Het Pajottenland: waar Kapitein Zeppos en Bruegel zich thuis voelden

Wandelen, fietsen, kamperen en bier drinken in glooiend Vlaams-Brabant.

Een mooie uitvalsbasis om het glooiende Pajottenland te bezoeken is het pas vernieuwde plattelandscentrum Paddenbroek in de Paddenbroekstraat in Gooik. Het glazen gebouw rond de oude hoeve lijkt van ver wel op een tuincentrum. Er is een natuurspeeltuin en vanop het terras kijk je uit op het gelijknamige natuurgebied.

Het wandelnetwerk Pajottenland brengt je langs de volbloed Brabantse Trekpaarden in Vollezele, de watermolens langs de Mark en prachtige kasteeldomeinen. In de bronbossen, zoals het Neigembos, bloeien in het voorjaar wilde boshyacinten. In Eizeringen stap je langs het internationaal bekroonde weekendcafé In de verzekering tegen de grote dorst. De Hertboommolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek wordt ook wel de Zepposmolen genoemd omdat de kapitein hier in de jaren zestig zijn uitvalsbasis had voor de VRT-serie.

Drie Icoonroutes doorsnijden het Pajottenland: de Heuvelroute (459 km), de Groene Gordelroute (126 km) en de Vlaanderenroute (952 km). Je vindt ook mildere routes op het fietsnetwerk, zoals de Bruegelroute die je 40 kilometer lang laat genieten van heuvels met fantastische uitzichten en schilderachtige valleitjes. Rondom Sint-Anna-Pede staan verschillende reproducties van Bruegels schilderijen in het landschap. Je ziet er meteen waar hij de inspiratie vandaan haalde tijdens de laatste zeven jaar van zijn leven. Onderweg passeer je ook Tramsite Schepdaal, de enige nog bewaarde buurtspoorwegstelplaats, waar bevlogen vrijwilligers de soms meer dan honderd jaar oude trams rijvaardig houden.

Het TV-programma Rechtvaardige Rechters werd uitgezonden vanuit Volkscafé De Cam in het centrum van Gooik. Je kan er lekkere streekgerechten eten en lambiek en geuze van hun stekerij degusteren of een Guuëkenèèr, een Gooikse blonde tripel met witloof.

Kampeermogelijkheden

Kampeerders kunnen tussen 1 maart en 14 oktober terecht op Camping Raspaljebos bovenop de Bosberg in Galmaarden. Campers vinden een gratis pleisterplek achter de sporthal Jo Baetens in Lennik.

Bereid je trip voor via www.toerismevlaamsbrabant.be 

Gepubliceerd op dinsdag, november 2, 2021 door Marijn Follebout

Delen