Gratis camperen bij de boer met CamperStops

Camperen op rustige plekjes in eigen land kan volgens camperaar Peter Van de Mierop perfect op de boerderij. Daartoe richtte hij de vzw CamperStops Belgium op.

Wat is het?

Agrotoerisme, kamperen en camperen bij de boer zitten in de lift. Je verblijft  in een gegarandeerd rustige omgeving, in een prachtig landschap, waar je urenlang kan wandelen en fietsen. En de boer heeft ruimte zat. In Frankrijk (France Passion), Groot-Brittannië (Brit Stops) en Duitsland (Landvergnügen) bestaan ter aanvulling van bestaande kampeermogelijkheden al jaren rendabele platforms waarop leden en gastbedrijven elkaar vinden voor gratis overnachtingen.

Ook in ons land, zegt Van de Mierop ‘bleek na rondvraag dat er heel wat enthousiasme was bij veeboeren, fruit- en groentetelers, wijnbouwers, brouwers en restaurants. Ze zijn overtuigd van de meerwaarde. Het binnenlands toerisme promoten én koppelen aan de lokale economie.’

Hoe werkt het?

Het idee is eenvoudig: gastbedrijven ontvangen leden van CamperStops, die een jaarlijkse bijdrage aan de werkingskosten van de website betalen, maar die gratis (en maximaal 24 uur) ter plaatse bij de boer verblijven. De gastheer bepaalt zelf hoeveel installaties hij wil plaats geven en welke faciliteiten hij gratis ter beschikking stelt.

In ruil voor die gastvrijheid kan de camperaar er genieten van de lokale producten van zijn gastheer: aardbeien van de fruitteler, een ijsje van de geitenboer, een lokaal biertje uit de hoevewinkel… Van de Mierop: ‘Iedereen moet eten en drinken, dus waarom zouden we de lokale economie niet steunen, in plaats van onze centen uit te geven in Frankrijk, Italië of Spanje.’

Hoe schrijf je in?

Om het nog prille initiatief de kans te geven om te groeien en de gastbedrijven kennis te laten maken met het ‘agrocamperen’, is in de aanvangsfase het aantal deelnemers beperkt.

Inschrijvingen en informatie op www.camperstopsbelgium.be.

Gepubliceerd op woensdag, januari 27, 2021 door Steven Durnez

Delen