijk is privacy? 

Eenmaal je meer duidelijkheid hebt over het type, moet de indeling gekozen worden. De indeling van je voorkeur heeft te maken met je reisgedrag. Neem nu de indeling met twee enkele bedden achteraan en een tweepersoonsbed vooraan (boven de zithoek of boven de stuurcabine): dit kan interessant zijn voor koppels die alleen reizen en af en toe logees hebben. Dan hebben die elk hun eigen slaapkamer. Maar ook met (klein)kinderen kan dit interessant zijn. Zij slapen achteraan in hun eigen bed, terwijl de (groot)ouders vooraan hun eigen bed hebben. Met kinderen kan je ook stapelbedden overwegen. Sta je op je privacy, dan zijn er indelingen mogelijk met een scheidingswand tussen beide slaapkamers.  

Stap 5: Voel je camper aan 

Je koopt geen camper online. Je moet een camper live kunnen zien, kunnen voelen in de showroom. Een praktisch voorbeeld: het toilet. Als je vrij reist, ga je dat waarschijnlijk meerdere malen per dag gebruiken. Het zou zonde zijn om pas na aankoop onderweg vast te stellen dat je eigenlijk te weinig beenruimte hebt op dat toilet. Dan ga je dit snel als een frustratie ervaren en jarenlang ontevreden zijn over je aankoop. Daarom: geneer je bij een showroombezoek niet en ga zitten op dat toilet, ga in de douche staan, probeer je denkbeeldig te wassen aan de wastafel, draai de zetels van de stuurcabine, leg je op het bed om te voelen of het lang genoeg is… Het is pas zo dat je merkt of deze indeling voor jou geknipt is.   

 

Conclusie 

Een camper koop je voor gemiddeld tien jaar. Dus is de keuze die je maakt niet onbelangrijk. Soms kunnen het kleine details zijn die een voorkeur bepalen, maar in de praktijk/onderweg zijn die wel allesbepalend voor het comfort van de trip.   

10 extra tips 

  1. Trek je weleens hellingen op of de bergen in, neem dan zeker een sterke motor: pk’s zijn belangrijk! 

  2. Vraag steeds om een testritje te mogen maken.  

  3. Maak van tevoren een lijstje van de uitrusting die zeker aanwezig moet zijn, standaard of als optie. 

  4. Fiets je vaak? Overweeg dan een model met een garage die hoog genoeg is om daar fietsen in te steken. 

  5. Check bij het nemen van een verzekering altijd zowel je eigen verzekeringsmaatschappij als externe makelaars. 

  6. Als je een camper aankoopt via financiering, vergeet dan niet op het contract te laten vastleggen: ‘onder voorbehoud goedkeuring financiering’.  

  7. Als je nog twijfelt tussen een type, model, of indeling, huur dan een gelijkaardige camper voor een weekend om deze goed te ervaren.  

  8. Een camper koop je vaak op gevoel. Wanneer je een model binnenstapt en je voelt je meteen thuis, dan is de klik al snel gemaakt.  

  9. Hou rekening met het gewicht van wat je allemaal meeneemt onderweg. Elke camper heeft een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) die je niet mag overschrijden. 

  10. Als je garantie wil op je aankoop, koop je bij een erkende dealer, zowel nieuw als tweedehands. Bij een particuliere aankoop heb je geen recht op garantie. 

Gepubliceerd op vrijdag, januari 22, 2021

Delen