Drie onbekende nationale parken in Europa waar je deze zomer wil kamperen

In ons eigen Nationaal Park Hoge Kempen was het de afgelopen dagen iets minder aangenaam toeven, maar gelukkig resten er in Europa nog voldoende andere opties. Wat gedacht van deze natuurparadijzen?

Nationaal Park Majella (Italië)

Dit natuurpark in de Italiaanse Abruzzen omvat niet enkel het Majella-massief, maar ook de beukenbossen en vlakten er rond. Diepe kloven doorsnijden dit kalksteengebergte, waar het fijn toeven is voor ieder die z’n wandelschoenen niet in tent of camper vergeten is. Ook de Apennijnse wolf heeft het hier trouwens prima naar z’n zin. Bij helder weer ziet u vanaf de Monte Amaro, de hoogste top van de regio, eilanden als stipjes in de Adriatische Zee blinken. Weetje voor de fietsfreaks: Eddy Merckx won hier in 1967 een rit naar Blockhaus en noemde een van zijn fietsen naar de piek.

Kampeermogelijkheden: Kokopelli, een ‘trage’, natuurvriendelijke camping waar tenten, campers en caravans welkom zijn. Ook tenten te huur.

Nationaal Park Soomaa (Estland)

Soomaa betekent letterlijk ‘land van venen’ en daarmee is alles gezegd. Dit is de oerwildernis van Estland, een aaneenschakeling van uitgestrekte venen, moerassen en oeverbossen. Soomaa is bijna volledig door mensenhanden ongemoeid gelaten, dus is het geen wonder dat wolven, beren, lynxen, elanden en herten er in grote getale rondzwerven. Tijdens “het vijfde seizoen”, wanneer sneeuw en ijs smelten, overstroomt het park en kan je de “Estse Amazone” enkel per kano verkennen.

Kampeermogelijkheden. Op de kampsites van RMK, de Estse dienst voor staatsbossen, mag je je tentje gratis optrekken. Wie meer comfort behoeft, of wie met camper of caravan komt, kan terecht in het ‘waterkamp’ in naburig Jõesuu.

Nationaal Park Centrale Balkan (Bulgarije)

De eeuwenoude beukenbossen in het hart van Bulgarije kunnen zelfs op de goedkeuring van UNESCO rekenen. Nationaal Park Centrale Balkan is een van de meest omvangrijke en ruigste natuurgebieden van Europa. In de zomer kan u uzelf van hut naar hut gidsen, over rotsachtige bergpaadjes en door alpenweides, langs klaterende watervallen en verticale rotswanden. Onderweg kijkt u met wat geluk enkele van de 59 zoogdier- of 224 vogelsoorten in de ogen, waaronder Europese gieren en keizerarenden.

Kampeermogelijkheden. In Bulgaarse nationale parken is wildkamperen niet toegestaan. Wel zijn er verscheidene afgebakende kampeerplaatsen, waar je je tent kan optrekken. Buiten het park zijn er verscheidene campings, zoals Camping Strinava.

Gepubliceerd op vrijdag, mei 21, 2021 door Tom Peeters

Delen