Eerste hulp bij kamperen met baby’s

Kleintje mee op reis in de camper? De kans is groot dat je omgeving je voor gek verklaart. Wij doen het én genieten er met volle teugen van. Camperreizen met een baby vraagt natuurlijk wel wat aanpassing. Slimme tips uit eigen ervaring delen we graag met andere kampeerliefhebbers die (binnenkort) een extra bedje nodig hebben in de camper.

1. Volg het (reis)ritme van je kind 

Heeft je kindje thuis een duidelijk ritme? Start met dat ritme zoveel mogelijk te volgen onderweg.

Maar… de kans is groot dat het ritme op reis anders zal liggen. Baby's weten snel dat ze in een nieuwe omgeving zijn. Doordat ze andere prikkels krijgen, nemen ze makkelijk een nieuw ritme aan. Hou dus niet te lang vast aan de uren of de routine van thuis en volg je kindje. Het is tenslotte ook vakantie voor je baby! Toen Florence 9 maanden oud was, gingen we met haar naar Portugal. Het uurverschil en de vele indrukken zorgden voor een latere bedtijd, maar ze was zo moe en voldaan dat ze in haar camperbedje zelfs beter sliep dan thuis. 

2. Neem een stukje thuis mee 

Hoewel je kindje misschien op andere tijdstippen eet en slaapt, is het wel goed om een paar constanten te behouden. Denk aan een vaste eetstoel, speelgoed, een herkenbaar dekentje,… Wij lezen bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan hetzelfde boekje voor aan Florence. Dat boekje gaat gewoon mee op reis. Zo blijft het slaapritueel ook alongtheroad herkenbaar voor haar. 

3. Zorg voor een veilige ’speelruimte’

Kan je kindje (bijna) kruipen? Zorg ervoor dat je in de camper een veilige speelzone maakt. Plaats een hekje in de deuropening van de camper, een bedhekje of gewoon een plek die je kan afsluiten. Zo kan jij zonder zorgen even koken, iets nemen in de koffer, je omkleden of gewoon een lekker aperitiefje drinken in je kampeerstoel. Toen Florence net begon te kruipen, hadden wij geen veilige speelzone voorzien.  Met als gevolg dat ons hart een paar keer stilstond toen ze sneller dan het licht van het camperbed wou duiken…

4. Investeer in je reisstijl 

Hoe reizen jullie graag? Investeer in spullen die ervoor zorgen dat jullie deze reisstijl zoveel mogelijk kunnen behouden met jullie baby erbij. Ga je graag op restaurant? Neem een compact plooistoeltje of tafelhangstoeltje mee. Heeft het restaurant van jullie keuze geen kinderstoel? Dan hoeft dat geen probleem te zijn. Wij wandelen veel, maar bezoeken ook graag eens een dorpje. Daarom nemen we zowel een stevige draagrugzak mee voor grote wandelingen als een draagzak voor kortere, meer relaxte uitstapjes.

5. De bergen in?!

Ben je – net als wij - graag in de bergen? Let op met de lagere zuurstofspanning op grote hoogte. Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor hoogteziekte. Je bouwt de hoogteverschillen best geleidelijk op en in de auto of de kabellift voorzie je best een bekertje water en een fopspeen. Slikken helpt baby’s bij pijn in de oren. Met kindjes jonger dan één jaar blijf je best onder de 2000m en als je in de bergen wil overnachten, is het belangrijk dat de slaapplek niet meer dan 500m hoger ligt dan die van de dag ervoor. Bedankt voor die info, Kind en Gezin! 

6. Plan flexibel

Bereid je voor op een tragere manier van reizen en laat ruimte voor onvoorziene omstandigheden in je dagplanning. We gingen met Florence naar Noorwegen toen ze net twee maanden oud was. Toen ze op een rit van 1 uur tijd drie outfit-wissels nodig had, waren we natuurlijk grandioos te laat voor onze boottrip. Bryan heeft dan maar de kano bovengehaald om toch eens te varen op de smalste fjord van Noorwegen. Je planning flexibel houden is dus de boodschap! 

Samen met hun dochter Florence gaan Bryan en Ellen graag op stap met Cois’ke, hun zelf ingerichte kampeerbusje. Want kamperen en een baby gaan wél goed samen! Ze delen al hun avonturen via hun blog www.alongtheroad.be

Gepubliceerd op maandag, april 24, 2023 door Alongtheroad.be

Delen