GETEST. Knaus Sport & Fun: elegant, compact en comfortabel

Het Beierse Knaus kan bogen op tientallen jaren expertise in design en bouw van caravans en campers. De caravan ‘Sport & Fun’, door Knaus ruim twintig jaar geleden op de markt gebracht, is uitgegroeid tot een heuse legende. Tijd voor een facelift, vonden de caravanbouwers, die in 2020 uitpakten met een gloednieuwe versie: de ‘Sport & Fun Black Selection’ is lichter, comfortabeler en ook wat duurder dan zijn voorganger.

Aerodynamisch karakter 

Het eerste wat mij opvalt bij deze elegante, 6,25 meter lange caravan, die door het ijzersterke, maar lichte AL-KO Vario X-chassis een pak minder weegt dan zijn voorganger, is het aerodynamische karakter, voortvloeiend uit de schuin aflopende boeg. De combinatie van grote, witte vlakken en antracietkleurige details verleent de caravan een blitse, frisse en jeugdige uitstraling. Achteraan springt de stabiele ladder in het oog, die toegang geeft tot het robuuste dak van glasvezelversterkte kunststof (GVK). Dat laatste biedt niet alleen een prima bescherming tegen een forse hagelbui, maar je kan er ook nog eens extra lading bevestigen – niet zo vanzelfsprekend bij een caravan. Navraag leerde dat het alleszins geen goed idee is om op het dak rond te lopen! Wat mij ook meteen kan bekoren, is de brede achterdeur, die bijvoorbeeld op hete dagen kan worden geopend om voor bijkomende afkoeling te zorgen. 

Net een luxejacht 

Binnen word ik verrast door het gevoel van ruimte: badkamer, keuken en zithoek zijn niet groter dan absoluut nodig, wat zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid in de 4,80 x 2,16 meter grote binnenruimte. Bij een blik op de hoogwaardige (en onderhoudsvriendelijke) pvc vloerbedekking waan ik mij zowaar op een luxejacht. Verschillende grijstinten en elegante, ronde lijnen verlenen het interieur een harmonieus karakter. Daartoe dragen ook de mooi afgewerkte kastjes bij, voorzien van oerdegelijke kliksluitingen en scharnieren, en zonder scherpe kanten waaraan je bijvoorbeeld je hoofd zou kunnen stoten.  

Niet helemaal optimaal is de rugleuning van de L-vormige zithoek, die naar mijn gevoel een tikje te steil is. Om een extra zitje te creëren, hoef ik alleen de kubusvormige lade uit te trekken, die onder de koelkast verborgen zit en met een extra kussen tot een comfortabel voetenbankje kan worden omgetoverd. Handig! ’s Avonds nog een boek lezen is geen probleem dankzij de verschuifbare spots aangebracht boven de zithoek en in de bedruimte. 

Verkwikkende nachtrust 

À propos bedruimte. Het bed bevindt zich in de boeg en kan je voor het laden van de garage omhoog klappen. Optioneel kan je ook kiezen voor een bed dat in de hoogte verstelbaar is, dat is vooral praktisch wanneer de bergruimte onder het bed ten volle wordt benut. De EvoPore-koudschuimmatrassen zorgen voor een verkwikkende nachtrust. Handig is de opberghangmat, minder handig vind ik de positie van het bed. Dat staat dwars op de caravan en impliceert dus enig klauterwerk over je partner wanneer je ’s nachts naar de plee moet. Daarnaast loert tussen bed en zijwand een vrij brede ‘randspleet’ (ca. 10 centimeter). Opletten dus dat die smartphone waarop je ’s avonds in bed nog zat te tokkelen ’s nachts niet met een luide klap op de bodem van het vrachtruim belandt! 

De zithoek kan in een oogwenk worden omgevormd tot een extra tweepersoonsbed. Maar wanneer ik de proef op de som neem, blijkt het toch echt meer een kinderbed of een ‘noodbed’. Met twee volwassenen naast elkaar wordt het wel héél gezellig.  

E-bikes en kampeerspullen 

Buitensporters die veel spullen meesjouwen, zullen het graag horen: de bergruimte van deze caravan is immens. In de garage in de boeg kan je met gemak twee fietsen of e-bikes en allerlei kampeerspullen kwijt. Maar dat is niet alles: ook het transport van een (middelgrote) motorfiets is probleemloos mogelijk. Die kan je met behulp van een hellend vlak comfortabel door de brede achterdeur naar binnen rollen en vastsjorren met sjorogen, die netjes in de vloer zijn verwerkt, zodat je er niet over struikelt. Last but not least kan je nog meer lading – tot 75 kilo – kwijt op het dak, bijvoorbeeld een paar surfplanken, een stel kajaks of een dakkoffer met lichte spullen, zoals peddels en helmen. 

Groot aanrecht 

Op het comfort van de keuken valt weinig aan te merken. Naast het driepitsfornuis met elektrische ontsteking bevindt zich een groot aanrechtblad en ook aan opbergkastjes voor keukengerei en proviand is geen gebrek. Daartoe draagt de uitgekiende positie van de kamerhoge 142 liter-koelkast bij, die tegenover de kookhoek een plaatsje kreeg, ingebed tussen zithoek en kledingkast. Tijdens het rijden werkt hij op stroom, op de camping op gas of op landstroom. Een minpuntje is de nogal karige verlichting in de keuken. 

Uitschuifbare douchebak 

De badkamer, 60 centimeter diep en 1,79 meter hoog, is redelijk krap. Om me wat op te frissen aan de wastafel, die wordt overschaduwd door de spiegelkast, moet ik de deur open laten staan, anders komt het niet goed. Net wanneer ik mij afvraag welke slangenmens in deze enge ruimte ook nog een douche zou kunnen nemen, valt mijn oog op de rails van het douchegordijn, die tot in het midden van de caravan doorlopen. Hoe in godsnaam...? De oplossing blijkt even eenvoudig als geniaal: een uittrekbare douchebak, opgeborgen onder de vloer van de badkamer. Een in het douchegordijn geïntegreerde luchtslang zorgt er bovendien voor dat dit niet aan je lichaam kleeft. Of hoe je met een goed idee een krappe ruimte ineens veel groter kan maken... 

Voordelen

  •  Elegant design 
  • Uittrekbare douche 
  • Enorme garage 
  • Bijkomende bergruimte op het dak  
  • Ruime kookhoek

Aandachtspunten

  • Positie van het bed in de breedte 
  • Randspleet tussen bed en zijwand 
  • Het tweede bed is eerder een kinderbed 
  • Achterdeur zonder centrale portiervergrendeling  
  • Krappe badkamer

Conclusie 

De ‘Sport & Fun Black Selection’ van Knaus is een mooi afgewerkte, compacte caravan, die bekoort door vooruitstrevend design, een meer dan behoorlijk wooncomfort en innovatieve snufjes zoals een uittrekbare douche. Voor actieve kampeerders en outdoorfans biedt hij de mogelijkheid een brede waaier van sporttoestellen te vervoeren – van fietsen en kajaks tot een motorfiets. De caravan is ideaal voor twee volwassenen of een gezin met twee kleine kinderen.  

Gepubliceerd op donderdag, januari 14, 2021 door Erik Van de Perre

Delen