Derde remlicht

'Moet het derde remlicht op mijn camper steeds volledig zichtbaar zijn? Mag dit bijvoorbeeld bedekt worden door het plaatsen van een fietsenrek?'

Volgens de wetgeving inzake moet het derde remlicht herhaald worden op een fietsendrager, indien het derde remlicht wordt bedekt

Officieel klinkt het: ‘indien de inrichting bedoeld in artikel 18 § 4 de zichtbaarheid van de lichten of reflectoren wegneemt of anders hindert, moet deze inrichting uitgerust zijn met een verlichtingssysteem dat elektrisch op het voertuig aangesloten wordt en de werking van de lichten van het voertuig ontdubbelt.

Bij het nakijken van de Belgische wetgeving (artikel 28 § 3 van het Koninklijk Besluit van 15 maart ) kunnen we het volgende concluderen: indien de zichtbaarheid van alle of sommige lichten of reflectoren gehinderd wordt door een fietsdrager, dan moet op deze fietsdrager een afzonderlijke verlichting aangebracht worden voorzien van alle wettelijk verplichte lichten en reflectoren.

In de praktijk zal dit echter niet veel voorvallen. Als je naar voorbijrijdende campers rijdt dan is het hoogst uitzonderlijk, tot zelden, dat je een exemplaar spot waarbij het derde remlicht bedekt is.

Gepubliceerd op woensdag, februari 10, 2021

Delen