Fietsen op de trekhaak

'Wij lazen dat je in Spanje een wit bord met drie rode strepen moet hebben als je met de fietsdrager op de trekhaak fietsen vervoert. Voor Italië zou je in dat geval een wit bord met vijf rode strepen moeten hebben. Klopt dit allemaal en hoe zit het dan bij ons en in Nederland? En wat zijn de regels zijn voor het ECE70-bord dat je moet bevestigen achter een caravan, als je sleep langer is dan 12 meter. Volgens onze informatie zou dit alleen moeten en mogen in Spanje, en in de rest van Europa zelfs verboden zijn. Is dat correct?'

  • In België mag over de weg vervoerde lading maximaal 2,55 meter breed zijn. Ondeelbare, lange lading – zoals palen – mag maximaal 3 meter achter de wagen uitsteken. Deelbare lading – korte goederen zoals dozen en fietsen – mogen achteraan maximaal 1 meter uitsteken. Steekt de lading meer dan 1 meter uit, dan moet die zijn voorzien van een reflecterend wit waarschuwingsbord. Het bord moet 50 x 50 centi meter groot zijn met drie rode diagonale reflectiestrepen. ‘s Nachts en bij slecht zicht moet er een rode lamp bij aan, midden op het bord. Het bord moet op een minimum op 35 cm hoogte en maximum op 170 cm hoogte bevestigd zijn. Deze regel geldt voor vrijwel de hele EU. 
  • In Spanje zijn een paar dingen anders: ook hier is 2,55 meter de maximale breedte van lading, maar mag die niet aan de zijkant van de auto uitsteken. Deelbare lading mag 10 procent, ondeelbare lading 15 procent van de voertuiglengte achteraan uitsteken. Die lading moet zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer en dus altijd zijn voorzien van een reflecterend wit waarschuwingsbord. Het bord moet 50 x 50 centimeter groot zijn met drie rode diagonale reflectiestrepen. ‘s Nachts en bij slecht zicht moet er een rode lamp bij aan, midden op het bord.
  • In Italië mag lading aan beide zijden maximaal 30 centimeter uitsteken, gemeten vanaf het achterlicht. Achteraan mag de lading niet meer dan 30% van de voertuiglengte uitsteken. Hier moet deze altijd zijn gemarkeerd met een reflecterend wit waarschuwingsbord. Het bord moet 50 x 50 centimeter groot zijn met vijf rode reflectiestrepen. Ook hier ’s nachts een rode lamp. Bij Campertijd hebben we wel nog nooit gehoord van iemand die een bekeuring kreeg omdat hij een bord met drie i.p.v. vijf reflecterende rode strepen gebruikte. 
  • In Duitsland moet je, als je lading meer dan één meter achteraan uitsteekt, een felrode vlag of een felrood bord van 30 x 30 centimeter op je lading bevestigen. 

Let wel: staan fietsen op een drager die als chassisverlenging is aangebracht en is voorzien van de normale verkeersverlichting, dan is het waarschuwingsbord niet noodzakelijk. 

Gepubliceerd op donderdag, maart 25, 2021 door Wim De Roos

Delen