Havermout in de hoofdrol

Schotland met z’n adembenemende landschappen, de ongerepte natuur van de Higlands, het wondermooie Isle of Skye… Het is fijn reizen in land van Loch Ness. En ja: het land van de prachtige koeien, talloze schapen, gerookte zalm, whisky en heerlijke schaaldieren… En havermout! Schotland mag trots zijn op deze bijzondere ingrediënten.

Porridge met gerookte zalm, miso, boerenkool en avocado

Voor 2 personen

De Engelsen eten al eens graag een porridge of havermoutpap. Meestal wordt porridge zoet gegeten als ontbijt met fruit, noten en honing, maar een hartige porridge is eens iets anders. Serveer daarbij Schotse zalm met een zachtgekookt eitje en je hebt een heerlijk hartig ontbijt of een lekkere lunch.

Kook 200 ml water en los de misopasta of het bouillonblokje op in het kokend water. Doe de havermout in een kom en overgiet met de bouillon. Kook ondertussen de eitjes zacht.

Verhit de olie in een braadpan en bak de boerenkool 4 minuten gaar. Kruid met peper en zout. Verdeel de boerenkool, gerookte zalm, het zachtgekookte eitje en de avocado over de porridge. Giet er nog als laatste een scheutje sojasaus over en kruid met peper en zout.

Ingrediënten

  • 8 el havermout
  • 2 el misopasta of bouillon
  • 2 zachtgekookte eitjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 handvol boerenkool of spinazie
  • 2 sneetjes gerookte Schotse zalm
  • 1 avocado
  • peper, zout
  • scheutje sojasaus

Schotse cranachan

Voor 2 personen

In dit Schotse dessert gebruik je krokante havermout. Maak in grote portie in één keer en bewaar die in een goed afgesloten pot: dan heb je een crunchy topping voor op je salades of met yoghurt als ontbijt. Traditioneel wordt dit dessert gegeten met volle room. Die kan je room vervangen door mascarpone en yoghurt, om het iets minder zwaar te maken.

Verhit de boter in een braadpan en rooster de havermout op een zacht vuurtje goudbruin. Hak ondertussen de hazelnoten grof en voeg ze aan de havermout toe. Als de noten ook een beetje gekleurd zijn, voeg je er de honing aan toe. Laat even pruttelen en kruid met kaneel en zout. Zet de pan aan de kant om af te koelen. Snij de peer of appel in stukjes en verhit opnieuw een beetje boter in een pan en bak het fruit. Doe na 3 minuten de confituur erbij. Meng de mascarpone met de yoghurt in een kommetje. Schep een bodem van de krokante havermout in glaasjes en doe een lepel van het mascarponemengsel er bovenop. Lepel er het fruit bij en werk af met een laagje krokante havermout. Stop de rest van de havermout in een pot.

Ingrediënten

  • 1 el melkerijboter
  •  8 el havermout
  • 60 hazelnoten
  • 2 el honing
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • 1 peer of appel
  • 1 el melkerijboter
  • 2 el aardbeien of frambozenconfituur
  • 2 el mascarpone
  • 2 el yoghurt
Gepubliceerd op donderdag, februari 16, 2023 door Els Sirejacob

Delen