De caravantrends voor 2021

Alles elektrisch, een XL badkamer en overvloedig veel daglicht in je caravan: fabrikanten kiezen voor seizoen 2021 voor stabiliteit, maar komen toch ook met zeer aantrekkelijke innovaties. Daarnaast noteren we enkele trends die duidelijk aan populariteit winnen. Een overzicht.

Keuken in de neus, badkamer achteraan 

Het blijft een buitenbeentje in de catalogi van constructeurs, maar we zien ze toch steeds vaker opduiken: de caravans met in de neus het keukenblok en tegen de achterwand de badkamer.  

Men zegt wel eens: een badkamer in een caravan, die gebruik je toch niet? Enkel het toilet ’s nachts of bij slecht weer? Niets is minder waar. De tijd dat caravans een jaar op dezelfde plaats bleven staan, is voorbij. Caravankampeerders trekken er graag opuit en hechten steeds meer waarde aan sanitair comfort. Veel campings bieden een waterpunt aan op de staanplaats waardoor je eigen badkamer gebruiken ook mogelijk is.  

Steeds meer fabrikanten presenteren indelingen met een badkamer over de volledige breedte van de caravan. Fijn voor de persoonlijke hygiëne, want dat levert je sanitair comfort tussen de 230 en 250 cm breed. Er is dus ruim plaats om het toilet en de wastafel ver genoeg van elkaar te positioneren. En meer nog: er is een volwaardige douchecabine zoals thuis. Bij zo’n indeling evenaart je caravan makkelijk het comfort van een hotelkamer. De aanpalende slaapkamer is ook bijzonder. Je kan hier een twinbed aantreffen, maar ook een vrijstaand bed met het hoofdeinde tegen een zijwand of een Frans bed (hoekbed).  

Helemaal vooraan, in de neus van de caravan, prijkt – ook over de volledige breedte – het gigantische keukenblok. Het venster, al dan niet in combinatie met een panoramisch dakvenster, maakt van koken een ontspannende ervaring. De zithoek is een gezellig maxisalon waar verschillende zitbanken met een centrale tafel deel van uit maken.  

Less is more in de keuken 

Een keukenblok met een vuur dat bestond uit drie gaspitten was vroeger de norm – zo leek het nog het meest op de keuken thuis, was de gedachtegang. Maar in de praktijk gebruiken de meeste kampeerders slechts twee pitten. Drie pitten staan meestal te dicht bij elkaar waardoor potten en pannen er hun plaats niet op vinden. Kiezen voor twee gaspitten die voldoende uit elkaar staan en waar je ook grote potten en pannen op kan plaatsen is een prima alternatief. En bij mooi weer gebruik je toch gewoon de barbecue?  

Modulaire slaapruimte 

Het twinbed, je weet wel, een slaapkamer met twee enkele bedjes, blijft populair. Op vakantie kiezen veel kampeerders graag voor het comfort van een eigen bed. Je slaapt immers in een kleine, soms warme ruimte. Bepaalde fabrikanten voorzien wel een uittrekbare lattenbodem – of extra stukken – waarmee je één groot slaapoppervlak kan vormen.  

Bye bye, bruin 

Bruine interieurs zijn voorgoed verleden tijd. Kleine nuance: bruin hout, al dan niet in een frisse lichte of stijlvol donkere variant, wordt nog steeds gebruikt. Maar het overheerst niet meer.  

Grijs is het nieuwe bruin. Dat zien we terug bij kastkleppen, keuken- en tafelbladen maar ook in zijwanden en op het plafond. Ontwerpers zorgen voor een geslaagde mix van donker en licht en verwerken er ook wit in. Samen met een subtiele bruine toets krijg je zeer rustgevende interieurs. Niet getreurd als je toch op zoek bent naar een caravan waarin hout overheerst. Er zijn nog voldoende reeksen verkrijgbaar waarin bruin hout de standaard is, al dan niet in combinatie met een subtiele kleurschakering.  

Het seizoen van de verjaardagsmodellen 

Heel wat fabrikanten vieren een mijlpaal in hun bestaan. Traditioneel hoort daarbij een verjaardagseditie, en daarvan zien we er heel wat voor seizoen 2021. Soms gaat het om een enkel model, soms een hele reeks waaraan je meteen ziet dat het om een bijzondere uitgave gaat. Vaak kan je rekenen op een luxueuzere standaarduitrusting dan gewoonlijk – je doet makkelijk enkele duizenden euro’s voordeel aan accessoires die anders op de optielijst te vinden zijn. Op de volgende bladzijden kan je verschillende verjaardagsedities bewonderen! 

Gedaan met gas 

De caravansector blijft innovatief uit de hoek komen. Zo is er Weinsberg dat met de CaraCito het eerste productiemodel lanceert waarin alles op stroom werkt. Koken, verwarmen en koelen op gas is in dit model verleden tijd. Adria zet dan weer nieuwe maatstaven qua aerodynamica. Met spoilers en ‘vleugeltjes’ voor- en achteraan op de caravan zorgen ze voor een betere wegligging en een reductie van het brandstofverbruik.  

Binnen wordt buiten 

Waar is de tijd dat je in een caravan enkel over dakluiken beschikte om licht binnen te laten? Vandaag lanceren steeds meer merken heuse panoramische dakluiken. Dat zijn vensters die starten in het front van de caravan en een stuk doorlopen tot in het dak. In combinatie met het klassieke venster in de neus en de overige standaard dakluiken creëer je een waar buitengevoel.  

Doe je voordeel 

Een trend die we kennen uit de camperbranche is het gebruik van zeer voordelige optiepakketten. Voor enkele honderden euro’s krijg je accessoires ter waarde van enkele duizenden euro’s. Je kan er je caravan nog beter mee uitrusten. Een mooi voorbeeld hiervan is een winterpakket. Dat kan onder andere een verwarmde en geïsoleerde watertank omvatten, vloerverwarming, extra isolatie, een nog krachtigere verwarming. Zo kan je je caravan zomer én winter optimaal gebruiken.  

Gepubliceerd op donderdag, januari 14, 2021 door Steven Durnez

Delen