Het bos in! Zeven bivakzones tussen de bomen

Van 10 tot 17 oktober viert Vlaanderen de Week van het Bos. Het ideale moment om je dikste slaapzak boven te halen en nog een keer te gaan kamperen. Op deze officiële bivakzones slaap je tussen de bomen.

Meetshovenbos

Op een steenworp van Aarschot strekt een gebied van naald- en loofbomen, vennen en open ruimtes zich uit. De zeldzame bruine vuurvlinder voelt zich in dit Meetshovenbos prima in zijn sas. Op een ruim grasland, een open plek in het bos, mag je je tentje optrekken. Wel even vooraf reserveren via het Agentschap voor Natuur en Bos.

Bivakzone Meetshovenbos. Gps-coördinaten: N 50 59.820 E 4 48.870

De Steenberg (Meerdaalwoud)

Samen met het Mollendaalbos en Heverleebos vormt het Meerdaalwoud een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen, goed voor 2000 hectare in totaal. Hier kan je een lange dagtocht maken zonder ooit tussen de huizen te komen. Aan het noorden van het woud ligt een gratis bivakzone (reservatie verplicht), waar rust en stilte overheerst. Enkel een sporadisch vliegtuig doorbreekt het getjilp van vogels.

Bivakzone De Steenberg. Gps-coördinaten: N 50 48.901 E 4 40.474.

Bois de Bané

Wie Entre Lesse et Lomme stapt, een 78-kilometer lange wandelroute in de provincie Luxemburg, kan onderweg gebruik maken van drie bivakzones. De langeafstandswandeling verlaat namelijk het Grote Woud van Saint-Hubert amper. Naast het Bois de Bané in Ochamps zijn er ook kampeerplekken in Bois de Biolin (Smuid) en Virée à Chêne (Lesse). Reservatie is verplicht. Niet schrikken wanneer je ‘s nachts je tent open ritst om een plasje te gaan maken en oog in oog staat met een hert of een everzwijn. Dit behoort tot het wildste dat België te bieden heeft.

Bivakzone Bois de Bané. Gps-coördinaten: N 49 55.520 E 5 18.324

La Gileppe

Met z’n 12.000 hectare vormt het Hertogenwald, gelegen aan de voet van het Plateau van de Hoge Venen, een van de uitgebreidste bossen van België. Nabij de Gileppe, net voordat de rivier overgaat in het gelijknamige stuwmeer, ligt een vredige bivakzone. Die is enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Geniet van het kabbelen van de Gileppe en - indien je in de vroege herfst kampeert - van het burlen van de edelherten.

Bivakzone de la Gileppe. Gps-coördinaten: N 50 34.370 E 6 00.330

Nellekensbos

Aan de rand van het Neigembos, met zijn kenmerkende groeben en z’n bloementapijten in de lente, bevindt zich het Nellekensbos. De familie Barbé bouwde hier op hun privégrond, op de grens tussen de Dendervallei en het Pajottenland, een bivakzone waar wandelaars en fietsers welkom zijn. Wel dien je vooraf je komst aan te kondigen via sms: 0478/25.72.39. In het wilgenhutje is het prettig uitrusten.

Bivakzone Nellekensbos. Gps-coördinaten: N 50 48.917 E 4 04.260

Stropersbos

Ook in het Land van Reynaert de Vos kan je als kampeerder terecht. Het Stropersbos, gelegen op grondgebied Stekene en Sint-Gillis-Waas, is een lappendeken van elzenbroek- en naaldbos, natte weilanden en heide. In het midden van een begrazingszone ligt een omheining waarbinnen enkele tenten passen. Soms krijg je hier dus het gezelschap van konikpaarden of gallowayrunderen. De locatie van deze bivakzone is ideaal voor wie de GR5A wandelt. Reservatie verplicht.

Bivakzone Stropersbos. Gps-coördinaten: N 51 14.367 E 4 04.367

Grootbos

Ooit behoorde het Grootbos tot het oude domein van het wijnkasteel van Genoelselderen. Goed nieuws: een lindendreef van een kilometer verbindt de bivakzone nog altijd met het kasteel. Hier kan je dus perfect een Haspengouws wijntje drinken voordat je in je tent duikt. De bivakzone zelf ligt in een lapje bos van eiken en beuken, omgeven door velden en wijngaarden. Reservatie verplicht.

Bivakzone Grootbos. Gps-coördinaten: N 50 48.340 E 5 32.950

Opgelet: verwar een bivakzone niet met een (gratis) camping. Bivakzones zijn bedoeld voor trage reizigers, die zich te voet of met de fiets voortbewegen. Er dienen de nodige regels in acht genomen te worden. Informeer je vooraf afdoende.

Gepubliceerd op vrijdag, oktober 8, 2021 door Tom Peeters

Delen